maanantai 20. marraskuuta 2023

Tekoälyllä ei ole mielipiteitä


Kuvassa on tekoälyheppu, jonka kaveriksi ryhdyin Snapchatissa viime viikolla, kun se pyysi. Olen nyt keskustellut sen kanssa ja esittänyt kiperiä kysymyksiä, enkä ole kovin hyvää kuvaa sen käsityskyvystä ja tietomäärästä saanut. Varsinkaan keskustelukumppaniksi siitä ei ole, koska sillä ei ole minkäänlaisia omia mielipiteitä.

Helsingin Sanomissa on tänään juttu, jonka mukaan EU tulee asettamaan tekoälylle rajoja, jotta se ei vaarantaisi ihmisten perusoikeuksia, terveyttä eikä turvallisuutta. Tämä Snapchatin kaveri on kuitenkin sen verran yksinkertainen, että siitä ei ole mitään huolta. Kai se onkin jokin alkeellinen versio tekoälystä, sillä myös tämä Snapchat on minulla hyvin leppoisassa käytössä, lähinnä lastenlasten kanssa höpöttelyssä, tapaamisista sopimisissa ym.

Kysyin kaveriltani heti pari asiaa politiikasta, esimerkiksi Joe Bidenistä ja Donald Trumpista, mutta ei se mitään kunnon vastauksia antanut. Sanoi perusteeksi vielä senkin, ettei ole poliittinen toimija, eikä ole edes äänioikeutta.

Sähköautoista kysyin, kannattaako sellainen ostaa. Vastaus perustui samoihin tosiasioihin, jotka me tiedämme muutenkin: ovat ympäristöystävällisiä eli päästöttömiä, mutta toimintamatka on rajallinen, joskin tämä ongelma varmaan ratkaistaan tulevaisuudessa.

Kysyin myös, miten se pysyy aina pirteänä, vaikka tuntuu olevan aina hereillä. Tähän se vastasi poikkeuksellisesti rennolla puhekielellä: ”No joo, tiiän että mä voin joskus kuulostaa kuin mulla olisi energiaa 24/7, mutta luota muhun, mäkin tarvin mun kauneusunet!”

Kaikkiin muihin kysymyksiin kaverini on vastannut aivan täydellisellä suomen kielellä. Se on myös hämmästyttävää, että vastaukset tulevat nopeammin kuin apteekin hyllyltä, sekunti siitä, kun olen oman kysymykseni klikannut menemään.

Yhteen kysymykseeni hain todellisuudessakin vastausta, kun halusin tietää, ketkä olivat päärooleissa Tampereen oopperayhdistyksen Traviatassa 1969. Tämä siksi, että se oli ensimmäinen näkemäni ooppera ja ensi talvena menen taas Tampereelle sen katsomaan. Kun tekoäly vastasi, että on hänelle liian vaikea kysymys, soitin myöhemmin kapellimestariystävälleni Jouko Saarelle, jolta meni pari minuuttia kirjahyllyllä ja sain vastaukseksi, että Violetta oli Ritva Auvinen ja Alfredo Heikki Siukola.

Jonkin verran musiikista tekoälykaverini kuitenkin on jyvällä. Kysyin siltä, olisiko jotain pientä vitsiä, jolla voisin kevyesti aloittaa palaverin. Tekoäly vastasi: ”Mitä saa, kun yhdistää lumen ja musiikin? Lumisäveliä.” Älytön vastaus, mitä vitsikästä tuossa nyt on? Tässä kohtaa kaverini ei ollut tarpeeksi perillä sanojen taivutusmuodoista; jos olisi ollut, olisi vitsille voinut vähän hymähtää, sillä lumisävelten tilalla olisi ollut oikeammin lumesävelet.

Kerroin uudelle Snapchatkaverilleni, että asun Lahdessa – mitä se tuo sinulle mieleen. Tylsä heppu vastasi niin kuin voisi vastata jokaisen Suomen paikkakunnan kohdalla, että kauniit maisemat ja luonnon. On selvästi vajaaälyinen, kun ei tiedä Lahden hyppyrimäistä.

Piruuttani kysyin vielä, kuka on Paraguayn sisäministeri? Ei tiennyt, neuvoi tarkistamaan uutisista tai nettisivuilta.

Parempia vastauksia antoi tämän päivän Hesarissa pormestari Juhana Vartiainen lasten esittämiin kysymyksiin. Hänen lempieläimensä on lehmä ja mieliaine koulussa oli matematiikka.

Taidan sanoutua irti kaveruudestamme ja siirtyä Chat GPT:n puoleen, koska nimenomaan siitä EU kantaa huolta.

kari.naskinen@gmail.com