Esan Kirjapaino Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Kivekäs kuoli 3.3.2012 sairauskohtaukseen Päijät-Hämeen keskussairaalassa.
Antti Kivekäs oli niin lahtelainen kuin olla voi. Kivekkäiden perhe asui Hämeenkatu 5:ssä, kun Antti syntyi vanhassa suojeluskuntatalossa, kansakoulunsa hän kävi ensin Kartanon koulussa ja sitten Vuorikadun koulussa, oppikoulun hän kävi Lyseossa, sotaväen alokas- ja kokelasvaiheet Hennalassa, sen jälkeen oli vuorossa Lahden kauppaopiston yo-luokka, ja sitten alkoikin työskentely perheyritys Esan levikkiosastolla.
Opiskelut kuitenkin jatkuivat. Valmistuttuaan ekonomiksi Turun kauppakorkeakoulussa Antti Kivekäs palasi tietenkin Lahteen, jossa tutustui lehden toimittamiseen puolen vuoden ajan Etelä-Suomen Sanomien toimitusharjoittelijana Hämeenkatu 5:ssä. Tähän hommaan Antti ei kuitenkaan jäänyt, vaan halusi koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Sellainen työ tarjoutuikin, kun hänet 1969 valittiin Vesijärvenkadulla toimineen autoliikkkeen K.Y. Lehti Oy:n juuri perustettuun konttoripäällikön tehtävään. Mersu-liikkeen toimitusjohtajana oli Esko Lehti, Lyseon poikia hänkin.
Viimeksi tekemässäni haastattelussa Antti Kivekkäästä hän puhui lyseovuosistaan, jolloin rehtorina oli legendaarinen Antti Raipala. - "Luokkakavereistani Lyseossa muistan erikoisesti vilkkaan Raimo Häyrisen, ja myös Heikki Miestamo ja Mäkisen Osku olivat meidän luokalla. Rinnakkaisluokalla olivat mm. Saarion Vänni ja Kari S. Tikka, joka kesällä [2006] murhattiin. Sekin on jäänyt mieleen, että kahdelta rinnakkaisluokalta Lyseosta lähti Kadettikouluun seitsemän kaveria." (Uusi Lahti 14.10.2006)
Antti Kivekäs teki tavallisemman kierron: Hämeen ratsujääkäripataljoonasta Parolaan ja Rukkiin Haminaan, josta takaisin kokelaaksi Hennalaan V.K. Simolan komppaniaan.
K.Y. Lehdeltä Antti Kivekäs palasi Esaan 1976: "Faija [Ossi Kivekäs] soitti ja pyysi töihin. Minä siitä heti soitin Ripalle [veli], että mene sinä, kun se olisi paremmin sinun paikkasi. Ripa ei kuitenkaan lähtenyt, joten minusta ne sitten tekivät apulaishallintojohtajan. Kivahan Esaan oli joka tapauksessa mennä, oli paljon tuttuja ihmisiä ja firma oli kovassa kasvuvauhdissa, uutta väkeä rekrytoitiin jatkuvasti."
Esan hallintojohtajaksi Antti Kivekäs nimitettiin 1979. Tuossa muutosvaiheessa Ossi Kivekäs siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi, Lasse Harju pääjohtajaksi ja Jaakko Ukkonen toimitusjohtajaksi. Harjun siirttyessä eläkkeelle 1982 Esan Kirjapainon pääjohtajaksi nousi Ukkonen ja toimitusjohtajaksi Antti Kivekäs. Samana vuonna oli alkanut ilmestyä Uusi Lahti, jonka Esa myöhemmin osti. Tuossa vaiheessa Lahden kaupunkilehtimarkkinoilla käytiin kovaa kilpailua, kun tamperelaisen Urpo Lahtisen Lehtimiehet Oy oli alkanut 1984 julkaista Lahdessa Lahtiset-nimistä tabloid-lehteä. Lehtimiesten toimitusjohtaja Pekka Paavola teki Esalle ostotarjouksen Uudesta Lahdesta, mutta Ossi ja Antti katsoivat, että ei kannata, kun olivat nähneet, että tällaisella lehtityypillä on hyvä tulevaisuus.
Esan hallituksen puheenjohtajaksi Antti Kivekäs siirtyi 1992 ja päätoimiseksi hallituksen puheenjohtajaksi 1994, kun toimitusjohtajaksi oli valittu Jukka Ottela.
Haastattelussa kuusi vuotta sitten kysyin Kivekkäältä lehdistön tulevaisuudennäkymistä. - "Tällä hetkellä on ristiriitaista tietoa. Toisaalta sanotaan, että nuoret lukevat lehtiä vähemmän kuin ennen, mutta toisaalta Etlarinkin lukijamäärä on taas lisääntynyt. Sähköinen viestintä kylläkin vyöryy päälle joka puolelta, ja Esa on tässäkin kehityksessä mukana. Meillä on Radio 99 [nyk. Radio Voima] ja nettipuolta kehitämme koko ajan. Siihen en kuitenkaan usko, että esimerkiksi lehtien näköispainokset netissä syrjäyttäisivät printtilehden, varsinkaan, kun niistä ajan myötä tulee maksullisia."
Etelä-Suomen Sanomat Antti Kivekäs luki aina tarkkaan, aloitti etusivulta, sitten pääkirjoitussivu ja siitä koko lehti loppuun asti. Sarjakuvista hän luki varsinkin Viivin ja Wagnerin, Ferdinandin sekä Touhulan perheen - ja kaipasi lehteen takaisin Fantomia ja Taika Jimiä.
kari.naskinen@gmail.com