maanantai 11. toukokuuta 2020

Tuntemattoman sotilaan tekijöillä vielä oppimista


Kun Tuntematon sotilas seuraavan kerran filmataan, kannattaa Dome Karukosken tai jonkun muun käydä ensin Venäjällä tutustumassa sotaelokuvien tekemiseen. Erinomaisen esimerkin tarjoaa Renat Davletjanovin ohjaama Aamu sarastaa täällä hiljaa… (2015), jossa naisista koostuvan ilmatorjuntakomppanian viisi naista lähtevät miesylikersantti Vaskovin johdolla pysäyttämään Muurmannin radan sabotoimiseen pyrkiviä saksalaisia. Ollaan keväässä 1942.




Nuoret näyttelijänaiset on valittu kuin missikisojen finaalista. Jo ennen tätä erityistehtävää komppanian naiset käyvät kovan harjoituspäivän jälkeen saunassa, jossa tarkka katsoja huomaa, että riippurintoja ei ole kellään. Alikessun vetämän keikan aikana pitää ylittää mutainen suo ja likaiseksi ja hikiseksi siinä tulee, mutta onneksi kohta osutaan hienon vesiputouksen luo, jossa tytöt voivat puhdistautua.

Vaskov pitää pintansa ja katsoo muualle. Samalla hän muistelee sotauransa alkuvaiheita talvisodan taisteluissa Sortavalassa. Sen verran hän joutuu sotilaitaan matkalla komentamaankin, että kieltää heitä kikattamasta, etteivät saksalaiset kuule, jos ovat lähettyvillä.

Neljättä Tuntematonta ei varmaan aivan heti olla tekemässä, mutta jos siihen nyt sataisiin Business Finlandin rahoitusta elokuva-alan virkistämiseksi, olisi tämä feministinen näkökulma otettava huomioon. Jatkosodassa meillä ei kuitenkaan naissotilaita ollut, mutta elokuvassa voisi korostaa rintamalottien osuutta. Rooleihin pitäisi valita vaikkapa Oona Airola, Laura Birn, Krista Kosonen, Pamela Tola, Paula Vesala, Pihla Viitala ja Mimosa Willamo.



Seitsemän lottaa siksi, että noudatettaisiin vanhaa suomalaista kirjallisuusperinnettä. Tuntemattoman sotilaan kulunut nimi vaihdettaisiin Seitsemäksi lotaksi – ja sitten saunaan.

Davletjanovin elokuvakin perustuu kirjallisuuteen, Boris Vasiljevin romaaniin Ja ilta oli rauhaisa (1969), josta ensimmäinen elokuva tehtiin jo 1972 ja se oli kilpailemassa parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-palkinnosta. Sitä en ole nähnyt, mutta veikkaan tätä uutta paremmaksi.

Kertomus on sikäli kurja, että kukaan viidestä natsien tihutyötä torjumaan lähtevästä naisesta ei palaa elävänä takaisin. Tehtävä kuitenkin onnistuu.

kari.naskinen@gmail.com