tiistai 21. maaliskuuta 2023

Muistia voi manipuloida muutenkin kuin tieteiselokuvissa


R
akennustyömies Douglas Quaid tilaa kahden viikon lomamatkan Marsiin, mutta kuitenkin niin, ettei tarvitse kallista reissua tehdä, vaan hänen aivoihinsa manipuloidaan muistisiirrännäinen, joka sisältää täydelliset muistikuvat matkasta. Tämä tapahtuu elokuvassa Total Recall – Unohda tai kuole (1990), joka muutama päivä sitten tuli televisiosta. Näin vaalien alla manipulaatioyritykset ovat taas vauhdissa. Trollit ja trullit pyörivät netissä ja poliitikot tekevät kaikkensa sekoittaakseen äänestäjien päät omilla valheillaan. On tietysti tottakin joukossa, mutta mieleen tuliArnold Schwarzeneggeriä nyt katsoessani edelliset vaalit keväältä 2021, kun Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tv:n vaalitentissä, että oikeisto on rakentanut Suomeen hyvinvointiyhteiskuntajärjestelmän, eikä sitä sovi heikentää.


En kuitenkaan lähde tässä enempää ruotimaan viiden päivän työviikon ja kahdeksan tunnin työpäivän, kansaneläkelain,
lapsilisien, irtisanomismenettelylain enkä peruskoulu-uudistuksen syntyvaiheita, mutta elokuva Paul Verhoevenin ohjaama elokuva on ajankohtaisuudessaan mielenkiintoinen, joten siitä vähän.

On monenlaista manipulointia, jolla yksinkertaistaen tarkoitetaan ihmisten ajattelun ja sitä kautta heidän toimintansa ohjailua haluttuun suuntaan. Politiikka on tyypillinen tällainen asia, jossa manipuloinnilla pyritään vaikuttamaan jopa ihmisten muistiin, kuten Petteri Orpo teki.
Sanna Marin puolestaan rohkaisi viime keväänä Volodymyr Zelenskiä kehumalla, että Venäjää vastaan kannattaa taistella pelottomasti, sillä Suomikin on ollut sodassa Venäjän kanssa ja olemme voittaneet. Ehkä Sanna Marinia on koulussa manipuloitu harhaan, ja koululaitos kaikkiaan onkin tehokas ohjailujärjestelmä.

Kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että hänen puolueensa edustaa "järjen ääntä". Kristilliset väittävät järkeensä perustuen, että Jumala loi maan ja kaikkea sitä. Eli väite ilman millin vertaa järkeä tai todistetta, nykytermein puhdasta disinformaatiota. Puolueen radiomainoksessa pieni lapsi sanoo, että hän joutuu olemaan päiväkodissa ihan yksin, koska ei siellä päiväkodin tätiä ole. Taas suoraa valetta.

Nykyisin pahin manipulaatiokoneisto on sosiaalinen media ja oikeastaan koko Internet, jonka tiedon oikeellisuus on kaukana siitä, mitä olivat aikoinaan Otavan ja WSOY:n moniosaiset tietosanakirjat, Weilin+Göösin Kodin suuri tietosanakirja ym.

Total Recall perustuu Philip K. Dickin novelliin vuodelta 1966. Suomeksi ilmestymisestä en tiedä, mutta meillä Dick tunnetaan parhaiten Ridley Scottin ohjaamasta Blade Runnerista (1982). Se pohjautuu Dickin tieteisromaaniin Uneksivatko androidit sähkölampaista? (1968), josta viime vuonna ilmestyi uusi suomennos.

Total Recallissa eletään 2080-lukua, jolloin Mars jo on rakennettu Maan siirtokunnaksi. Sen on kuitenkin saanut valtaansa tyrannimainen malminlouhintabisneksen omistaja Vilos Cohaagen. Ihmisten lisäksi siellä on hologrammi-ihmisiä ja karmeita mutantteja, tekniikka on tietenkin huimasti edistynyttä, joten taksitoimintakin on Anne Bernerinkin ideoita pitemmällä, sillä taksautoja ajavat robottikuskit. Kehitys on mennyt menojaan maapallollakin, josta Elon Musk on nyttemmin kopioinut automalleja, varsinkin Tesla Cypertruck.

Sekä Maassa että Marsissa elämänmeno on surkeampaa kuin meillä nyt. Etenkään Marsissa ei eloa ja oloa ole saatu inhimilliseksi, kuten ei aikoinaan saatu kolonisaatiossa maapallollakaan. Kun elokuva tuli mainoskanavalta, olivat mainoskatkot kuin henkireikiä mukavaan, kauniiseen elämänpiiriin (osin valetta tietysti sekin).

Douglas Quaidin muistin muokkaaminen magneettikuvauspömpeliä muistuttavassa laitteessa epäonnistuu sen verran, että sotkua ja tappellua siitä syntyy. Onneksi asialla on Schwarzenegger, niin hommat hoituvat. Lopulta kaikki menee niin hienosti, että
Quaid onnistuu jonkin ihmereaktorin räjäyttämiseen, ja tämä tapahtuma sulattaa planeetan jäisen ytimen kaasuksi, joka purkautuu tulivuorenomaisesti pinnalle ja muodostaa Marsiin hengitettävän ilmakehän. Lisäksi paha saa palkkansa, kun Cohaagen kuolee tukehtumiseen, koska kimmahtaa ulos ennen ilmakehän syntymistä.

Vähän jää kuitenkin arveluttamaan, tapahtuuko kaikki vain virtuaalisesti Quaidin päässä vai kävikö hän sittenkin Marsissa. Väliäkö silläkään. Vaikka
Total Recallin voi luokitella myös roskaelokuvaksi, niin on siinä omat puolensa, jotka sitovat sen hyvin nykyaikaan. Manipulaation ja aatteellisen indoktrinaation ohella elokuvassa esitetään voimakasta kritiikkiä kaiken kaupallistamista ja sotateollisuuden voimistamista vastaan. Lisäksi Sharon Stone on kaunis katsella.

Elokuvan lavastukset ja kovat taistelukohtaukset ovat komeita. Miten ihmeessä kaikki on näin hyvin onnistunut, vaikka filmiteollisuuden digitaalitekniikat olivat tuolloin yli 30 vuotta sitten vielä hyvin alkeellisia?

Tänään tiistai-iltana klo 21 tulee Subilta Mikael Håfströmin niin ikään kelvollinen vankilapakoelokuva Escape Plan (2013), jossa Schwarzeneggerillä on kaverinaan Sylvester Stallone ja vastustajana vankilanjohtaja Jim Caviezel.

kari.naskinen@gmail.com