perjantai 5. huhtikuuta 2024

Niko Kyynäräinen, Simon Boccanegra


Lahden patriisit hyväksyivät yllättäen plebeijien edustajan
Niko Kyynäräisen uudeksi kaupunginjohtajaksi. Nyt Kyynäräinen maksaa kiitosvelkaansa patriiseille ja esittää kaupungin oman energiayhtiön yksityistämistä. Patriisien ideologiaan tämä sopii. Mutta onko edessä paskanen loppu sekä Kyynäräiselle että Lahden veronmaksajille? Lahdenkin taivaalta voi laskeutua musta kuu.


Kansallisoopperan uudessa esityksessä plebeijien edustaja Simon Boccanegra valitaan Genovan kaupunkivaltion päämieheksi dogeksi, kun patriisien iso tappi Jacopo Fiesco
hyväksyy tämän palatsissaan. Boccanegran ehdokkuuden takana oli varsinaisesti plebeijijohtaja Paolo Albiani, joka lopulta kuitenkin murhaa Boccanegran myrkyttämällä.

Huonosti kävi myös
Walton Grönroosille, joka edellisellä kerralla 80-luvun lopulla lauloi Simon Boccanegran roolin Kansallisoopperassa. Hänen tukimiehensä patriisien puolella oli Jaakko Ryhänen ja myrkyttäjä-Paolona oli Jorma Falck. Pahempi juttu oli kuitenkin, että oikeassa elämässä Grönroosia ei valittu uudelleen oopperan pääjohtajaksi, koska hän oli joutunut isoihin riitoihin hallintojohtaja Paavo Suokon kanssa. Suokon puolelle asettui tilannetta hämentämään myös Kansallisoopperan hallituksen varapuheenjohtaja Matti Ahde. Grönroos oli pääjohtajana 1992-96, jona aikana uusi oopperatalo valmistui. Kärhämä vanhan hallintojohtajan kanssa johti siihen, että Grönroos siirtyi Tukholman kuninkaallisen oopperan johtajaksi ja Suokko lähti vuodeksi virkavapaalle.

Kyynäräinen on tällä hetkellä vihatuin ihminen Lahdessa. Hänen johdollaan aletaan nyt tosissaan myy
Lahti Energia Oy:tä, tässä ensivaiheessa 49 prosenttia siitä. Tänään perjantaina luovutetaan Kyynäräiselle yli 9000 veronmaksajan allekirjoittama kuntalaisaloite, jossa vaaditaan energiayhtiön säilyttämistä meidän omassa hallinnassamme ja omistuksessa. Jos allekirjoitushalukkuutta olisi käyty ovelta ovelle kysymässä, nimiä paperiin olisi tullut 100 000.

Simon Boccanegra myrkytettiin 1300-luvulla, eikä tällaista touhua enää meillä harrasteta, mutta Kyynäräinen konsultteineen joutaisi kyllä palata Turkuun vai mistä Hyvinkäältä lieneekin tänne tullut. Toisaalta patriisit pitänevät nyt kiinni hänestä, koska ennen ensi vuoden kunnallisvaaleja he voivat sanoa, että plebeijien kaupunginjohtajahan Lahti Energian myymistä ajoi.
Vaikka onhan Kyynäräisen perhe puoleksi kiinnikin patriisien puolueessa, sillä puoliso Laura Räty on kokoomuslainen, toimi Stubbin hallituksessa sosiaali- ja terveysministerinä.

kari.naskinen@gmail.com