tiistai 27. helmikuuta 2024

Ruotsin euroviisuissa kilpaillaan melodioilla


Suomen tämän vuoden euroviisuedustaja Windows 95 on karmea, vielä huonompi kuin viime vuoden Käärijä. Toisaalta tuloksetkin ovat nykyisin kummallisia, esimerkiksi juuri viime vuonnakin Suomi äänestettiin toiseksi parhaaksi.

Otin euroviisuasit esille kahvilassa, jossa istahdin samaan pöytään lauluntekijä-sarjakuvataiteilija Rauli Nordbergin ja hänen kanssaan kahvilla olleen miehen kanssa. Kun olin sanonut, että Suomen UMK 24 -kilpailun finalisteista kaikki olivat huonompia kuin kaikki Ruotsin euroviisukarsintojen 30 laulua, esitteli Nordberg sen toisen miehen: on Windows-kipaleen säveltäjän isä. Tästähän vallan innostuin ja kerroin katsoneeni Ruotsin euroviisukarsintojen neljä ensimmäistä alkuerää, ja viimeinen on ensi lauantaina. Jokaisessa alkukarsinnassa on kuusi laulua, ja tuntuu kuin Ruotsissa tavoiteltaisiin pääsyä johonkin muuhun kilpailuun kuin Suomessa. Tämän paljastaa jo nimikin Melodifestivalen. Tähän mennessä sen kaikki kilpailukappaleet ovat olleet nimenomaan melodisia, sellaisia iskelmien, balladien ja sentapaisten mukavia esityksiä.

UMK tarkoittaa ”uuden musiikin kilpailua”. Siihen lähetettiin yli 400 hakemusta, joista seitsemän valittiin loppukilpailuun. Valintaraadista en tiedä, mutta se näköjään ajatteli, että koska Käärijä menestyi viime vuonna, niin työnnetään samanlainen nytkin Eurovision laulukilpailuun. Ero Ruotsiin on selvä: siellä ei 30:n finalistin joukossa ole yhtään ns. räppiä, joiden perusideaan ei kuulu melodiallinen esitys. Windows-säveltäjän isä tosin sanoi, ettei Windows 95:n juttu ole räppiä, vaan rokkia. No ei muuta asiaa, samanlaista avutonta räpinää joka tapauksessa. Windows-isä selitti tätäkin asiaa sanomalla, etteivät nämä kappaleet ole meidänikäisiämme varten, vaan 15-vuotiaille. Ruotsissa kevyttä musiikkia tehdään kaikenikäisille.

Ruotsi on voittanut euroviisut seitsemän kertaa, aina kauniilla melodioilla. Meillä on Yleisradion musiikki-ihmisillä outo käsitys uudesta musiikista, sillä räppiesityksiä ei oikein pysty musiikiksi luokittelemaan. Ne ovat jonkinlaisia lavakomiikan performansseja, joista musiikki on yhtä kaukana kuin Suomi Ruotsista.

Melodifestivalen huipentuu 9.3. Tukholmassa. Toistaiseksi sinne selviytyneistä parhaat ovat Dotter, Jacqline, Lisa Ajax ja Maria Sur.

kari.naskinen@gmail.com