torstai 31. lokakuuta 2024

Tekoälyhuijausten kanssa oltava varuillaan

Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä Sanna Majuri on antanut äänensä monelle äänikirjalle. Nyt Helsingin Sanomissa oli juttu, että hän on myynyt äänensä myös Storytel-äänikirjapalvelun robottilukijalle. Se menee jotenkin niin, että tekoäly nappaa Sanna Majurin äänen ja ääntämistavan, joista muokataan kloonattu puheääni kirjoja ääneen posottavaa robottilukijaa varten.


Tekoäly on kohta joka paikassa. Tällainen äänimanipulaatio on suorastaan vaarallinen. Joku huijari voi nauhoittaa kenen tahansa puhetta ja tehdä siitä tekoälyäänen. Sitten tällainen ääni soittaa huijauspuhelun vaikka mummolle tai papalle ja pyytää pikaisesti lähettämään hänelle rahaa, koska muuten tulee häätö asunnosta – maksamatta on viiden kuukauden vuokrat, mutta nyt vuokraisännän sietokyky loppu
i, joten 4700 euroa tarvitaan tänään. Ei siinä hässäkässä ehdi tarkistaa, onko tekoälysoittajan antama tilinnumero oikein, koska hätä on suuri.

Puhelu ei tietenkään voi olla pitkä, ettei käry käy, mutta tämähän onnistuu: ”Moikka vaan, nyt tuli linja-auto, täytyy heti mennä, moi.”

Lehtijutussa sanotaan, että tekoälylukijan ääni ei tietenkään vastaa ihmisen lukemista. Hymyjä, vakavuutta ja muita sävyjä se ei hallitse, mutta tämäkin ongelma poistuu
varmaan ajan kanssa. Ruotsalainen Storytel tekee Suomessa yhteistyötä Otavan kanssa. Storytelin tuotejohtaja Johan Ståhle sanoo, että tekoälyyn ei tarvitse syöttää nimenomaan näyttelijöiden tai muiden tämän sektorin ammattilaisten äänimateriaalia. Tämä mahdollistaa äänien ottamisen, jos hinnoista sovitaan, vaikka tv:n uutistenlukijalta, suositulta laulajalta jne. Mahdollisia huijaussoittoja varten ovat sitten muut tekijät.

kari.naskinen@gmail.com