perjantai 13. joulukuuta 2019

Poliisit kirjoittavat nykyisin lehtien pienet rötösuutiset

Sanomalehtien toimituksista soitettiin ennen monta kertaa iltapäivän ja illan aikana poliisilaitoksille, josko olisi mitään uutisarvoista sattunut. Sitten toimittaja kirjoitti jutut kolareista ja muista pienistä rötöksistä. Nykyisin nämä vastaavat pikku-uutiset tuntuvat olevan poliisien itsensä kirjoittamia, koska teksti on juridisesti oikeaoppista tönkkösuomea. Tämä ehkä johtuu siitä, että toimittajat saavat nämä uutistiedot suoraan jostakin poliisien sähköisistä järjestelmistä ja panevat ne sellaisinaan lehteen.

Poliisien kirjoittamissa uutisissa mies ei koskaan aja autoa, vaan mieshenkilö kuljettaa autoa. Jos tämä henkilö syyllistyy johonkin pahempaan törttöilyyn, vaikkapa kännissä ajaa suojatietä ylittäneen mummon kuoliaaksi, ei lehtiuutisessa saa heti mennä sanomaan tätä suoraan. Jotta kaikkien asianosaisten oikeusturva säilyy rikkumattomana, pitää ko. autoilijaa sanoa toistaiseksi vasta epäillyksi tekoon.

Jos mummo olisi jäänyt henkiin, hän ei olisi mummo, vaan asianomistaja. Jos taas sillä automiehellä ei olisi ollut ajokorttia, hän olisi poliisin virkakielen mukaisesti ajo-oikeudettomasti kulkuneuvoa kuljettanut henkilö.

Yksi mieshenkilö oli lähestynyt risteystä ajokatua pitkin, ei siis poikin. Samaan risteykseen oli miespyöräilijä ajanut polkupyörällä toista katua pitkin. Polkupyöräilijä vietiin sairaalaan (luultavasti jotain katua pitkin).

Yksityiskohdat ovat tärkeitä. Kun jossain on tapahtunut jotain, on poliisi ja joskus pelastuslaitos saanut hälytyksen hieman ennen iltakuutta. Hieno juttu, että asiaa setvimään oli poliisipartio ”päässyt paikalle”.

Kaikkia yksityiskohtia ei silti saa kertoa. Voi kyllä todeta, että poliisi tutkii 1987 syntyneen päijäthämäläisen miehen syyllistymistä ryöstöön, mutta sitä ei saa paljastaa, onko mies Lahdesta, Sysmästä vai mistä, ettei intimiteettisuoja murru.

Päättäväisyys on oleellista, ettei siis mitenkään vahingossa. Esimerkiksi äskettäin mopoilija ”päätti olla tottelematta poliisin pysäytyskäskyä”. Onneksi poliisit olivat yhtä päättäväisiä ja ”partio päätti pysäyttää mopon”. Mitä jos ei olisi päättänyt?

Kun jotkut nahistelijat olivat rikkoneet kerrostalon oven lasin, niin lehdenlukijoiden oli hyvä tietää poliisilaitoksen saaneen puhelimitse tiedon, että pihalta oli kuulunut tappelun ääniä.

Ennen oli kauppoja, joita myös kutsuttiin liikkeiksi. Koska poliisi ei vielä tähän mennessä ole päässyt selvyyteen siitä, kumpia ne ovat, ne ovat lehtiuutisissa kätevästi kauppaliikkeitä.

kari.naskinen@gmail.com