Harvoin on elokuvan päähenkilö ollut niin vähän mukana kuvissa kuin on Harry Lime Kolmannessa miehessä (1949). Harry Lime on jäänyt sotien jälkeen raunioituneeseen Wieniin, jossa toimii mustanpörssin kauppiaana, väärennettyjen passien välittäjänä ja muutenkin huijarina. Sairaaloihin hän on myynyt laimennettua penisilliiniä, ja Englannin miehitysvyöhykkeen poliisi on tästä perillä. Harry Lime lavastaa itsensä kuolleeksi, joten näkösällä ei sovi olla. Ennen valekuolemaansa hän on kuitenkin kutsunut nuoruudenystävänsä Holly Martinsin Amerikasta Wieniin, ja Martinsin saavuttua alkaa etsintä, kun paljastuu, että haudassa ei olekaan Harry Limen ruumis.
Vasta elokuvan 65. minuutin kohdalla näemme Orson Wellesin esittämän Harry Limen ensimmäisen kerran. Myös Martins näkee, että Lime on elossa, mutta samantien Lime katoaa tämän lyhyen kohtauksen jälkeen. Sitten miehet kuitenkin tapaavat kunnolla 75. minuutin kohdalla Praterin huvipuiston kuuluisassa maailmanpyörässä. Kolmas Harry Lime -kohtaus alkaa 92. minuutilla, kun Martins ja Limen rakastettu Anna Schmidt odottavat häntä kahvilassa, jossa Martins ja Schmidt toimivat houkuttimina poliisin vain odottaessa Limen saapumista. Harry Lime tulee ja siitä alkaa 12 minuuttia kestävä lopun takaa-ajokohtaus Wienin viemäriverkostossa.
Vaikea oli Orson Wellesin tavoittaminen myös elokuvaa tehtäessä. Ohjaaja Carol Reed oli vaikeuksissa, sillä Welles hävisi välillä kuin Harry Lime. Suurin syy tähän oli, että Wellesillä oli vielä vähän kesken ohjaamansa ja näyttelemänsä Macbeth (1948). Sitä hän viimeisteli Hollywoodissa, mutta lisäksi hän luuhasi kesken Kolmannen miehen kuvausten Italiassa. Kolmannen miehen tuottajasta Alexander Kordasta elämäkertakirjan tehnyt veljenpoika Michael Korda kertoo värikkäistä tapahtumista Wellesin etsimisistä:
Alexander Korda pani veljensä Vincent Kordan ja minut hakemaan Wellesin Roomasta. Siellä Wellesin tiedettiin majoittuvan aina Grand Hoteliin, mutta siellä concierge kertoi, että Signor Welles oli juuri matkustanut Firenzeen. Siispä seuraavana aamuna junalla sinne, jossa Firenzen Grandin concierge puolestaan ilmoitti, että Welles oli lähtenyt Venetsiaan. Siellä isä ja poika majoittuivat Daniel-hotelliin ja taas sama juttu, kun concierge välitti heille Wellesin anteeksipyynnön siitä, että oli joutunut matkustamaan Napoliin. Tätä jatkui edelleen ja takaa-ajajat olivat koko ajan pykälän perässä, kun Welles oli jatkanut reissuaan Napolista Caprille ja sieltä Nizzaan. Lopulta Welles löytyi Nizzan länsipuolelta Cagnes-sur-Meristä, jossa hän oli juuri nauttimassa Provencen raakoja pieniä artisokkia tarjoiltuna anjoviskasteikkeen kera ennen bouillebassea ja grilattua kananapoikaa. Welles viittasi Kordat pöytäänsä, tilasi lisää ruokaa ja viiniä, ja sovittiin paluusta Wieniin seuraavana aamuna. Niin myös tapahtui ja Harry Limen seikkailut saatiin filmattua loppuun.
Orson Welles oli tällaisesta seuhtomisestaan huolimatta ahkera ja aktiivinen, käsikirjoitti ja ohjasi 54 vuoden aikana noin 70 elokuvaa ja näytteli 130 elokuvassa.
Kun nyt lueskelin kaikenlaista nippelitietoa Kolmannesta miehestä, niin yksi hauska yksityiskohta paljastui: kun Harry Lime yrittää päästä viemäristä takaisin kadulle, hän yrittää nostaa ulostuloaukon ritilää, mutta ei onnistu – näkyvät vain Harry Limen sormet, jotka todellisuudessa ovat Carol Reedin sormet.
kari.naskinen@gmail.com