sunnuntai 7. huhtikuuta 2024

Kaupunginjohtaja Kyynäräisen lähtölaskenta alkanut

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen (SDP) on menettänyt kaupunkilaisten luottamuksen. Lahden veronmaksajista 90 prosenttia ei hyväksy hänen esitystään Lahti Energia Oy:n vähemmistöosakkuuden (49 %) myymisestä, ja lopullinen laaki tulee viikon kuluttua maanantaina, kun kaupunginvaltuuston enemmistö hylkää Kyynäräisen ehdotuksen. Tämä on niin iso asia, että ei olisi mitenkään yllättävää, jos kasvonsa tässä menettänyt Kyynäräinen sanoisi irti työsopimuksensa, jonka kuuden kuukauden koeajasta on kulunut vähän yli puolet.


Tänään sunnuntaina piti asiasta kokouksen Lahden sos.dem. kunnallisjärjestön ylin päättävä elin edustajisto, jossa otettiin esille sekä puolueen että Lahden demarien peruskannanotot tähän asiaan. Puolueen poliittisen ohjelman mukaan sähkön jakelu- ja siirtoyhtiöt on pidettävä mahdollisuuksien mukaan julkisessa omistuksessa ja Lahden sosiaalidemokraattien
ohjelmassa sanotaan, että kaupungin omaisuudesta huolehtiminen tarkoittaa myös sähkö- ja vesiyhtiöittemme säilyttämistä kaupunkilaisten yhteisessä omistuksessa. Tämä on toistettu myös vaalilupauksissa.

Edustajiston päätös oli, että Lahden demarit eivät hyväksy kaupunginjohtajan esittämää Lahti Energian vähemmistöosuuden myyntiä. Tästä huolimatta vaikuttaa siltä, että SDP:n valtuustoryhmässä on myös energiayhtiön myynnin puolesta äänestäviä. He ja muut myynnin kannattajat eivät ymmärrä esimerkiksi sitä, että jos yhtiön osaomistajaksi tulee jokin pääomasijoittaja, niin vähemmistöomistuksellakin erityisesti kaukolämmön hinta tulee nousemaan, koska muuten ei sijoittaja pääse tulotavoitteeseensa. Kun selaa nykyisiä hintoja, niin kalleimman hinnan yhtiöt ovat juuri pääomasijoittajavetoisia.

Kaukolämmön hinta on viime vuosina noussut merkittävästi etenkin hakkeen kallistumisen takia. Jos Lahti Energia pysyy kokonaan kaupungin omistuksessa, voi kaupunki linjata, että hintoja on heti alennettava, jos hakkeen hinta nousee. Tällais
ten asukkaita helpottavien linjausten tekeminen käytännössä poistuu, jos toisena pääosakkaana on rahanahne sijoittaja.

Kyynäräisen fiksuin teko olisi
kin nyt, että hän peruisi esityksensä ja katkaisisi myyntiprosessiin kuuluvan konsulttisopimuksen – säästöä tulisi heti 648 000 euroa.

Sellainenkin seuraus tästä esityksen perumisesta olisi, että myynnin kannalla olevat kaupunginvaltuutetut eivät paljastuisi, eivät hekään menettäisi kasvojaan ja voisivat säilyttää valtuustopaikkansa vuoden kuluttua pidettävissä vaaleissa. Sen sijaan paikat menevät, jos äänestys tulee ja myyntiä ajavien valtuutettujen nimet tietenkin nostetaan esille ja vielä moneen kertaan.

kari.naskinen@gmail.com