tiistai 11. syyskuuta 2012

Uusi kenttäpiispa: ”Markkinataloudesta puuttuu rakkaus”

Uusi kenttäpiispa Pekka Särkiö sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa 9.9.2012 olevansa sellainen kenttäpiispa, joka ei puhuisi aseiden siunaamisesta. ”Puhuisi” – tarkoitti kai tilannetta, jos aseidenkäytölle toisia ihmisiä vastaan tulisi tarve. Toisin on ollut ennen. Papit siunasivat valkoisten suojeluskuntien aseita 1918, vaikka aseita käytettiin toisia suomalaisia vastaan.

Mikä mies se tällainen piispa on? Omasta arkistostani otin esille teologian tohtori Särkiön luennon Lahden aikuiskoulutuskeskuksessa, jossa hän 23.10.1996 puhui markkinavoimien arvomaailmasta. Särkiö sanoi tuolloin, että markkinatalouteen perustuvassa yhteiskunnassa ei toteudu yksittäisten ihmisten hyvä:

”Yritykset minimoivat tuotantokustannuksiaan, mikä johtaa kehitysmaiden riistoon, luonnon tuhoutumiseen ja työttömyyden lisääntymiseen. Markkinataloudesta puuttuu toisen ihmisen ja luonnon hyvän toteutumisen ajatus eli rakkaus. Niin kauan kuin markkinavoimat saavat vaikuttaa vapaasti, ei ole toivoa työttömyyden oleellisesta vähenemisestä. Tilanne on kestämätön näiden syrjään sysättyjen ihmisten ja siten koko yhteiskunnan kannalta. Olen sitä mieltä, että markkinavoimien edellyttämä hinta toiminnastaan on inhimillisten arvojen näkökulmasta liian kallis kantaa. Markkinavoimien arvomaailma johtaa elämän tuhoutumiseen.”

Särkiön mukaan valtioiden hallitukset ovat markkinavoimien edessä voimattomia. Tätähän tässä ollaan tänä päivänäkin todistamassa. Markkinajumalasta on tullut kaikkivaltias, kuten Särkiö sanoi jo 1996.

”Suurimman ongelmansa edessä markkinavoimien mukaan toimiva talouspolitiikka on tavoitellessaan jatkuvaa kasvua”, sanoi Särkiö. ”Se on tullut välttämättömäksi edellytykseksi yritysten ja yleisesti koko yhteiskuntamme toimintakyvylle. Tuotannon ja kansantuotteen on kasvettava vuosittain ainakin sen verran, että investoijille voidaan maksaa korkoa heidän sijoituksistaan. Sijoitusrahalla on hintansa. Sijoittajat seuraavat tarkasti yritysten kasvuodotuksia ja panevat rahansa niihin yrityksiin, joissa sijoitus poikii todennäköisesti suurimmat voitot osakkeiden nousun muodossa.”

Särkiö sanoi, että jatkuvan kasvun ajatukseen on sisällytetty myös jumalallinen ominaisuus, ”ikuisesti jatkuva”.

Loppuyhteenvetona luennossaan Särkiö sanoi, että tarvittaisiin rakkaudellisen, ihmisen ja luonnon itseisarvoa sekä elämän pyhyyttä kunnioittava yhteiskunta. Tämä on perusta hyvälle elämälle ja ylipäänsä elämän jatkumiselle. Näitä edellytyksiä ei markkinavoimilla ole.

kari.naskinen@gmail.com