tiistai 16. huhtikuuta 2024

Eriarvoisuuden lisääntyminen johtaa kriiseihin

Keppanapullon hinta noussee alv:n korotuksen takia muutamalla sentillä, konjakkipullon ehkä 20 sentillä. Näin toimii arvonlisävero, joka on hienolta kuulostava tasavero, siis kaikille sama, itse kullekin säädylle. Ristiriita on kuitenkin siinä, että erilaiset tasaverot lisäävät kansalaisten eriarvoisuutta. Tätä ajaa nyt persukokoomuksen hallitus ja saa voimakasta tukea Elinkeinoelämän keskusliitolta, Elinkeinoelämän valtuuskunnalta ja Keskuskauppakamarilta.


Maailmassa on noin 20 valtiota, joissa on täydellinen tasaverojärjestelmä. Suomessa ei aivan ole, sillä vasta noin 85 prosenttia kaikista veroista on tasaveroja. Alv:n lisäksi
tasaveroja ovat esimerkiksi kunnallisvero, bensa-, auto-, alkoholi- ja tupakkaverot. Ne tasaveromaat ovat Armenia, Belize, Bolivia, Bornia-Herzegovina, Bulgaria, Gruusia, Guernsey, Itä-Timor, Jersey, Kazakstan, Kirgisia, Pohjois-Makedonia, Moldova, Nauru, Romania, Tadzhikistan, Turkmenistan, Ukraina, Unkari, Uzbekistan ja Viro.

Tasaveron vastakohta on progressiivinen vero, joka kasvaa verotettavan tulojen kasvaessa. Tällainen on valtion ansiotulovero, mutta sen nousevaa progressiivisuutta halutaan vähentää.

Alv:n ja muiden välillisten verojen korotukset
ovat juuri nyt myös ajan henkeen sopivia, vaikka eriarvoisuutta lisäävätkin. Ne ovat nyt sikäli perusteltuja, että ne ovat kulutusveroja eli haittaveroja. Koska mitä vähemmän kulutetaan, sitä paremmin maapallon käy.

Alv:n
korottaminen rasittaa eniten pienituloisia. Tämän takia, eriarvoisuuden ehkäisemiseksi alv:n korottaminen pitäisi jotenkin kompensoida pienituloisille, mutta koska se söisi osan korotuksen tuotosta, näitä kompensaatioita ei tehdä - sosiaalisten tulonsiirtojen indeksit jäädytetään. Petteri Orpo onkin konjakinystävä Björn Wahlroosin tuttava ja Wahlroos on kyllä sanonut Orpollekin vanhan hokemansa, että yleensä taloudessa ei mene hyvin, elleivät tuloerot kasva. Orpo uskoi ja päätti panna yksinhuoltajat, opiskelijat ja muut vähäpätöiset entistä tukalampaan asemaan.

Suuremmassa mittakaavassa tilanne ei silti ole näin. Viime joulukuussa kuollut, taloustieteen jättiläiseksi sanottu talous-nobelisti Robert Solow sanoi, että ”USA:n historian suurimmat tuloerojen kasvun jaksot päättyivät historian pahimpiin talouskriiseihin. Niiden välillä on vahva yhteys.”

Institute for Fiscal Studies -tutkimuslaitoksen
kansainvälisen vertailututkimuksen mukaan eriarvoisuutta ovat Suomessa kasvattaneet pitkäaikaistyöttömyyden kasvu, sosiaaliturvan leikkaukset sekä pääomatulojen kasvu ja keskittyminen suurituloisille. Raportin mukaan keskimääräiset henkilöveroasteet ovat laskeneet kaikilla tulotasoilla 1990-luvun puolivälistä lähtien 2010-luvulle asti, minkä jälkeen ne ovat hieman kiristyneet. Suurituloisten kokonaisveroasteet ovat kuitenkin laskeneet enemmän kuin muiden tuloryhmien. Tämä ja pääomatulojen kasvu ja keskittyminen suurituloisimmille kotitalouksille ovat keskeisiä syitä eriarvoisuuden kasvuun.

Tasavero lisää eriarvoisuutta, koska tasavero ei ole oikeudenmukainen. Ei ole oikein, että konjakkiporukka maksaa veroja suhteellisesti vähemmän kuin keppanaporukka.

kari.naskinen@gmail.com