torstai 23. heinäkuuta 2009

Yritystä vähemmistödiktatuuriin

Osa kaupunginvaltuutetuista haluaisi, että Lahdessa siirryttäisiin demokratiasta vähemmistödiktatuuriin. Kun kaupunginvaltuuston tekemä päätös ei miellytä, lähtee valtuustossa tappiolle jäänyt vähemmistö hakemaan muutosta oikeusteitse keinotekoisin perustein.

Demokratia on kuitenkin sellainen järjestelmä, että siinä enemmistön päätökset voittavat. Edustuksellisessa demokratiassa päätöksentekoelimen päätös on aina oikea riippumatta siitä, syntyykö se 1:n tai 50:n äänen enemmistöllä. Tätä eivät Ranta-Kartanon kaava-asiassa häviölle jääneet ymmärrä.

Pitkin kevättä tämä vähemmistö ruikutti sitä, miksi nyt yhtäkkiä on niin kiire päättää asiasta, miksi ei rauhassa ja ajan kanssa pohdita asiaa. "Yhtäkkiä" tarkoitti tämän vähemmistön mielestä sitä, että koko prosessiin käytetyt viisi vuotta ei ollut riittävä aika, olisi pitänyt käyttää toiset viisi vuotta. Myös asukastilaisuuksia pidettiin, mutta kovin vähän niissä ihmisiä oli paikalla.

Todellisuudessa kävi niin, että vähemmistöläiset eivät olleet kiinnostuneita koko asiasta kuin vasta loppuvaiheissa. Sama koski sitä "kansalaisliikettä", joka alkoi kerätä nimiä hanketta vastustavaan adressiin.

Tällainen nimienkeruu sinänsä oli naurettavaa puuhaa. Kuukaudenpäivät sitten istuskelin torikahvilassa yhden tuttavan kanssa ja keskusteltiin siinä asiasta. Tuttava oli kirjoittanut nimensä adressiin. Kysyin, miksi?

"No kun sanoivat, että se alue rakennetaan umpeen", vastasi hän.

"Ketkä sanoivat?"

"Se oli joku nainen, joka nimiä keräsi."

"Millaiset piirrokset tai kuvat sait nähtäväksesi niistä suunnitelmista."

"Ei siinä mitään kuvia ollut, mutta se nainen sanoi, että täyteen rakennetaan."

"Miten rakennetaan?"

"No en minä siitä... ainakin korkeita taloja."

Tällaista on se paljon puhuttu kansalaisvaikuttaminen. Pieni klikki lähtee liikkeelle ja kusettaa ihmisiä oman asiansa taakse, sitten viedään nimilista kaupungintalolle ja sanotaan, että näin paljon meitä on vastustamassa asiaa. Nimiä tässä adressissa oli 5000, joista joka neljäs ei-lahtelaisia. Lahden asukkaista nimensä listalle oli kirjoittanut 4 prosenttia. Nimeään ei ollut kirjoittanut 96 prosenttia.

Turhanpäiväiset oikeusprosessit hidastavat monien hankkeiden eteenpäinmenoa, kuten Lahdessakin on viime vuosina nähty. Tokmannin iso keskusvarastokin on nyt Mäntsälässä, koska valitukset viivästyttivät Kujalan logistiikka-alueen rakentamisen aloittamista.

Ranta-Kartanon tapauksessa valitukset hidastavat kaavamuutoksen loppuun saattamista useilla vuosilla, kun todennäköistä on, että valittaminen ei lopu Kouvolan hallinto-oikeuteen. Tällä kertaa vahinko ei ole kuitenkaan niin iso, koska pari vuotta sinne tai tänne ei haittaa. Paljon aikaa ja vaivaa kuitenkin tuhlaantuu, sekä rahaa veronmaksajilta, koska vastinelausuntojen antaminen on työläs tehtävä kaupungintalolla.

kari.naskinen@gmail.com