On taas kertaalleen tullut katsotuksi James Bond -elokuvia. Nyt tilanne on erittäin jännittävässä vaiheessa, koska Daniel Craig ilmoitti lopettavansa ja hänen viimeiseksi jääneessä No Time to Die -tarinassa Bond kuolee. Jos jotain erikoista pelastumista ei myöhemmin ilmene tapahtuneen, tulee kysyneeksi, saako 007-statuksen joku toinen MI6:n agentti. Toisaalta vaikka näyttelijät ovat ennenkin vaihtuneet, heidän roolinsa on kuitenkin aina pysynyt James Bondina.
Harmi, että Craig jää pois, koska hän on
kyllä ollut paras Bond. Craig
ei
tehnyt Bondista pätkääkään komediallista huumorimiestä, eikä varsinaisesti
naistennaurattajaakaan, vaikka muutamien misujen
kanssa
sänkyyn menikin. Craig
loi
Bondista
selvästi
synkemmän
tyypin
kuin kukaan
ennen, mutta
myös haavoittuvamman
ja inhimillisemmän. Makuasioitahan
nämä ovat, mutta parhaat Bond-elokuvat ovat Skyfall
ja
Spectre.
Lieneekö vain sattumaa, että ne ohjasi hyvän filmografian omaava
Sam Mendes,
vaikka tällaiset suuriksi kassamagneeteiksi tehtävät
viihde-elokuvat perimmältään ovat tuotantoyhtiöiden omien
bisnesmiesten luomuksia.
Bond-bisneksen
suuruudesta kertoo, että 27
elokuvan tuotot ovat tähän mennessä olleet noin 13 miljardia
dollaria. Parhaiten ovat
vetäneet
Skyfall
ja
sieltä alkupäästä Pallosalama. Suomessa ovat eniten yleisöä keränneet 1. Spectre, 2. Skyfall, 3. No Time to Die.
Oma
suosikkinikin on
Spectre,
jonka
juonenkuljetus on tavanomaista selväpiirteisempi ja katsoja
pysyy siinä hyvin mukana. Normaalit
elementit tietenkin ovat pelissä: Madeleine Swann tulee kuvioihin ja
Rooman keskustan
tutuissa
maisemissa
Bond kaahaa
Aston
Martin DB10:llä
karkuun
takaa-ajajana Lamborghinilla
tulevaa
Spectren
äijää.
Hyvä
on myös synkkä Skyfall,
jossa
huomio kiinnittyy siihenkin,
että mukana on taas myös ruotsalaisia, Ola
Rapace (Noomi Rapacen isä)
alun isohkossa roolissa ja Johan
Falk -sarjaelokuvasta
tuttu Jens
Hulten
lopussa pienen hanttiroiston roolissa. Tämä
on jo tavallista,
sillä ruotsalaisia Bond-leffojen näyttelijöitä ovat olleet myös
Maud
Adams, Britt Ekland, Dolph Lundgren, Kristina Wayborn ja
Mary
Stavin.
Ruotsi
kuuluu elokuvamaailmassa sille kartalle, josta tekijöitä
etsitään.
Suomen saavutuksiin kuuluu, että Daniel Craig käytti edelleen Nokian kännykkää, ja yhdessä elokuvassa muistan Bondin juoneen Finlandiavodkaa 7 Upilla.
Mutta kenestä Craigin seuraaja? Kysymyksessä on iso ratkaisu elokuvakulttuurin, globaalin viihteen ja bisneksen kannalta. On kokonaan toisen luokan eli suurimman luokan asia verrattuna muihin sarjamuotoisten elokuvien sankarihahmoihin, kuten Jason Bourneen, Luke Hobsiin, Ethan Huntiin, Jack Reacheriin ja John Wickiin. Selasin netissä useiden Hollywood-julkaisujen ennakointeja asiasta ja ehdokkaita tuntuu löytyvät riittävästi, kymmeniä.
Ian Flemingin Bond-romaaneihin filmausoikeudet omistavan Eon Productionsin edustajat ovat kertoneet, että seuraavan 007:n ei tarvitse olla vakiintunut filmitähti, kuten ei ole ollut tätä ennenkään. Tosin Roger Moore ja Pierce Brosnan tunnettiin ennestään tv-töistään, mutta se on vähän eri asia. Enemmän tuntuu siltä, että valinta kohdistuu samalla tavalla yllätysnimeen kuin Nobelin kirjallisuuspalkinnot melkein aina.
Sen verran ovat tuotantoyhtiön taholta kertoneet, että 007:n rooliin pitää mieluiten istuttaa britti. Tämän asian ymmärsi myös edesmennyt elokuvahistorioitsija Peter von Bagh, jonka 730-sivuisessa Elokuvan historiassa (W+G, 1975) Bondit saivat kymmenen riviä: ”Yhtenä kulmakivenä on englantilaisuuden toivekuva: vanha imperiumi nousee vielä neuvokkaana, pienine voimavaroineenkin...”
Tämä pudottaa pois ainakin Dwayne Johnsonin, jonka isä Rocky Johnson oli showpainija ja esiintyi jossakin nimettömässä roistoroolissa elokuvassa Elät vain kahdesti.
Tuottajat ovat sulkeneet pois sen mahdollisuuden, että 007 olisi nainen, vaikka uusimmassa elokuvassa Bondia tuuraakin vähän aikaa yllättävästi Lashana Lynch. Eikä kysymykseen tule myöskään musta Idris Elba, joka on sanonut pysyvänsä John Lutherina. Siispä jätetään ”Nobel-yllättäjän” lisäksi ehdolle Henry Cavill, Henry Golding, Tom Hardy, Tom Hiddleston, Lucien Laviscount, Richard Madden, James Norton, Rege-Jean Page, Dev Patel ja Aaron Taylor-Johnson.
Suureen Oscar-ilotulitukseen Bond-näyttelijät eivät luultavasti tulevaisuudessakaan pääse. Tähän asti 1962 - 2021 Bond-elokuvat ovat saaneet kuusi Oscaria: äänitehosteista, äänileikkauksesta, visuaalisista tehosteista ja musiikista.
Autopalkintoja ei Oscar-gaalassa jaeta, mutta Bondille autot ovat aina olleet tärkeitä, vaikka ensimmäisessä elokuvassa joutui käyttämään Sunbeam-vuokra-autoakin (Salainen agentti 007 ja tohtori No). Tuosta elokuvasta jäi mieleen sellainenkin yksityiskohta, että ensimmäinen siinä näkynyt auto oli hotellin parkkipaikalla seisonut Ford Anglia (kuvassa). Sillä ei Sean Connery ajanut, mutta minulle Anglia oli ensimmäinen oma auto.
Parhaiten muistetaan, että Bondin auto on erikoisvarusteltu Aston Martin. Todellisuudessa se on ollut Bondilla vain 12 elokuvassa, Daniel Craigilla ja Pierce Brosnanilla kuitenkin kaikissa. Muita Bondin käyttöautoja ovat olleet mm. Alfa Romeo, Bentley, BMW, Lincoln, Lotus, Mustang, Toyota ja Triumph.
kari.naskinen@gmail.com