tiistai 27. lokakuuta 2020

Teknologinen suunnanvaihdos on kohtalokkaan riskialtis

”Sen sijaan, että tyytyisimme vain toteamaan ja hyväksymään tietokoneiden meille suomat hyödyt, meidän pitäisi uskaltaa myös puhua etiikasta. Teknologiassa uudistusten kehittäjiä kiinnostaa ennen kaikkea välitön hyöty, eivät muut vaikutukset, varsinkaan negatiiviset”, sanoo amerikkalainen tietotekniikkaan erikoistunut kirjailija Nicholas Carr. Suomeksi häneltä on ilmestynyt kirja Pinnalliset. Mitä internet tekee aivoillemme (Terra Cognita, 2010). Aikaisemmin Carr oli Harvard Business Review -lehden päätoimittaja.


Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunut tietomurto on iso esimerkki uuden sähköisen tietotekniikan ongelmista. Pienempiä vastaavankaltaisia tapauksia on ollut vaikka millä mitalla ja lisää tulee jatkuvasti.

Carr vertaa netin aikakauteen siirtymistä
gutenbergiläisen kirjapainotaidon tuomaan sivistykselliseen murrokseen. Ihmiskunta elää nyt samanlaisen suunnanvaihdoksen aikaa. Kirjapainotkin varmaan edistivät uudenlaista rikollisuutta, kun painokoneilla alettiin tehdä esimerkiksi väärennettyjä rahoja ja asiakirjoja, mutta maailmanlaajuinen sähköinen verkko on paljon pahempi.

Kirjapainotkin on koettu joskus niin vaarallisiksi, että niitä on Suomessakin poltettu. Digitaalisen verkon tuhoaminen tai häiritseminen on helpompaa, kun ei tarvitse bensakanistereita eikä tulitikkuja. Riittää, kun pöydän ääressä näpyttelee ja tekee tuhojaan.

Sellainen on asiansa osaaville periaatteessa yhtä helppoa kuin minulla nyt napata netistä juttu, jossa liikenne- ja viestintäministeriön
kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Jussi Eronen sanoo, että uusien digisovellusten teknistä tietoturvaa ei ole säädelty juuri lainkaan. Laitteille ei ole esitetty vaatimuksia, millaisia niiden pitää olla, jotta niitä saa myydä.

Erosen mukaan ns. älylaitteita voidaan hakkeroida esimerkiksi haittaohjelmien käyttöön. Tämä on mahdollista, jos ohjelmistojen kehityksessä ei ole otettu huomioon tietoturvaa. Tällaisia laitteita on jo vaikka minkälaisia, älypuhelimista tuttua teknologiaa hyödyntämällä on jo alettu valmistaa älyjääkaappejakin. Puhumattakaan älyautoista, joita ei tarvitse itse ajaa – entä kun hakkeri iskee autoon ja ohjaa sen kovassa vauhdissa päin vastaantulevaa rekkaa. Tämä on täysin mahdollista. Äskettäin oli uutinen, jossa kerrottiin Teslan omistajan havainneen autonsa varastetuksi. Hän otti käyttöön etäyhteyden ja alkoi häiritä varkaiden matkaa availemalla auton ikkunoita, panemalla töötin huutamaan ym. Olisi voinut tehdä ilkeämpääkin, mutta varkaat hylkäsivät auton pian. Tällaisen etäyhteyden voi kaapata käyttöönsä myös ulkopuolinen roisto.

Kiire saada laite mahdollisimman nopeasti markkinoille ei ole tietoturvan kehittämisen kannalta hedelmällinen työympäristö. Silloin tulee sutta ja sekundaa”, sanoo Eronen.

Voisikohan tästä suunnanvaihdoksesta saada irti jotain oikein isoa hyötyäkin? Koska maailman pystyy digitaalisesti panemaan jumiin, pitääkö niitä kalliita hävittäjäkauppojakaan tehdä,
kun sodat voi käydä netissä. Jos jonkinlaista vanhan mallin sotaakin silti joutuisi käymään, ne hommat voisi antaa roboteille.

Lainaan vielä lopuksi Nicholas Carria: Se, että jatkuvasti olemme kiinni verkossa saadaksemme joko tietoa tai ollaksemme yhteydessä muihin ihmisiin, ei välttämättä olekaan meidän päätäntävallassamme, vaikka niin kuvittelemme. Sosiaalisessa verkostossa oleminen vaatii jatkuvaa kiinnittymistä koneeseen, oman olemisen päivittämistä. Näin kone ei enää palvele ihmistä, vaan ihmisestä on tullut oleellinen osa konetta.”

kari.naskinen@gmail.com