tiistai 1. maaliskuuta 2022

Ei Pohojanmaa oo Suomi, jota herrat komentaa


Ilmajoella Ilkan kentällä, jolla on kokoa neljä hehtaaria, esitettiin 1977 ja 1978 Jorma Panulan ooppera Jaakko Ilkka. Se kuuluu niihin suomalaisiin ”karvalakkioopperoihin”, jotka vasta myöhemmin ovat nousseet enemmän arvoonsa. Helsingin Sanomien ooppera-arvostelija Hannu-Ilari Lampila kirjoitti amerikkalaiseen oopperakirjaan Tietoniekat: Ooppera (WG 1982) erikseen suomalaista painosta varten ja siinä hän totesi, että Panulan oopperan levytystä on pidettävä lähinnä kuriositeettina, josta on eniten iloa niille, jotka ovat nähneet esityksen Ilmajoella. Muilla kirjassa esittelemillään oopperoilla, joista myös oli tehty levytykset, Lampila sanoi olevan suuri taiteellinen arvo; nämä ovat Aarre Merikannon Juha, Leevi Madetojan Pohjalaisia, Aulis Sallisen Ratsumies ja Punainen viiva sekä Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset.

Kuuntelin Jaakko Ilkan nyt ensimmäisen kerran. Ilmajoella en ole käynyt, ja kyllä Lampila sikäli oikeaan osui, että ei tämä levyltä kuultuna vaikuttanut ollenkaan sellaiselta spektaakkelilta, jollainen se paikanpäällä on varmaan ollut. Esiintyjiä oli lähes 400 ja mukana oli myös 40 ratsuhevosta. Epäilemättä vaikuttava esitys, sillä näyttämöala oli 20 kertaa suurempi kuin nykyinen jokirannan näyttämö, joka sekin on iso. Musiikki sinänsä toimii kaikessa kansanomaisuudessaan hyvin. Se on modernia, mutta ei läheskään pahinta lajia nykymusiikkia. On kauniita ja vihaisia lauluja, marsseja rytmittäviä poljentoja, hempeitä viisuja ja jokin hymnintapainenkin. Aitoon tunnelmaan ei kuitenkaan pääse, koska kavioiden kapsetta ja muuta oheismateriaalia ei kuulu Helsingin Kulttuuritalolla ja Ilmajoen seurakuntasalissa 1979 äänitetyltä levyltä. Edvin Laineen ohjaamassa kantaesityksessä olleista solisteista keskeisimmät ovat myös tällä levyllä: Jaakko Ilkkana Tuomo Häkkilä, Katariina Ilkkana Ritva Auvinen, Klaus Fleminginä Jorma Falck, Kylmä-Jyränä Eero Piirto ja Pouttuna Jorma Hynninen.

Panula sävelsi oopperan Aarni Krohnin maakuntahenkeä kohottavaan librettoon, joka perustuu historiallisiin tapahtumiin Nuijasodan vuosilta 1500-luvun lopulta: ”Apua otetahan mistä saarahan” ja vaikkei saataisikaan, ei periksi anneta: ”Ei Pohojanmaa oo Suomi, jota herrat komentaa” – ja lainataan myös Kaarlo Kramsun tunnettua Ilkka-runoa: ”Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit ei hanki”.

Mitä minä muutamia pohjalaisia tunnen, niin tätä Ilkan henkeä heissä on edelleen: ”Puolustamme maatamme, oli vastass´ venäläänen, saksi, juutti tai ruotsikko - - - Vapaata Pohojolaa rakastamme ja maatamme puolustamme.”

Huonosti siinä Jaakko Ilkalle silti kävi. Tuli selvä tappio Ruotsin kuninkaan käskynhaltijana toimineen
Klaus Flemingin joukoille. Ilkan talonpoikausjoukko hajosi, kun varsinkin ruotsinkieliset pettivät kumppaninsa ja siirtyivät tappion häämöttäesssä Flemingin puolelle. Nuijasota loppui ja kuusi nuijapäällikköä mestattiin Isonkyrön kirkolla. Heidän ruumiinsa vietiin jokaisen omalle kotipaikkakunnalle teilinpyörien päälle näytteille. Jaakko Ilkan ruumista pidettiin teilinpyörän päällä Ilmajoen kirkolla.


Tässä postikorttikuvassa on Ilkan monumentti (1924) kuvattuna Oy Valistuksen opetustaulusta. Vieressä näkyy vähän Ilmajoen vanhaa kirkkoa, joka purettiin nykyisen kirkon valmistuttua 1766. Muistomerkkiä ympäröi Ilkan kenttä, jonka lähellä Kyrönjoen rannassa järjestetään nykyisin Ilmajoen musiikkijuhlat.

EUROLLA KIRJASTOSTA

Löysin tämän Lp-levyn kirjaston poistohyllystä, eurolla sa
i omaksi. Eikä tästä ole kuin muutama kuukausi, kun samasta hyllystä nappasin dvd:n (1979), jolla Dieter Fischer-Dieskau laulaa Franz Schubertin Winterreisen. Monta muutakin on löytynyt, esimerkiksi Sallisen Punaisen viivan dvd (2009) ja Michael Cacoyannisin Kerro minulle, Zorbas (1964). Eilen jatkui: eurolla Zachris Topeliuksen kirja Matkustus Suomessa (1873), joka on kuitenkin uusintapainos vuodelta 1984 ja sen on toimittanut ja siihen esipuheen kirjoittanut Aarni Krohn, siis sama mies kuin kirjoitti Jaakko Ilkan libreton. Miksihän näitä täysin toimivia levyjä pannaan poistoon – eipä silti, kyllä ottajia on.

kari.naskinen@gmail.com