maanantai 13. huhtikuuta 2020

Uusimaa, baarit ja teatterit saatava auki

Kuvassa ovat maailmanlaajuiset tartuntataudit tuhoamisvoimansa mukaisessa järjestyksessä. Suurin pallo tarkoittaa 1300-luvulla levinnyttä mustaa surmaa. Alarivissä kolmas oikealta on koronavirus toistaiseksi. Johonkin kohtaan pitäisi ainakin Suomen osalta panna nyt myös kaksinaismoraalin karvapallo. Ensin on vanhustenhoito päästetty ala-arvoiseen kuntoon, mutta nyt ikäihmisiä yritetään väkipakolla pitää hengissä.

Mistähän tässä perimmiltään on kysymys? Vanhustentaloissa ja kotihoidossa olevat vanhukset ovat ihmeissään paskavaippojensa kanssa, kun vaihto ja pesu eivät ole kunnolla pelanneet 20 vuoteen. Nyt sitten vaahdotaan, että teidän takianne Uudenmaan ja Suomenkin rajat on pantu kiinni.

Koronavirukseen Suomessa kuolleiden keski-ikä on 84 vuotta? Mikä tuokaan nyt on, sillä keskimääräinen eliniänodote on 81 vuotta? Sott.net-sivustolla, josta piirroskuva on, kerrotaan Italian vaikeasta tilanteesta: siellä vain 12 % koronakuolemista on sellaisia, joissa Covid 19 -virus on ollut todellisena kuolinsyynä. Tästä asiasta lainataan englantilaista Telegraph-lehteä, jossa haastateltavana oli Italian terveysministeriön neuvonantaja, professori Walter Ricciardo:

”Tapa, jolla rekisteröimme kuolinsyyt, on sellainen, että kaikki ihmiset, jotka kuolevat sairaalassa ja joilla on myös todettu koronavirus, merkataan kuolleiksi sen johdosta.”
(23.3.2020)

THL:ssä meillä on sama systeemi, kuten se on ilmoittanut: ”Seurantatiedoissa (tartuntatautirekisteri) kuolema luokitellaan Covid-kuolemaksi, jos henkilö on ennen kuolemaansa testattu Covid-positiiviseksi. Varsinaista kuolinsyytä seurantajärjestelmä ei rekisteröi, eikä huomioi esim. kuolintodistukseen kirjattavia diagnooseja.”
(Vastavalkea.fi 9.4.2020)

Samankaltaisen lausunnon antoi Valkoisessa talossa 7.4.2020 viruksentorjuntatyöryhmän jäsen, tohtori Deborah Birx. Eli jos koronapotilas kaatuu sairaalan rappurissa, lyö päänsä ja kuolee, niin kuolinsyy on Covid-virus.

On onneksi alustavaa tietoa, että Uudenmaan raja avattaisiin viikon kuluttua. Niin pitäisi. Rajojen, ravintoloiden ja muidenkin paikkojen sulkeminen oli tehokas tietoisku siitä, että tosi on kysymyksessä. Nyt tämä tiedetään
ja osataan olla varovaisia, joten rajoitusten purkamisen on syytä alkaa. Koronavirus tulee tappamaan varsinkin vanhoja ihmisiä, mutta jos sulkupolitiikkaa vielä pitkään jatketaan, ovat haitat kansantaloudelle, yritystaloudelle ja perhetaloudelle kohtuuttoman suuret.

Jos Suomessa vaikka tuhat tai pari muutenkin kuolinikäänsä lähestyvää pappaa ja mummoa kuolee virukseen, niin se ei ole niin paha asia kuin kaikkeen vaikuttavan talouselämän romahtaminen.
Tuhannen vanhuksen kuolemisella on vaikea selittää työttömyysasteen nousua 25 prosenttiin. Pääministeri voisi pillauttaa itkut, mutta se riittäisi.

Matematiikkaahan tämä on. Kolme vuotta sitten
näin ymmärrettiin: kun Euroopassa kuoli pahan influenssaepidemian takia 200 000 ihmistä enemmän kuin normaalisti, ei mitään erikoisrajoituksia tehty. Nyt tiedotusvälineiden massiivinen koronauutisointikin on lisännyt sekä poliitikkojen, viranomaisten että tavallisten ihmisten vauhkoontumista.

Taloustietelijät varmaan osaavat laskea, paljonko ihmisiä kuolee, jos talouskriisin annetaan valua totaalisesti päällemme. Imperial College Londonin tutkimuksen mukaan vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen kuoli yli 500 000 ihmistä ennenaikaisesti köyhtymisen ja mielenterveyden pettämisen seurauksena (abc.net.au 26.5.2016).

kari.naskinen@gmail.com