sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Televisio loppuu?


Olimme kaksi kuukautta ”evakossa” putkiremontin takia. Koska siellä oli kovin pieni televisio ja siinä huono äänikin, katsoin haluamani tv-ohjelmat iPadilta. Sieltä ne melkein kaikki näkyivät, vain kaksi elokuvaa katsoin niiltä pieniltä kanavilta, joiden ohjelmia ei mistään muualta näe. Tämä tv-lähetystekniikan muutos tulee
ehkä lopulta johtamaan siihen, että Yleisradion entisen toimitusjohtajan Mikael Jungnerin ennuste television kuolemasta toteutuu. Tämän ennustuksensa hän sanoi Ylen johtajana 2000-luvun alussa ollessaan ja rohkeasti jopa niin, että ns. lineaarinen televisio jää historiaan ennen vuotta 2020.


Jo Jungnerin aikana lineaarinen eli suoraviivainen tv-ohjelmatoiminta alkoi muuttua, kun Ylen sisältöjä alettiin viedä
myös internettiin. Ensin tuli Yle Elävä arkisto 2006 ja sitten Yle Areena 2007. Nykyisin on vastaavat nettipalvelut myös MTV:llä ja tärkemmillä maksukanavilla. Tämä on saanut aikaan sen, että tavallista televisiota ei enää välttämättä tarvita, koska ohjelmat pystyy katsomaan kännykällä, tabletilla ja läppärillä. Toisaalta onhan itse tv-vastaanotin aina oltava, koska sen kautta myös katsotaan netin kautta tulevia suoratoistolähetyksiä ja dvd-elokuvia.

Katsomiskokemukset ovat tietenkin erilaiset. Kun tällä viikolla palasimme evakosta, katsoin heti ensimmäisenä päivänä ison television ruudulta kaksi dvd-elokuvaa, sillä vajetta oli syntynyt.

Siellä evakossa ollessamme luin sopivasti jutun Helsingin Sanomista, jossa sanottiin, että perinteinen tv-ala on kriisissä: ”Muutos on tapahtunut, koska
ihmiset tietävät realiteetit. Suomessa on hurja määrä tv-kanavia: neljän ison lisäksi iso joukko pienempiä ja niiden päälle vielä kanavien suoratoistopalvelut. Kaikkien kannattavuus on vähintäänkin kyseenalainen. Lisäksi suoratoistopalveluiden kansainvälinen kamppailu on kuumentunut äärimmilleen – Viaplay, Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime.” (HS 11.2.2024)

Jungnerin ennustus ei tästä huolimatta toteudu vielä tälläkään vuosikymmenellä, mutta muutosta kyllä tapahtuu. Viimeisten kymmenen vuoden aikana kasvoi striimien ja videopalveluiden katseluaika 10 prosentista 29 prosenttiin, kun tilastoitiin se katselu, jossa kohteina olivat nimenomaan alunpitäen televisiosta tulleet ohjelmat. Alle 40-vuotiaiden kohdalla muutos oli vielä paljon hurjempi.

Ei ihme, että kriisi on päällä. MTV on aloittanut yt-neuvottelut ja Orpon - Purran hallitus haluaa karsia Ylen budjettia ainakin sadalla miljoonalla eurolla, ja isompana haaveena on Yleisradion toiminnan ideologinen yksityistäminen. Näin ollaan lähellä sitä, että tavanomainen tv-toiminta alkaa Suomessa viettää hautajaisiaan 70-vuotisen olemassaolonsa jälkeen. Reporadion aikana tehtiin eduskuntakysely siitä, onko Ylessä liikaa kommunisteja ja onko ohjelmapolitiikka pelkkää sosialismiin ajamista, nyt ajatellaan, että lakkautetaan koko puulaaki, niin ei tarvitse turhia kysellä.

Säännölliset tv-lähetykset alkoivat Suomessa Tes-Tv:n toimesta 1955 pääkaupunkiseudulla, taustallaan Radioinsinööriseura ja Tekniikan edistämissäätiö. Noihin aikoihin tätä näköradioharrastusta oli muutenkin, esimerkiksi Uuden ooppera- ja konserttitalon kannatusyhdistys teetti 50 tuntia tv-ohjelmaa, jota esitettiin Stockmannin
eri kerroksiin asennetuissa tv-vastaanottomissa. Lähetykset kuvattiin tavaratalon näyttelyhallissa, jossa tietenkin Kansallisoopperan taiteilijat esiintyivät. Lisäksi näytettiin elokuvia. Teknisessä puolessa oli apuna Teknillisen korkeakoulun televisiokerho. Tämä tapahtui 1955-56.

Vastaavanlaisia sisäisiä tv-lähetyksiä toteutettiin muuallakin. Me asuimme 50-luvulla Jyväskylässä Are Oy:n henkilökunnan talossa. Are-nimi tuli sanoista auto, radio ja elektroniikka, joten osaamista oli muutenkin kuin isona Ford-piirimyyjänä. Niinpä Aren radio-osastolta vedettiin piuhat Aren baariin, jossa yhteen nurkkan pannusta telkkarista tuli aamusta iltaan amerikkalaisia lyhytelokuvia, mm.
Mack Sennetin kuuluisia poliisifarsseja nimellä Keystone Kops. Eli koulusta suoraan Aren baariin, seurauksena kaksi luokallejäämistä lyseossa. Yleisradio käynnisti tv-lähetyksensä 1958, mutta Jyväskylän korkeudelle ne ehtivät vasta 1960.

Tämän juttuni otsikko on joka tapauksessa liioittelua.
Kysymysmerkin voi ottaa pois ja vaihtaa otsikoksi, että Televisio ei lopu. Englannissa kokeiltiin 2016, kun nuorille tarkoitettu kanava BBC Threen lakkautettiin ja korvattiin netin suoratoistokanavalla. Kanavan katselijoista 60-70 prosenttia katosi ja ohjelmiston katseluminuutit vähenivät 89 prosenttia. Kokeilu päättyi ja palattiin lineraaliseen tv-kanavaan.

Yle on meillä joka tapauksessa lujassa asemassa. Vaikka nettiklikkausten kärjessä ovat Iltalehti ja Ilta-Sanomat, n
iin heti kolmantena on Yle. Lisäksi tässä on ymmärrettävä, että ip-lehdistä klikkaillaan pääasiassa julkkis- ja muita höpöjuttuja, kun taas Ylestä haetaan asiajuttuja.

kari.naskinen@gmail.com