keskiviikko 9. elokuuta 2023

Kekkonen kusetti paholaista


Vaikka Suomi ei kylmän sodan aikana kuulunut yhtä jyrkällä tavalla Neuvostoliiton etupiiriin kuin Itä-Euroopan sosialistivaliot, oli asetelma kiikkerä. Suomi ei kuitenkaan joutunut jonon jatkoksi siihen listaan, johon kuuluivat Neuvostoliiton väkivaltaisiin asioihin puuttumisten takia DDR 1953, Unkari 1956, Tshekkoslovakia 1968, Afganistan 1979 ja melkein Puolakin 1980. Urho Kekkonen hoiti homman taitavalla ulkopolitiikalla, jota ymmärtämättömät kutsuvat edelleen ”suomettumiseksi” tarkoittaen huonoa, kerrassaan tuomittavaa politiikkaa.

Kekkonen oli kuin vanhan legendan tohtori Faust, joka myi sielunsa
paholaisen hahmossa esiintyvälle Mefistofeleelle. Mefistofeles lupasi vastapainoksi Faustille ikuisen onnen, mutta ikuiseen kadotukseen Faust kuitenkin joutui. Kekkonen oli ovelampi. Kekkonen ei vienyt Suomea ikuiseen kadotukseen, vaan pelasti sen elämän haluamassamme muodossa. Joitakin ilkeitä nootteja tuli, K.-A. Fagerholmin ”yöpakkashallituksen” piti erota ja sisäpoliittisesti vaikutti nololta, että Kekkonen piti Neuvostoliiton painostuksesta valita jatkuvasti presidentiksi kummallisilla erikoisjärjestelyillä.

Kanava-lehdessä 4/2023 kirjoittaa pitkän diplomaattiuran tehnyt
Antti Kuosmanen, että Kekkosen suomettumispolitiikan ansiosta Yya-sopimuksesta tuli paljon löysempi kuin Neuvostoliitto oli esittänyt, kaikenlaiset Suomen talouselämän haltuunottoyritykset tehtiin tyhjiksi ja Suomi pystyi liittymään läntisiin talous- ja kauppapoliittisiin järjestelyihin Neuvostoliiton tahdon vastaisesti: Efta, OECD, GATT-sopimus ja vapaakauppasopimus EEC:n kanssa.

”Moralisoivan ulkopolitiikan hinta olisi ollut korkeampi kuin kauempana Neuvostoliit
toa sijaitseville maille”, kirjoittaa Kuosmanen, joka on toiminut suurlähettiläänä Pekingissä, Mongoliassa ja Singaporessa sekä Suomen pysyvänä edustajana OECD:ssä ja Unescossa ym.

Hintaa siis maksettiin, mutta vaikea oli tilannekin. Kuten Kuosmanen kirjoittaa, Suomi ei ollut mitenkään turvassa naapurin painostukselta, uhkauksilta tai vielä pahemmalta. Kuvaavaa oli, että länsi ei tehnyt mitään, kun Neuvostoliitto toi hyökkäysvaunujaan Budapestiin tai Prahaan. Olisiko tullut apuun, jos niitä olisi tullut Imatralle ja Lappeenrantaan?

”Kaikki tämä pitäisi muistaa, kun asioita arvioidaan jälkikäteen”, sanoo Kuosmanen.

Kun nyt arv
ioidaan, haukutaan suomettumista Neuvostoliiton edessä nöyristely. Neuvostoliiton ulkopolitiikkaa tai sen huonoja oloja ei virallisesti arvosteltu, mutta kuten Suomen puolueettomuuspolitiikkaa Kekkosen kanssa rakentanut Max Jakobson sanoi, Suomelle olisi hinta moralisoivan ulkopolitiikan kaviaarista ollut kovempi kuin se oli suomettumisen ansiosta.

Suomettumiskäsitteeseen sekoitetaan yleensä myös se, että Suomessa oli vasemmistolaisia radikaalipiirejä, jotka pitivät kommunistista yhteiskuntajärjestelmää ihanteena, vaikka Neuvostoliitto ei sellaiseen ollut päässytkään. Nämä varsinkin akateemisissa ja kulttuuriympyröissä pyörineet suomalaiset eivät olleet erityisesti ”suomettuneita”, vaan
pelkästään vilpittömiä kommunisteja: Kaj Chydenius, Kristiina Halkola, Kaisa Korhonen, Leif Salmén, Anssi Sinnemäki, Nils Torvalds, Björn Wahlroos jne.

Eivätkä taistolaiset suomettumista edes toitottaneet. Enemmän hyvistä naapuruussuhteista piti ääntä Keskustapuolue.

Kuosmanen selittää suomettumistermin syntyvaiheet. Laajasti tunnetuksi sen teki 60-luvulla
Franz Josef Strauss (CDU), joka käytti Suomea varoittavana esimerkkinä siitä kuinka suurvalta määräilee pienempää naapuriaan niin, että pienen itsenäisyys muuttuu tyhjäksi kuoreksi. Straussin varsinainen kohde ei kuitenkaan ollut Suomi, vaan liittokansleri Willy Brandtin (SPD) kekkoshenkinen idänpolitiikka ”Ostpolitik”, jota Strauss ei hyväksynyt.

Politiikan teoriassa suomettuminen (finlandizierung, finlandisation) viittaa erpäsymmetriseen valtasuhteeseen kahden valtion välillä, erityisesti pienemmän sopeutumiseen vahvemman vaikutusvallan alaisuudessa. Faust oli tietenkin se pieni, kuten Kekkonenkin. Faust-tarinasta on monenlaisia versioita, joista osassa Faustin ei käy kaikkein pahimmalla tavalla. Yhdessäkään versiossa Faust ei kuitenkaan ole niin menestyksekäs kuin Kekkonen.

Nyt tilanne on toinen. Suomessa monet ajattelevat, että se pienempi on Venäjä, koska meidän Natomme on isompi. Siksi Venäjälle voidaan sanoa päin näköä, että me vihaamme teitä. Kyllä rippunen vanhanaikaista suvaitsevaisuus- ja suomettumuspolitiikkaa olisi edelleen tarpeen. Vai onko tarkoituksenmukaisempaa pyrkiä tietoiseen konfliktiin, joka voisi johtaa vaikka sotaankin, ennemmin kuin rauhanomaiseen rinnaiseloon?

kari.naskinen@gmail.com