maanantai 26. kesäkuuta 2023

Tilastot ja listat jäsentävät maailmaa


Tilastoi
sta saa täsmällistä, yleensä puolueetonta ja luotettavaa tietoa. Tilastotieto on korvaamaton tiedonlähde yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Listat ovat vähän erilainen asia, ne eivät läheskään aina ole puolueettomia, vaan nimenomaan henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuvia, varsinkin erilaiset paremmuuslistat. Nämä kaikki ovat kuitenkin tärkeitä, sillä ne pitävät asioita järjestyksessä. Sitten kun tulee jokin uusi juttu, se vain sijoitetaan omalle paikalleen, kun kaikki entinen on jo järjestyksessä.

Kun edellisessä jutussani panin järjestykseen kaikkien aikojen 20 parasta sarjaelokuvaa, listasta ei ehkä tullut aivan täydellistä, koska muisti ei varmaan riittänyt kaikkeen, mitä oli ollut yli 60 vuoden aikana.
Joka tapauksessa tämäkin listaus jäsenti maailmaa siltä osin, että tiedän nyt, missä mennään tämän asian kanssa. On myös mukava vertailla, miten oma listani eroaa muiden tekemien listojen kanssa – näitä nimittäin löytyy netistä paljon ja kaikenlaisia.

Kaikki tilastot eivät tietenkään ole yhtä arvokkaita. Esimerkiksi juuri sarjaelokuvien paneminen järjestykseen oli filmihullu
Peter von Baghin mielestä tarpeetonta, koska ne ovat samaa matalaa tasoa kuin television mainospalat (Taikayö, Love 1981). Tässä on jotain sitä, että jossain katsannossa elokuvat kuuluvat "alempiin" taiteisiin ja vaikka von Bagh ei nähnyt asiaa näin, hän oli kuitenkin sitä mieltä, että televisiota katsovat pääasiassa yksinkertaisimmat kansanluokat.

Faktoihin perustuvat tilastot sen sijaan ovat ensiarvoisen tärkeitä
nytkin, kun Petteri Orpon hallitus alkaa tehdä meitä kaikkia koskevia leikkauslistoja. On tunnettava väestönkehityksen viimeaikaiset piirteet ja pyrittävä tilastoista näkemään myös ne suurimmat munaukset, joita Sanna Marinin hallitus teki.

Kun lukioikäisenä olin ensimmäistä kertaa kesätöissä, ostin heti ensimmäisestä palkasta Hermes-kirjoituskoneen nimenomaan tilastojen tekemistä varten. Mielessä ei vielä pätkääkään ollut tuleva ammattini toimittajana, vaan elokuva- ja iskelmä- ja urheilutilastot piti saada siistimmin paperille, ja tallessa ne ovat edelleen kierrekansiossa. Myöhemmin Hermes oli ammattikäytössäkin, kun se oli pienikokoinen matkakirjoituskone, jonka pystyi helposti ottamaan mukaan esimerkiksi Jyväskylän Suurajoihin tai Monzan F1-kilpailuihin.

Mielenkiintoista on seurata muiden listoja, vaikkapa
Quentin Tarantinon mielielokuvien yllättävää järjestystä:

1. Toy Story 3
2.
The Social Network
3.
Animal Kingdom
4.
Rakkautta italialaisittain
5.
Kaksin karkuteillä - hiuksia nostattava seikkailu
6.
Kova kuin kivi

Stephen Kingin listalla ei ole Disneyn piirrettyjä, mutta yksi sama suosikki kuin Tarantinolla:

1. Ystävät hämärän jälkeen
2.
The Town
3.
Inception
4.
The Social Network
5.
Takers
6.
Kick-Ass

Kaapissa minulla on laatikko, jonka päällä lukee "Paremmuuslistoja". Sisällä on lehtileikkeitä. Parhaat 1900-luvun urheilijat Helsingin Sanomien valitsemina:

1.
Pelé
2. Paavo Nurmi
3. Muhammad Ali
4. Carl Lewis
5. Jesse Owens
6. Michael Jordan

Varsinkin tulosurheilussa on niin, että tilastot ovat mielenkiintoisempia kuin monesti pitkäveteiset urheilutapahtumat itsessään. Aikoinaan pidin hiihtotilastojakin aikojen perusteella; se oli yksinkertaista, kun kaikki hiihtivät samalla tyylillä matkojen ollessa vain 15, 30 ja 50 km, joten riitti kolmen eri tilaston ylläpitäminen.

Suomen älymystö Helsingin Sanomien listaamana 1996:

1.
Georg Henrik von Wright
2. Paavo Haavikko
3. Johannes Salminen
4. Esa Saarinen
5. Pentti Linkola
6. Erik Tawaststjerna

Helsingin Sanomien Nyt-liite kysyi joskus aikoja sitten, ketkä ovat ihanimmat suomalaiset miehet:

1. oma mies
2.
Tauno Palo
3. Jari Sarasvuo
4. Esko Salminen
5. Jörn Donner
6. Petri Keskitalo

Vanhan lehtileikkeen mukaan suomalaisten mieliromaanit ovat muutamin osin hieman yllättävät:

1.
Waltari: Sinuhe egyptiläinen
2.
Kivi: Seitsemän veljestä
3.
Tolkien: Taru sormusten herrasta
4.
Linna: Täällä Pohjantähden alla
5.
Linna: Tuntematon sotilas
6.
Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys

Oma listani kaikkien aikojen merkittävimmistä lahtelaisista, tässä aakkosjärjestyksen alusta kuusi ensimmäistä:

Janne Ahonen, maailman toiseksi paras mäkihyppääjä heti Matti Nykäsen jälkeen.

Isac Alanko, vuosisadan alun Lahden teollistajia; Jalkarannan (Pallaksen) lankarullatehtaan perustaja 1905. Lahden nuorsuomalaisen yhdistyksen esimies.

Niilo J. Avellan, Yhteiskoulun rehtori, jonka johdolla koulu kehittyi yhdeksi Suomen suurimmista oppilaitoksista.

August Asko-Avenius, perusti Lahden Puusepät 1918, Asko-käsitteen luoja.

"Pelle-Jali" Aulamo, estraditaiteilija, klovni.

Georges Borup, johti Lahden Lasitehdasta ja Lahden Margariinitehdasta sekä oli mukana myös Lahden Laatikkotehdas Oy:ssä ja Niemen Saha Oy:ssä.

Koko lista tässä blogissa 14.10.2008.

Lisäksi pitää muistaa, että aivan välttämättömiä ovat jalkalistat, kauppalistat ja hittilistat, joita ilman ei olisi listahittejä.

kari.naskinen@gmail.com