tiistai 21. huhtikuuta 2020

Asiat tärkeysjärjestykseen

Mitä jos jokin seuraava virus olisi niin paha, että nykyiset varjelukeinot eivät auttaisi alkuunkaan? Niin paha, että käytännöllisesti katsoen kaikki ihmiset olisi määrättävä täydelliseen karanteeniin.

Kävin aamupäivällä pelaamassa tennistä ulkokentällä. Meillä oli käsine siinä kädessä, jolla palloon koskettiin, muuten kaikki aivan normaalia.

Mutta jos tulisi covid-20 potenssiin 20. Ei maailmaa voisi panna täysin kiinni. Olisi luultavasti vain hyväksyttävä se tosiasia, että osa maapallon asukkaista kuolisi ennen aikojaan, ehkä muutama miljoona tai sata miljoonaa.

Moraalifilosofiaa perusteellisesti tutkinut fil. prof. Matti Häyry kirjoittaa Etiikka.fi-sivustolla asioiden tärkeysjärjestykseen panemisesta, josta terveydenhoidossa käytetään vierasperäistä sanaa priorisointi. Vuonna 1841 amerikkalainen William Brown -laiva törmäsi jäävuoreen Newfoundlandin lähellä. Ennen laivan uppoamista sen miehistö ja puolet matkustajista ehti pelastautua kahteen veneeseen. Vuorokauden kuluttua alkoi toinen vene osoittaa uppoamisen merkkejä vuotamisen ja ylikuormittumisen takia. Silloin miehistön jäsenet heittivät 14 miesmatkustajaa yli laidan, ja kaksi naista hyppäsi veljiensä perään kuolemaan.

Maihin päästyään miehistön jäsenet katosivat kuka minnekin, mutta merimies Alexander William Holmes otettiin kiinni ja tuomittiin taposta puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Oikeudenkäynnissä kävi ilmi, että merimiehet olivat toimineet määriteltyjen periaatteiden mukaan: aviopuolisoita ei eroteta toisistaan eikä naisia heitetä yli laidan. Jutun tuomari oli kuitenkin sitä mieltä, että tuollaisessa tapauksessa olisi ainoa oikeudenmukainen ratkaisu arvonta.

Jos kuviteltu covid-20 iskisi, miten pitäisi menetellä. Jos sairaalassa olisi 50 tehohoitolaitetta, mutta näitä hengityslaitteita tarvitsevia potilaita samanaikaisesti 500, järjestettäisiinkö lotto.
Se ehkä olisi oikeudenmukaisinta ja inhimillisintä, mutta yhteiskunnan kokonaisedun ja tulevaisuuden kannalta olisi tietenkin viisainta jättää esimerkiksi sairaat vanhukset pois tekohengityksestä.

Koronakriisin yksi seuraus on varmaan se, että rikkaimmat hankkivat omat tehohoitolaitteensa mahdollisia tulevia tarpeita varten. Muutenkin on tietysti niin, että heikoimmassa asemassa olevat kärsivät eniten,
aina.

Häyry kirjoittaa priorisoinnista myös sairaalasta Seattlessa, jossa niukkoja dialyysihoitoja annettiin 1960-luvulla potilaiden yhteiskunnallisen aseman ja arvon mukaan. Kriteereinä olivat potilaiden emotionaalinen kypsyys ja vastuuntuntoisuus, heidän taloudellinen tilanteensa ja arvonsa yhteisössä.

Hankalia kysymyksiä on paljon. Vielä ei ihan olla Newfoundlandin pelastusvenetilanteessa, mutta kuten Matti Häyry kirjoittaa, pitää paremmin varustautua uusia jäävuoria odotellessa. Tämä vain tuntuu aina unohtuvan, kun pahin hätä on ohi.

Priorisoinnistakin pitää puhua, ettei ratkaisuja tarvitse äkkinäisesti yksittäisten merimiesten tehdä. Merimies Holmesin tapauksen kanssa samanlaisessa oikeusjutussa Englannissa otti tuomari päinvastaisen kannan kuin amerikkalainen tuomari. Engelsmanni valkoinen peruukki päässään katsoi, että arvanheitto on ihmiselämän arvoa alentavaa.

GARY COOPER JA
STAR OF FINLAND

Vuonna 1937
tehtiin William Brown -laivan tapauksesta elokuva Vaarojen laiva, jossa merimies Holmesia esitti Gary Cooper. William Browniksi oli ”maskeerattu” laiva nimeltä Star of Finland (rakennettu 1899). Etsin ja etsin, mutta en löytänyt tietoja nimen perusteista. Ennen tuota nimeä se oli ollut Kaiulani, joka oli Hawaijin viimeisen kuninkaan tytär ja kuoli nuorena 1899. Myöhemmin nimi palautettiin Kaiulaniksi, ja lopulta se upposi jossakin Manilan lähellä.

Henry Hathawayn ohjaaman elokuvan englantilainen nimi on Souls of Sea (Meren henget). Kolme vuotta myöhemmin Ohukainen ja Paksukainen tekivät elokuvaan Saps at Sea (Lattapäät lainehilla).

kari.naskinen@gmail.com