Kaikenlaista sitä löytää, kun kesämatkoja kotimaassa tekee: Lammin kirkolta viisi kilometriä itään pitkin tietä nro 317, sitten käännös sivutielle oikealla ja siellä on Kaikkien Athosvuoren Pyhien perintösäätiön ortodoksinen luostarikeskus Panagia. Se aloitti toimintansa 2013, kun aiemmin samalla alueella olevissa rakennuksissa toimi Pääjärven kuntayhtymän kuntoutuskeskus kehitysvammaisille. Kun menimme sisään päärakennukseen, tulimme heti kirkkosaliin, jossa luostarikeskusta meille esitteli sisar Anna, vaikka sanoikin, ettei ole sisar, eikä nunnakaan. Väliäkö sillä, selväksi tuli joka tapauksessa, että luostarikeskus toimii ja kehittyy. Rakenteilla on lisääkin kirkkotiloja, ja hauskalta näytti esimerkiksi kappeli, joka oli tehty entiseen liikuntasaliin ja seinät nyt täynnä ikonimaalauksia, näytti kooltaan squashkentältä (kuva tässä alapuolella). Jo valmiit tilat vihki joitakin vuosia sitten Helsingin silloinen metropoliitta Ambrosius.
Tarkoitustaan säätiö toteuttaa järjestämällä seminaareja, esitelmätilaisuuksia, ikonimaalauskursseja ja muita kokoontumisia sekä näyttelyitä. Viime viikonvaihteessa oli juuri retriitti, joka perustui Raamatun lukemiseen ja tutkimiseen. Athosvuoren luostareiden munkkeja kutsutaan vierailulle Lammille ja täältä myös järjestetään pyhiinvaellusmatkoja Athokselle ja muihin ortodoksisiin luostarikeskuksiin. Kreikan valtiolta itsehallinnon saaneessa Pyhän Vuoren autonomisessa munkkivaltiossa on 20 luostaria, joissa asuu yhteensä noin 2000 munkkia.
Parhaillaan Panagiassa on lasitaiteilija Kyllikki Suden (85) myyntinäyttely, jossa on lasimosaiikki-ikoneita sekä muita sulatuslasi- ja tiffanytekniikalla tehtyjä töitä, yhteensä yli 40. Kuvissa ovat keisari Justinianuksen ja keisarinna Theodoran hovisaattueet.
Justinianus I (483 - 565) oli Itä-Rooman keisari, jonka merkittäviä saavutuksia olivat Rooman lakien kokoelmaa Corpus Juris Civilis ja Haga Sofian kirkko Konstantinopolissa. Theodora (noin 500 - 548) oli Justinianus Suuren puoliso.
Panagia eli enkolpioni on ortodoksisen piispan kaulakoru, jossa on kuvattuna Jumalansynnyttäjän ikoni tai Kristuksen ikoni. Panagia tarkoittaa myös Neitsyt Marian sinetillä varustettua ortodoksista ehtoollisleipää.
kari.naskinen@gmail.com