Jos kunnallisvaalien henkilökohtaisilla äänimäärillä olisi nykyistä enemmän merkitystä, voisi ajatella, että Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja 2013-16 olisi Perussuomalaisten Rami Lehto (kuva), joka sai selvästi suurimman äänimäärän.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi nyt valittu Ilkka Viljanen (Kok) ansaitsee tämän paikan myös toiseksi suurimman äänimääränsä ansiosta.
Jos kaupunginhallituksen jäsenet valikoituisivat äänimäärien perusteella, mutta kuitenkin puolueidenvälisen paikkajaon perusteella, tulisivat uuteen hallitukseen Viljasen lisäksi Sari Niinistö (Kok), Matti Kataja (Kok), Juha Rostedt (Kok), Mika Kari (SDP), Ville Skinnari (SDP), Kari Salmi (SDP), Eero Vainio (SDP), Kalle Aaltonen (PS), Lasse Koskinen (PS) ja Antti Holopainen (Vas). Näistä nimistä tulevat todellisuudessa kh:n jäseniksi vain Ilkka Viljanen, Sari Niinistö ja Antti Holopainen.
Paikkajaot eivät siis ole näin yksinkertaista äänimäärämatematiikkaa. Ensimmäiseksi tökkii vastaan tasa-arvovaatimus, mikä edellyttää, että naisia on kaupunginhallituksessakin oltava muitakin kuin Sari Niinistö.
Kokoomuksen ja SDP:n tapauksissa on pidettävä jonkinlainen huoli siitäkin, että eri paikallisyhdistykset saavat edustuksensa arvopaikoille. Huomioon otettavia asioita ovat myös kokemus ja asiantuntemus. Tämän takia pienilläkin henkilökohtaisilla äänimäärillä voi päästä korkealle. Muitakin palikoita on tässä monimutkaisessa pelissä. Niinpä esimerkiksi Jarkko Nissisestä (SDP) tulee kh:n varapuheenjohtaja, vaikka äänimäärä syksyn vaaleissa oli vain 182. Kokoomuslaisista menee kaupunginhallitukseen pienimmällä äänimäärällä Jorma Ratia, 428. Perussuomalaisten kh-jäsen Maarit Tuomi sai 334 ääntä.
Lautakuntien puheenjohtajuuksiakin saa aika pienillä äänimäärillä:
Rakennuslautakunta Einari Pohjolainen (Kok) 243
Tekninen lautakunta Pekka Komu (SDP) 257
Kult- ja liikuntalautakunta Ulla Koskinen-Laine (SDP) 323
Sosiaali- ja terveyslautakunta Hannu Himanen (Kok) 382
Lahti Aqua Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi tulee ensikertalainen valtuutettu Martti Heino (SDP), joka vaaleissa sai 172 ääntä.
Sen verran runsaasti on erilaisia luottamushenkilöpaikkoja, että niihin joudutaan valitsemaan muitakin kuin kaupunginvaltuustoon päässeitä. Näin varsinkin kahdessa isossa puolueessa, joille paikkoja on eniten. Esimerkkejä tällaisista jäsenyyksistä:
Sivistyslautakunta Harri Rummukainen (SDP) 59
Sos. ja terveyslautakunta Merja-Liisa Määttä (SDP) 72
Sivistyslautakunta Sari Etola (SDP) 99
Kult. ja liik.lautalunta Birgitta Stjernvall-Järvi (Kok) 114
Sos. ja terveyslautakunta Kirsi Öster (Kok) 148
Lahden Talot Oy:n hallitus Riitta Erviä (SDP) 151
Sos. ja terveyslautakunta Seppo Koskinen (SDP) 160
Lahti Energia Oy:n hallitus Jouni Nurminen (SDP) 162
Sivistyslautakunta Lasse Järvinen (Kok) 173
(Tämä juttu on aiemmin julkaistu Hämeen Kaiku –verkkolehdessä, www.hameenkaiku.fi)
kari.naskinen@gmail.com