tiistai 20. marraskuuta 2018

Sosiaalidemokratian tulevaisuus on Yhdysvalloissa?


Punalippukuva on The New York Timesista 22.9.2018. Lehdessä oli iso juttu USA:n demokraattipuolueen vasemman siiven politiikasta, joka tuntuu vertautuvan lähinnä vanhaan pohjoismaiseen sosiaalidemokratiaan. Tämän ryhmittymän johtohahmo on Bernie Sanders, joka kilpaili demokraattien presidenttiehdokkuudesta Hillary Clintonin kanssa.

USA:n suurimman sosialistilehden Jacobin Magazinen päätoimittaja Bhaskar Sunkara kävi kuluneena syksynä Suomessa ja esiintyi Helsingin yliopistolla. Tuon tilaisuuden jälkeen Kansan Uutisissa oli Sunkaran haastattelu, jossa hän sanoi Sandersin puhuneen vaalikampanjassaan ahneen eliitin ja tavallisen kansan vastakkainasettelusta. – ”Se oli vasemmistopopulistinen polarisaatio, vaikka Sandersin ohjelma oli käytännössä perinteinen sosiaalidemokraattinen reformi. Sen vastakkainasettelu oli pohjimmiltaan hyvin perinteinen luokkajako”, sanoi Sunkara. (KU 15.9.2018)

Demokraattipuolueen sisällä Sandersia pidetään radikaalina, miltei kommunistina. Kuitenkin hän vain puhuu pohjoismaisen hyvinvointivaltion puolesta. Sunkara arvioi, että Suomessa Sanders luokiteltaisiin vasemmistodemariksi.

Jos Sanders olisi voittanut Hillary Clintonin ja sitten vielä Donald Trumpinkin, olisi Sanders joutunut muodostamaan käytännössä vähemmistöhallituksen, koska vähintään kolmasosa demokraateista vastustaa Sandersin näkemyksiä, esimerkiksi vaatimuksia ilmaisesta koulutuksesta ja terveydenhoidosta.



EUROOPASSA DEMARIT
OVAT KRIISISSÄ
Suomessa SDP on tällä hetkellä mielipidetiedustelujen kärjessä. Laajemmin Eurooppaa tarkastellen sosiaalidemokraatit ovat joka tapauksessa menettäneet rankasti kannatustaan. Englannissa sentään Jeremy Corbin on saanut uutta virtaa Labour-puolueeseen, mutta muualla on hiljaisempaa. Yksi ongelma on, mitä tapahtuu jatkossa, kun vanhat miehet tulevat liian vanhoiksi, Sanders on jo 77-vuotias ja Corbin 69-vuotias. Löytyykö hyviä seuraajia?

Itä-Euroopan ja Venäjän aatehistoriaa Helsingin yliopistossa tutkiva fil. tri Vesa Oittinen on perehtynyt Sunkaran teksteihin, joissa tämä arvostelee eurooppalaista vasemmistoa liialliseen identiteettipolitiikkaan keskittymisestä sen sijaan, että ajettaisiin tavallisten ihmisten, työväenluokan, taloudellisia etuja. Sunkaran esimerkki tästä on, että vasemmistossa iloitaan rasisminvastaisen liikkeen kasvusta, mutta samalla sivuutetaan se, että samaan aikaan suljetaan tehtaita ja ihmisiä joutuu työttömiksi.

Oittisen mielestä syy sosiaalidemokratian alamäkeen Euroopassa on, että se on muuttunut uusliberalismin tukipylvääksi:

”Tästä oli kyse Blairin ns. kolmannessa tiessä, Schröderin Agenda 2010:ssä ja Lipposen hallitusten politiikassa. Varsinkin Saksan demarit ovat sitoutuneet niin syvälle uusliberalismiin, että heidän näyttää olevan mahdotonta luopua Agenda 2010:sta ja köyhiä raa´asti kyykyttävästä Hartz IV -sosiaalipolitiikasta. Onkin eri tahoilla arvioitu, että Saksa demarit ovat lopullisesti menettäneet työväenpuolueluonteensa, eivätkä enää kykene uudistumaan”, sanoo Oittinen, Karl Marx -seuran puheenjohtaja.

Mutta ehkä sosiaalidemokratialle avautuu uusia näkymiä USA:ssa.



kari.naskinen@gmail.com