Temu myy tavaroita 2/3 halvemmalla kuin Tokmanni ja kiinalaisille sähköautoille on pantu lännessä rangaistustullit, koska kiinalaiset ovat liian halpoja ja hyviä. Kiinan taloustilanne onm kuitenkin laskevalla käyrällä. Suomen Pankin ennuste Kiinan taloustilanteen kehittymisestä esiteltiin eilen SP:n nousevien talouksien tutkimuslaitoksen Bofitin Kiina-tietoiskussa ja sen mukaan nopean talouskasvun aika Kiinassa on väistymässä. Tänä vuonna bkt:n kasvu jää 4 prosentin paikkeille, hidastuu ensi vuonna noin 3½ prosenttiin ja sitä seuraavana vuonna 3 prosentin tietämille.
SP:n vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta sanoi, että tämän trendin vastapainoksi on jo tehty tai ainakin päätetty tehdä uudistuksia: heti ensi vuoden alusta tulee voimaan eläkeiän korottaminen, minkä lisäksi annetaan aikaisempaa enemmän tukea iäkkäille ihmisille ja pyritään keksimään keinoja lasten hankkimisen kasvamiselle.
”Viranomaiset ovat siis käynnistäneet tukitoimia talouden vahvistamiseksi ja taloudessa olevien ongelmien korjaamiseksi, mutta vaikuttaa siltä, etteivät toimet ole riittäviä pysäyttämään talouskasvun hidastumista”, sanoi Kaaresvirta pankin mediaserverin välityksellä.
Toinen vanhempi ekonomisti Riikka Nuutilainen sanoi, että kaikkia Kiinaa koskevia lukuja varjostaa kuitenkin talouslukuihin liittyvän epävarmuuden lisääntyminen. On esimerkiksi tilastotietoja, joista tuoreimmat ovat kymmenen vuoden takaa. Yksi asia on kuitenkin selvä: Kiinan velkaantuminen on valtavaa, sillä Maailmanpankin varovaisen arvion mukaan Kiinan julkinen velka on bruttokansantuotteeseen nähden 120 %. Tosin keskushallinnon velkasuhde on vain 24 %, mutta kaikki 31 provinssia ovat suurissa veloissa.
”Palkkoja ja bonuksia on leikattu ja maaomistuksia on myyty, mutta nyt tämäkin kaupankäynti on oleellisesti vähentynyt. Vielä kolme vuotta sitten provinssien tuloista 49 % tuli näistä kaupoista, mutta viime vuonna vain 28 %. Tästä johtuen velkaa on pitänyt tehdä lisää”, sanoi Nuutilainen.
Eikä pankkienkaan tilanne hyvältä näytä, sillä se alkoi heikentyä merkittävästi koronapandemian aikana ja sitten iski päälle kiinteistösektorin kriisi. Eikä Temun kauttakaan pysty valtavia kerrostaloprojekteja myymään länteen. Rahoitussektorin todellinen tila voi olla oletettua heikompi, mikä on riski talouden kehitykselle.
Yhtenä ratkaisuna Nuutilainen näki verotuksen kiristämisen, koska kokonaisveroaste on vain 14 % bruttokansantuotteeseen nähden.
Kasvuvauhdin hidastuminen kokonaisuudessaan johtuu ennen kaikkea rakenteellisista tekijöistä: työikäinen väestö vähenee, investointivetoisesta kasvumallista siirrytään hitaasti kulutusvetoiseen malliin, resurssien käyttö on tehotonta, talouspolitiikka ei ole läpinäkyvää ja kokonaistuottavuus kehittyy heikosti. Lyhyellä aikavälillä nykyistä voimakkaampi finanssipoliittinen elvytys tukisi kasvua, mutta samalla se lisäisi sopeutustarvetta tulevina vuosina ja heikentäisi kasvunäkymiä. Näistä finanssipoliitiikan toimista tullaan finanssiministeriön mukaan kertomaan 8.11. järjestettävässä tiedotustilaisuudessa.
Kiinan ulkosuhteiden odotetaan pysyvän kireinä. On mahdollista, että kansainväliset suhteet heikkenevät merkittävästi, mikä lisäisi ainakin tilapäisesti Kiinassa toimivien tai sen kanssa kauppaa käyvien yritysten epävarmuutta. Ulkomaankaupan näkymien heikkeminen ja ulkomaisten yhtiöiden nykyistä laajempi vetäytyminen Kiinasta heikentäisi kasvunäkymiä. Paljon on uutisoitu kiinalaisille autoille määrätyistä isoista tuontitulleista, ja tähän kaupankäynnin ja pakotteiden asiakokonaisuuteen vaikuttaa luonnollisesti sekin, kenet valitaan USA:n uudeksi presidentiksi.
kari.naskinen@gmail.com