perjantai 24. marraskuuta 2023

Kova laki on entisensä, vaikka maailma muuttuu


Ajallisesti kaikkien aikojen pisimpiin sarjaelokuviin kuuluva Kova laki on palannut tuotantoon. Yhdysvalloissa siitä esitettiin 20 tuotantokautta 1990 - 2010 ja meilläkin kaikki 433 jaksoa Tv 2:ssa 1990 - 2012. Nyt se on taas täällä, sillä yli kymmenen vuoden tauon jälkeen on tehty tuotantokaudet 21-23, joista kausi 22:ta esitetään parhaillaan Ava- ja Frii-kanavilla. USA:ssa alkaa nykytietämällä 23. kausi ensi tammikuussa.

Kova laki on saanut kylkeensä myös ns. spin off -sarjoja, joilla tarkoitetaan alkuperäissarjojen oheissarjoja. Tässä tapauksessa näiden sarjojen nimissäkin mainitaan aina Kova laki, joten nyt meillä niin ikään Avalla ja Friillä nähtävä spin off on nimeltään Kova laki. Erikoisyksikkö. Se käsittelee seksuaalirikoksia, joita alkuteksteissä sanotaan pidettävän oikeusistuimissa kaikkein hirvittävimpinä rikoksina – eli raiskaus on pahempi kuin murha. Höh. Kiinnostavuudessa Erikoisyksikkö häviää selvästi varsinaiselle Kovalle laille.

Entisiä tuttuja ei enää tietenkään ole mukana, ei esimerkiksi vanhoja poliisimiehiä Lennie Briscoeta, Phil Cerretaa, Joe Fontanaa eikä Cyrus Lupoa. Elliot Stabler sentään kävi tällä viikolla Erikoisyksikön kahdessa jaksossa. Hän oli aikoinaan Olivia Bensonin parina, mutta lähti jonkin hässäkän ja sisäisen tutkinnan seurauksena pois NYPD:stä. On ollut tänä aikana jossakin muualla lähinnä terrorismintutkinnassa, mutta onkohan nyt palaamassa Kovaan lakiin. Yksi vanha tekijä syyttäjäpuolella on Jack McCoy, joka tuli piirisyyttäjäksi jo kausille 2007-10.


Vaikka henkilöt ovat muuttuneet, sarja ei. Se on edelleen poliisin pr-ohjelma, jossa ei oteta huomioon poliisin toimintaan viime vuosina kohdistettua aiheellista kritiikkiä. Poliisiväkivalta ei saa huomiota George Floydin tapauksesta huolimatta huomiota, eikä usein epäilty korruptio. Joitakin pieniä poikkeamia sentään näkyy, kuten vaikka se, että Fin Tutuola ampui yhden mustan miehen kyseenalaisin perustein. Sisäinen tutkinta asiasta on vielä kesken, mutta se taitaa häipyä vähitellen unohduksiin. Sen sijaan poliisin murhaaminen on vakavin asia, mitä voi New Yorkissa sattua, kuten tälläkin viikolla kerrottiin.

Tästä huolimatta
Kova laki on hyvä sarjaelokuva, jossa aina ensin keskitytään poliisien tutkimustyöhön. Kuvauksia on tehty myös New Yorkin tutuilla kaduilla, mutta oleellista on, että itse rikostapahtumia ei näytetä, sitten pohditaan hetki syytekynnyksen ylittymistä ja jälkipuolisko ollaan oikeudessa. Jonkinlaista kuvaa me amerikkalaisesta järjestelmästä kai saamme, mutta emme siitä, miten vähemmistöt jäävät monesti ilman oikeuden toteutumista. Kovaa lakia katsoessa luulisi, ettei tällaisia ongelmia olekaan.

Sen sijaan meillä katsojilla on toisinaan sellainen ongelma, että asiat etenevät hurjalla vauhdilla ja tiukkarytminen dialogi siinä mukana, joten mukana pysyminen on vaativaa.

Yksi muutos tässä uudessa tuotantokaudessa on, että
poliisien henkilökohtaisia ongelmia ei vatvota niin kuin joskus ennen, ei ole esimerkiksi alkoholiongelmia, kuten oli Lennie Briscoella 1992-2004. Sen sijaan nyt taitaa olla pientä säpinää Dominick Carisin ja Amanda Rollinsin välillä, kun eilisen jakson lopussa jo pussailivat.

Kovan lain ”luoja” on Dick Wolf, joka on saanut Emma-palkinnon ja tähden Hollywoodin Walk of Famelle. Tuttu tuottaja jo Miami Vicesta. Monesti palkittu on myös Kova laki, joka on saanut yhteensä 49 voittoa erilaisissa arvioinneissa. Merkittävää on, että se kuuluu jatkuvasti USA:n televisiossa prime time -sarjoihin. Siis samaa suosiotasoa kuin Simpsonit, jota on tehty jo 34 tuotantokautta, ja lännensarja Gunsmoke, joka aikoinaan meni 21 kautta.

kari.naskinen@gmail.com