lauantai 27. huhtikuuta 2024

Kalenteriin kirjoittaminen loppui


Kirjahyllyssäni on rivi vanhoja Työväen kalentereita. Jäivät perinnöksi toiselta mummoltani. Pysäyttävin mummon oma muistiinpano on huhtikuulta 1918, silloin 27-vuotiaana: ”Juho Naskinen ammuttiin tutkimatta Hanhijoella huhtikuun 27 p 1918 25 v 10 kk 25 p vanhana.” Tämän jälkeen kalenterissa ei ole enempää muistiinpanoja. Jos valkoiset eivät olisi teloittaneet Juho Naskista, hänestä olisi tullut isoisäni, sillä oma isäni oli jo syntynyt, oli vuoden ja 10 kuukauden ikäinen.


He asuivat Viipurin maalaiskunnassa
lähellä Juustilanjokea, matkaa Juustilan kanavalle oli 2,5 km. Juho oli käynyt töissä Juustilan sahalla. Valkoiset kävivät hakemassa teloitettaviksi Juhon ja hänen seitsemän vuotta nuoremman veljensä Edvardin. Heidät vietiin kahden hevosen välissä raahaten ja pistimillä selkään tökkien Hanhijoen kylään tapettaviksi.

Työväen kalenteri oli sosiaalidemokraattisen puoluetoimikunnan julkaisema, varsinainen kalenteriosa oli painettu Weilin & Göörin kirjapainossa ja muu osa Työväen kirjapainossa Helsingissä. Sivuja on yhteensä 290 ja ne käsittävät monenlaisia asia-artikkeleita ja viimeisillä sivuilla mainoksia.

Ensimmäinen asiajuttu on O.W. Kuusisen kirjoittama otsikolla ”Karl Marx saksalais-ranskalaisen sodan arvostelijana”. Seuraava juttu koskee Venäjän vallankumousta, ja on myös kuvia mm. Forssan, Orimattilan ja Padasjoen vappujuhlista 1917.

Työväen kalenteri oli sisällöltään laaja-alainen, aiheina esimerkiksi sveitsiläinen taidemaalari
Ferdinand Hodler, miehen ja naisen sukupuoliset eroavaisuudet lääketieteellisesti, matkakertomus Muurmannista, selvitys osakeyhtiöstä ja osakepääomasta, nälkävuodet 1867-68, Pönttövuoren tunnelin rakentaminen, kulkutaudit ja aakkosellinen lainopillinen hakemisto.

Sukupuolieroista ko. selvitys sanoo, että henkisessä kyvykkyydessä on eroja: ”Näyttää siltä kuin nainen nopeammin käsittäisi asian ja nopeammin vastaisi hermokosketukseen - - - ehkä naisen nopeampi käsityskyky tekee hänet taipuvaisemmaksi viekasteluun.”

Työväen kalenterin kustantamisessa auttoivat mainokset, joissa huomio kiinnittyy nyt siihen, että eniten ja isoimmin mainostivat kalenterissa tupakkatehtaat. P.C. Rettig & Co mainosti Elegantia, Klubia, Maltaa sekä useita sikarimerkkejä, Itämainen Paperossitehdas O.Y. mainosti Herkku-, Leijona-, Oiva- ja Waltti-savukkeita paperi- ja puuimukkeella. Tupakkatehtaiden kanssa yhtä iso
t mainokset olivat Apteekkarien Kivennäisvesitehtaalla, Elannolla, Kansallis-Osake-Pankilla, Singer-ompelukoneella, SOK:lla ja Suomi-vakuutusyhtiöllä.

kari.naskinen@gmail.com