tiistai 24. marraskuuta 2020

Kaupungintalo pelasti Lahden kuolettavalta leimalta

Lahden kaupunginvaltuusto päätti 24.11.1910 kaupungintalon rakentamisesta. Eikä siinä kauan nokka tuhissut. Jo 1.12.1910 oli Lahden Sanomissa uutinen suunnittelukilpailun järjestämisestä ja kesällä 1912 alkoivat kaupungin virastot muuttaa komeaan rakennukseen, joka lopullisesti valmistui sen vuoden loppuun mennessä. Noihin aikoihin kaupungissa asui noin 6000 ihmistä.


Oikeastaan
rakennus oli tuolloin enemmän kuin kaupungintalo, se oli nykykieltä käyttäen monitoimitalo, johon sijoittuivat kaupungin keskeisen hallinnon lisäksi palo- ja poliisiasemat, vankila, maistraatti, raastuvanoikeus, pastorinkanslia, kirjasto ja lukusali. Tällä hetkellä ollaan taas kerran tilanteessa, jossa taloa odottaa iso remontti. Kaupunginvaltuuston eilen päättämän talousarvion mukaan kaupungintalon perusparannustyöt aloitetaan keväällä 2021, ne valmistuvat 2023 ja rahaa menee 22 miljoonaa euroa.

Ensimmäisen kerran oli valtavan kaupungintalohankkeen ottanut esille valtuuston puheenjohtaja, kunnanlääkäri
Johan Vitali 1906. Aivan heti ei asia edennyt, mutta 1910 se sai vauhtia, kun kaupungin palotoimikunnan tietoon tuli, että palokunnalle tarvittiin kunnon toimitilat. Olisi saatava tilat ainakin 8 - 10 miehelle, kahdelle hevoselle ja kalustolle.

Valtuuston päivälleen 110 vuotta sitten tekemän päätöksen mukaan toimeen tartuttiin. Yksi oleellinen asia oli, mihin kaupungintalo sijoitettaisiin. Tästä pyydetyn asiantuntijalausunnon antoi Helsingin kaupungin asemakaava-arkkitehti
Armas Lindgren, joka ykskantaan esitti, että paras paikka on Puisto-Harjukadun ja Mariankadun leikkauskohta. Tämä ratkaisu parantaisi kokonaisilmettäkin kaupungissa, jonka asemaakaava oli laadittu ”ruutusysteemin” mukaisesti sen helpon piirtämistapansa takia. Lindgren kirjoitti, että tällainen ruutukaava uhkaa Lahtea samanlaisella kuolettavan kuivalla leimalla, joka on pilannut monta muutakin kaupunkia, Kuopion, Mikkelin, Oulun ym.

Suorakaiteen ja neliön muotoisiksi tehdyt korttelit tekevät kaduista loppumattoman tyhjiä, kuten Lindgren kuvaili: ”Kulkija vaeltaa katuja saamatta silmäänsä minkäänlaista määräpistettä, joka hänen huomiotaan pitäisi vireillä. Aino
ina katseen ja huomion aiheina ovat vieressä olevat rakennukset ja kaupat, joidenka pikkutavarat lopulta jäävät hänen huomionsa tärkeimmiksi kiinnikkeiksi.

Tällaisen tyhjään häipyvän perspektiivin voi Lindgrenin neuvon mukaan katkaista rakentamalla sen päähän huippukohtaan monumentaalirakennu
s. Näin tehtiin. Lindgren myös kutsuttiin kilpailuun kaupungintalon suunnittelemisesta sekä hänen lisäkseen arkkitehdit Jung & Fabritius, Selim Lindgren, Eliel Saarinen ja Lars Sonck, joista kaikki eivät muilta kiireiltään ehtineet osallistua. Voittajaksi valittiin Saarisen ehdotus, joka piirustuksineen oli päivätty Hvitträskissä 1911. Saarinen oli jo kova nimi, sillä hän oli suunnitellut Suomen paviljongin Pariisin maailmannäyttelyyn 1900, Helsingin rautatieaseman ja Kansallismuseon.


Rakentamisen kustannuksiksi kalusteineen tuli 391 000 markkaa.
Se oli enemmän kuin kaupungin muu budjetti yhteensä. Eikä helppoa ollut, sillä kaupungin velat olivat reilusti yli miljoonan ja nyt piti velkaa ottaa rutosti lisää. Ensimmäinen kokous valtuustosalissa pidettiin 20.2.1913.

PITKÄ JANNE

Johan Vitali oli edelleen valtuuston puheenjohtajana. Oli pitkä mies, kuten hänen lempinimensä Pitkä Janne antaa ymmärtää. Vielä 1914-21 hän oli valtuuston varapuheenjohtaja. Hänen muita luottamustehtäviään Lahdessa olivat kunnallissairaalan johtokunnan puheenjohtajuus, lastensuojelulautakunnan jäsenyys
ja Lahden Yhteiskoulun johtokunnan puheenjohtajuus.

Talvisodan alkaessa Vitali kutsuttiin Helsingin piirilääkärin virkaan. Vitali kuoli 67-vuotiaana Helsingissä 15.2.1940 vammoihin, jotka hän sai jäätyään poliisiautossa junan alle ollessaan palaamassa kotiin ruumiinavausmatkalta.

Johan Vitalin tytär
Kyllikki oli naimisissa arkkitehti Robert Tikkasen kanssa. Heidän poikansa oli kirjailija ja taiteilija Henrik Tikkanen, joka omaelämäkerrallisessa romaanissaan Kulosaarentie 8 (WSOY, 1976) kuvaa laajasti isoisäänsä.

Robert Tikkanen oli myös olympiaurheilija: Antwerpenissa 1920 hopeaa ja pronssia Suomeen joukkueessa hirviammunnassa sekä Pariisissa 1924 pronssia Suomen joukkueessa haulikkoammunnassa.

kari.naskinen@gmail.com