maanantai 8. huhtikuuta 2024

Urheilulehti, jossa julkaistaan myös kuolinilmoituksia


Otsikon sanonta koski 1960-70-luvuilla Turun Sanomia, jossa vuorineuvos Irja Ketosen luottomiehenä oli kova urheilumies Aki Tammisto. Berliinin olympiakisoihinkin osallistunut pikajuoksija Tammisto oli ensin urheilutoimittaja, sitten toimituspäällikkö ja lopulta 1976-78 toinen päätoimittaja. Ykköspäätoimittajana oli Jyväskylästä tullut HoNsUn koripalloilija Keijo K. Kulha, joka myöhemmin valittiin myös Koripalloliiton puheenjohtajaksi. Nimenomaan Tammiston vaikutuksesta Turun Sanomat leimautui tuolloin kovaksi urheilulehdeksi.


Lahdessa ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat on nykyisin vastaavanlaisessa asemassa, tietyllä tavalla jopa enemmän kuin Turun Sanomat ennen, koska urheilu on ESS:ss
a vallannut myös pääkirjoitussivun. Tänäkin vuonna on käsitelty lahtelaista kilpaurheilua näkyvästi:

11.1. pääkirjoituksessa kannettiin syvää huolta Lahden jäähallista, koska se on tietenkin tärkeä nienomaan Pelicansin kannalta.

21.1. päätoimittaja
Markus Pirttijoki hehkutti Esalaisen kolumnipalstalla Pelicansin Aatu Jämsenin tekemää hienoa maalia.

28.1. vaalip
äivänä pääkirjoituksen aiheena oli Kisapuisto, joka on FC Lahden menestyksen kannalta ensiarvoinen asia.

6.3. oli pääkirjoituksen aiheena suomalaisten hiihtäjien pärjääminen Salpausselän kisoissa.

8.4.
riemuittiin Pelicansin hyvästä menestymisestä SM-liigan pudotuspeleissä.

Lisäksi helmikuussa pääkirjoituksessa käsiteltiin yleisellä tasolla hallitilanteita ja Kymi Ringin Lahdelle aiheuttamaa miljoonatappiota.

Etelä-Suomen Sanomissa on toimiva urheilujärjestelmä: Pirttijoki kirjoittaa jääkiekosta ja
Jukka Airo jalkapallosta. Sen sijaan yleisurheilusta ei pääkirjoituksia tehdä, vaikka Lahden Ahkera oli viime vuonna maan paras yleisurheiluseura.

Kymmenen vuotta sitten päätoimittajana ollut
Heikki Hakala toi pääkirjoitussivulle Jumalan ja Jeesuksen. Hakala on papin poika, mutta hän rajoitti uskontoharrastuksensa kuitenkin vain Esalaisen palstalle, eikä tuonut sitä pääkirjoituksiin.

kari.naskinen@gmail.com