Tämän päivän Etelä-Suomen Sanomien etusivulla on iso kuva Lahden taiteilijatalosta. Alla olevassa tekstissä sanotaan, että se oli sitä aikaa 1970-luvulla, "kun Lahti rakensi itseään kulttuurikaupungiksi". Samoihin aikoihin aloitti toimintansa Lahden taidekoulu, josta sittemmin kehittyi Lahden taideinstituutti. Nykyisin se kuuluu Lahden ammattikorkeakouluun, jonka hallitus on päättänyt lakkauttaa koko tämän kuvataiteen koulutusohjelman.
Kuvanveistäjä Jukka Lehtinen kirjoitti ESS:n yleisönosastossa (14.12.2011), että jos hän vielä taideinstituutin murhan jälkeen kuulee Lahden herrojen juhlapuheissa sanan "kulttuurikaupunki", hän poistuu paikalta lähimpään baariin kaljalle.
Lahden ammattikorkeakoulun omistaa Päijät-Hämeen koulutuskonserni, jonka hallitus niin ikään on taideinstituutin lakkauttamispäätöksen takana. Koulutuskonsernin suurin omistaja puolestaan on Lahden kaupunki, mutta kaupungin edustajia konsernin hallituksessa on vain viisi ja muiden Päijät-Hämeen kuntien edustajia kuusi. Ei kuitenkaan ole tullut tietoon sellaista äänestystulosta, että lahtelaiset olisivat hävinneet taistelun taideinstituutista äänin 5-6. Vaikka mistäpä näitä tietää, sillä koulutuskonsernin hallitus on määrännyt kaikki asiansa periaatteessa salaisiksi - hallituksen jäsenille on määrätty salassapitovelvollisuus.
Alan asiantuntijoita ei asiaa käsiteltäessä ole kuultu. Ei ole otettu huomioon esimerkiksi sitä, että valtakunnallisesti Lahden taideinstituutti on Helsingin kuvataideakatemian ohella merkittävin kuvataiteen koulutusohjelma koko maassa. Yhtenä osoituksena tästä on se, että minkään muun ammattikorkeakoulun taiteilijat eivät näy yhtä vahvasti ja menestyksekkäästi taidekentällä.
Lahden kaupunginhallitus on vedonnut taideinstituutin säilyttämisen puolesta. Kuuleeko kukaan? Nyt lahtelaiset kuvataidejärjestöt ovat toimittaneet oman vetoomuksensa opetus- ja kulttuuriministeriölle. Lukeeko kukaan? Ministeri Paavo Arhinmäki?
Vetoomuksessa todetaan, että Lahden taideinstituutilla on ainutlaatuinen asema laadukkaan kuvataiteen ammatillista koulutusta antavana yksikkönä. Se on Lahden kaupungin omasta tahdosta perustettu 1971. Vapaan taiteen lisäksi Lahteen perustettiin Taideteollisuuden oppilaitos, ja kultaseppäkoulutus siirrettiin Helsingistä Lahteen. Näiden yhteistyöstä on syntynyt korkeatasoinen, toisiaan ammattialoina ruokkiva koulutuskulttuuri (Taideinstituutti ja Muotoiluinstituutti).
Taideinstituutin lakkauttaminen on tämän takia herättänyt voimakasta arvostelua myös valtakunnallisesti. Kun Lahden päättäjät usein ovat huolissaan Lahden imagosta, niin nyt sitä on taas murjottu. Lahden taideinstituutissa opettajana toiminut Erkki Pirtola kirjoitti viimeksi Voima-lehdessä (10/2011), että "lopettamispäätös kuulostaa yhtä absurdilta kuin jos mäkihyppytornit purettaisiin tuottamattomina yksikköinä".
Hyppyrimäet kuuluvat Lahteen, ja niin kuuluu myös kuvataide. - "Pikemminkin kuvittelisi satsattavan lisää juuri tällaiseen toimintaan [taide] ja hyödynnettävän sitä kaikin tavoin. Tulevaisuus muovautuu yhä visuaalisemmaksi ja sosiaalisemmaksi. Mielikuvitusta ja tunneaivoja on koulutettava", sanoo Pirtola.
Lahdessa kannetaan tällä hetkellä suurta huolta kaupungin keskustan elinvoimaisuudesta. Toivotaan, ettei se muutu sellaiseksi hiljaiseksi kyläksi, jollaista toinen Jukka Lehtinen, espoolainen valokuvaaja esittää teoksessaan Sunnyland (kuvassa). Taideinstituutin lopettaminen ei tähän vaikuta, mutta Lahden henkisestä ilmapiiristä se antaa samean kuvan. Kai tätä kulttuurikaupungin rakentamisen lopettamista on sitten mentävä murehtimaan täällä maailman muotoilupääkaupungissa Aleksin Pubiin tai Tehobaariin
kari.naskinen@gmail.com