torstai 23. helmikuuta 2012

Neuvostoliiton talous perustui valheeseen, samoin Kreikan

"Virallinen" tieto Neuvostoliiton taloudesta oli, että kokonaistuotanto kasvoi vuodesta 1913 vuoteen 1989 noin 125-kertaiseksi. Nyttemmin tarkistettujen numeroiden valossa todellinen talouskasvu tuona aikana oli vain 8-kertainen, mikä vastasi kansainvälistä keskitasoa. Eräiden länsimaiden vastaavat kasvukertoimet 1913-89:

31 Japani
13 Suomi
10 Yhdysvallat
9 Saksa
9 Italia
7 Ranska
5 Kanada
4 Britannia

Taloustieteilijä, professori Tauno Tiusanen esitelmöi asiasta Lahden Paasikiviseurassa ja vertasi Neuvostoliiton talousvalhetta siihen, miten Kreikan kansantaloustilastoja parturoitiin siistimmiksi, jotta Kreikka saatiin mukaan Euroopan raha- ja talousliittoon.

Neuvostoliiton huonosta taloudenhoidosta kertoo konkreettisesti se, miten hulvattomasti tuhlattiin energiaa, vaikka sitä paljon olikin ja on edelleen. Kun yksiköksi otetaan kivihiilikilo, niin Neuvostoliitossa käytettiin energiaa 1490 yksikköä 1000 dollarin tuotantopanosta kohti. Neuvostoliiton liittolaismaat saivat emämaaltaan niin hyvin energiaa, että niilläkin oli varaa tuhlaukseen: DDR 1350 yksikköä, Tshekkoslovakia 1290 ja Unkari 1058. Länsi-Euroopan maissa vastaava vertailuluku oli 300 - 800 yksikköä.

Tiusanen sanoi tähän, että ei ihme, että itäblokissa yhdistyivät 1980-luvulla kummallisesti matala elintaso ja ympäristökatastrofi.

Tällaisia taloustilastoja on mielenkiintoisesti Tiusasen viime syksynä ilmestyneessä kirjassa Narutettu skupolvi (Edita, 2011). Esimerkiksi vuotuinen perunantuotanto Neuvostoliitossa oli 31 miljardia tonnia, mutta kauppakuntoisen perunan määrä oli vain 12 miljardia tonnia ja vähittäiskauppaan asti perunasta tuli vain 8 miljardia tonnia. USA:n vastaavat luvut: tuotanto 15, kauppakuntoista 14, vähittäismyyntiin 13 miljardia tonnia.

Kiovalainen kansakoulunopettaja kysyi kerran Radio Jerevanilta, voisivatko he kevätjuhlassa esittää Wilhelm Tellin, vaikka se porvarillinen klassikko onkin. Radio Jerevan vastasi: "Periaatteessa kyllä, mutta mistä aiotte hankkia tarvittavan omenan siihen tarkkuusammuntakohtaukseen?"

DDR:stä Tiusasella on myös hyvät tiedot. Neuvostoliitolle maksettujen sotakorvausten osuus maan bruttokansantuotteesta oli kahdeksana sodanjälkeisenä vuotena 13-49 prosenttia. Suomen sotakorvaukset 1944-52 olivat noin 18 prosenttia bkt:sta.

Kun Länsi-Saksa sitten joutui adoptoimaan Itä-Saksan, sekin tuli kalliiksi, se on aiheuttanut Länsi-Saksalle 1350 miljardin euron kustannukset.

Kreikasta Tiusanen ei kirjassaan kirjoita, mutta Paasikiviseurassa hän sanoi, että Kreikan "konkurssi" aiheuttaa isoja menetyksiä sinne rahaa syytäneille pankeille. Todennäköistä on, että pankit ja muut yksityiset sijoittajat menettävät puolet Kreikan-saataviensa arvosta.

Mikä oli 1980-luvulla romanialainen jousikvartetti? - Lännestä kiertueelta palannut sinfoniaorkesteri.

Tshekkoslovakia tunnettiin maailman puolueettomimpana valtiona. Se ei sekaantunut edes omiin sisäisiin asioihinsa.

DDR:ssä pankkiryöstöjä ei juurikaan tehty. Tämä johtui siitä, että pakoautoja joutui jonottamaan kymmenen vuotta.

Kysymys Radio Jerevanille: "Miksi meillä on vain yksi puolue?" - Vastaus: "Eikö siinä ole jo enemmän kuin tarpeeksi?"

DDR:n Eric Honecker oli vierailulla Kiinassa ja kysyi Zhou Enlailta, onko Kiinassa paljon toisinajattelijoita. Zhou vastasi, että kyllä niitä taitaa 16 miljoonaa olla. Honecker sanoi, että DDR:ssä on saman verran.

Suomessa oletettiin, että Neuvostoliitto ei voi hajota, koska sillä on yya-sopimus Suomen kanssa.

Tiusanen on eläkkeelle siirtynyt taloustietelijä, jonka erikoisalana on ns. vertaileva taloustiede. Tämä tieteenhaara syntyi kylmän sodan aikakaudella lännessä, ja vertailtavina olivat tietenkin läntinen markkinatalous ja kommunistinen talousjärjestelmä. Vertailevan taloustieteen keskeinen tutkimuslaitos oli Glasgowin yliopisto, jossa Tiusasella oli professuuri viisi vuotta. Runsaat kymmenen vuotta sitten Tiusanen aloitti professorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (tuotantotalouden, erityisesti teollisuusyritysten kansainvälisten toimintojen professori).

Tiusanen sanoo erikoistuneensa vertailevaan taloustieteeseen siksi, että kommunistit olivat julistautuneet maailman parhaiksi talousjohtajiksi. Tiusanen ei tätä oikein uskonut. - "Kommunistisen yksinvallan propaganda perustui väitteelle, että demokratiasta on vapaaehtoisesti luovuttu, koska keskusjohtoinen järjestelmä takaa pitkällä aikavälillä ylivertaisen elintason." Esimerkiksi NKP:n uudessa ohjelmassa 1960 todettiin, että Neuvostoliitto ohittaa USA:n elintasossa vuonna 1970. Samalla ennustettiin, että Neuvostoliitto siirtyy "täyskommunismiin" 1980, jolloin raha poistuu kokonaan; jokainen neuvostokansalainen tekee työpäivän valtiolle ilmaiseksi ja poimii matkallaan kotiin kaikki haluamansa tuotteet valtiollisesta tavaravarastosta ilmaiseksi.


kari.naskinen@gmail.com