torstai 25. kesäkuuta 2020

Vain pieni osa perussuomalaisista on perussuomalaisia

Tässä ei nyt ole kysymys politiikasta, vaan kielestä. On nimittäin kummallista, että tiedotusvälineissa kirjoitetaan puolueiden nimet pienellä alkukirjaimella. Ne ovat erisnimiä, joten pitäisi aloittaa isoilla kirjaimilla. Jo kansakoulussa tämä tehtiin selväksi.

Miksi Kokoomus kirjoitetaan kokoomus? Johtuuko muka siitä, että puolueen nimi virallisesti on Kansallinen Kokoomus, mutta vaikka näinkin, kirjoitetaan siinä Kokoomus-sanakin isolla.

Sama Suomen Keskustan kohdalla. Miksi kirjoitetaan keskusta, joka voi tarkoittaa muutakin kuin puoluetta? Vuosia sitten sain jonkin porukan tekemän t-paidan, jossa luki "Keskusta". Olivat tehneet vastaavanlaiset paidat kaikkia kaupunginosia varten, ja koska asun keskikaupungilla, sain hankalasti keskustapaidan. Meni Pelastusarmeijan kirpputorille.

Vasemmistoliitolla ei nimessään ole edes mitään toista sanaa, mutta silti Vasemmistoliitto kirjoitetaan vasemmistoliitto.

Suomen Sosialidemokraattinen puolue on hankalampi tapaus. Ensinnäkin siksi, että siinä on on alussa vain yksi yksi a-kirjain, vaikka oikea termi aatteesta puhuttaessa on sosiaalidemokratia. Puolueen lehtikin oli ennen Suomen Sosialidemokraatti. Luontevin ja selvin tapa olisi käyttää lyhenettä Sdp, mutta taas sama juttu, kirjoitetaan sdp tai pelkästään sd.

Kaikkein erikoisinta on, että Perussuomalaiset on lehtikielessä perussuomalaiset. Kuitenkin minäkin olen normaali perussuomalainen, syntynyt suomalaisten vanhempien lapsena Suomessa, mutta en äänestä Perussuomalaisia.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue, Svenska folkpartiet i Finland on suomen kielessä kätevintä lyhentää Rkp:ksi, mutta ei kelpaa, vaan siitä tehdään rkp.

Suomen Kristillisdemokraatit lyhentyy lehtikielessä kd:ksi. Joskus puhutaan myös kritillisistä, vaikka kaikki kristilliset eivät tätä puoluetta äänestäkään.

Sitten on Liike Nyt, joka ei kelpaa, vaan se väännetään muotoon nyt-liike

Kukahan osaisi antaa selityksen?

kari.naskinen@gmail.com