keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

SDP pelasti muut puolueet lahtelaisten tuomiolta


Lahden kaupunginhallituksen ja tuoreen kaupunginjohtajan Niko Kyynäräisen (SDP) ratkaisu energiayhtiön myyntiä koskevassa asiassa on hyvin kummallinen. Lahti Energia Oy:n osittaista myymisesitystä ei viedäkään kaupunginvaltuuston ensi maanantain kokoukseen, koska sos.dem. kunnallisjärjestö otti myymiseen kielteisen kannan. Valtuustossa on 59 jäsentä, joista demareita vain 16, eikä olisi ollut lainkaan varmaa, että edes kaikki demarivaltuutetut olisivat äänestäneet myynnin torjumisen puolesta.


Kaikille muille valtuustoryhmille tämä tuntuu kuitenkin sopivan oikein hyvin. T
ilanne on sikäli ymmärrettävää, että kun Kokoomus ja kumppanit eivät joudu maanantaina paljastamaan myyntihalukkuuttaan, he eivät ainakaan faktisesti paljastu myynnin kannattajiksi. Tämä on merkittävä asia, koska 90 prosenttia veronmaksajista vastustaa kauppaa, ja nämä vastustajat ovat kaikkien puolueiden äänestäjiä.

Nimiluettelot äänestyskäyttäytymisestä olisi heti maanantai-iltana tulleet julki ja niitä olisi toistettu vuoden kuluttua pidettävii
n kunnallisvaaleihin asti. Putoajia olisi tullut.

Joku voi sanoa, että Kyynäräinen joutui kunnallisjärjestön päätöksen takia tekemään ratkaisunsa. Ei joutunut, ei kaupunginjohtaja ole kunnallisjärjestön päätöksistä riippuvainen, vaikka samaa puoletta edustaakin. Tähän vielä täsmennyksenä: kaupunginjohtaja on kaupungin virkamies, joka ei ole sidoksissa puolue-elinten holhoukseen. Kaupunginjohtaja on vain asioiden esittelijä kaupunginhallitukselle ja päätökset asioiden viemisestä eteenpäin valtuustolle tekee aina kaupunginhallitus, jonka kymmenestä jäsenestä vain kolme on sosiaalidemokraatteja.

Sekin tässä kh:n maanantaisessa päätöksessä on outoa, että aikaisemmin sieltä nimenomaan luvattiin asiasta päättämisen tulevan valtuuston tehtäväksi. Miksi ei tule? Siksi, että kh:n jäsenet ehkä yhtä lukuunottamatta olivat LE:n myynnin kannalla, joten heillä ei ollut kanttia mennä valtuustoäänestykseen pilaamaan mainettaan.


kari.naskinen@gmail.com