maanantai 24. heinäkuuta 2023

Lamborghini yritti lyödä Ferrarin


Amerikkalainen elokuva Ferruccio Lamborghinista kertoo tämän traktoritehtailijan siirtymisestä 60-luvulla myös autoalalle, koska hän halusi voittaa osaamisellaan Enzo Ferrarin. Lamborghini oli havainnut, että Ferrareiden kytkimissä oli parantamisen varaa ja meni tapaamaan itseään 18 vuotta vanhempaa Enzo Ferraria ehdottaakseen yhteistyötä. Ferrari torjui traktoritehtailijan ilmeisesti hyvin tylysti, Lamborghini kimpaantui ja päätti ryhtyä urheiluautojen tekoon itse. Bobby Morescon ohjaama elokuva Lamborghini (2022) on sen verran ohut, että se on jäänyt pääasiassa netti- ja dvd-levitykseen. Autoalasta kiinnostuneille se kuitenkin tarjoaa mukavaa katsottavaa puoleksitoista tunniksi.

Ferruccio Lamborghini oli saanut teknisen alan koulutusta ja toiminut sodan aikana mekaanikkona. Vuonna 1948 hän perusti traktoritehtaan, jossa pienikokoisiin traktoreihin pantiin Morriksen 4-sylinteriset moottorit. Ferrarilta saamansa torjunnan jälkeen Lamborghini käynnisti autoprojektin, johon hän sai keskeisiksi apureikseen Ferrarilta siirtyneen Giatti Bizzarinin, uusiseelantilaisen Bob Wallacen koeajajaksi ja urheiluautoista tietämystä omaavan Gian Paolo Dallaran. Bizzarinilla oli Ferrarin hylkäämän V12-moottorin piirustukset ja Dallara tunnetaan nykyisin omasta tuotannostaan, jota käyttävät mm. kaikki Indycar-tallit ja Haas-F1-talli.

Elokuva huipentuu Geneven autonäyttelyyn 1964, kun ensimmäinen Lamborghini 350 GT esiteltiin.
Siitä tuli menestys, mutta Lamborghinin kalliiden superautojen kanssa ei liiketoiminta lopulta ollut helppoa, kuten ei ollut Ferrarillakaan. Sitten tuli autoalaa muutenkin koetellut öljykriisi ja lopulta 1987 Chrysler pelasti Lamborghinin, 1994 se siirtyi italialaiselle Megatech-yhtiölle ja nykyisin se kuuluu VW-konserniin. Ferrarin pääomistaja puolestaan on nyt Fiat, joka omistaa myös Chryslerin.

Elokuvassa ei Geneven-jälkeisiä tapahtumia enää ole, jot
en Lamborghinin laajaa autourheulutoimintaakaan ei käsitellä. Autourheilumieskin Ferrucio Lamborghini joka tapauksessa oli. Ensimmäiseen kilpailuunsa hän osallistui 1948, jolloin hän yhdessä kaverinsa Matteo Boglionin kanssa ajoi Mille Miglian 1000 mailin maantiekilpailun Pohjois-Italiassa Fiat 500 ”Topolinolla” (keskeytys ulosajoon).

Elokuvan on Bobby Moresco ohjannut huitaisten. Hänen ainoa vanha meriittinsä on, että oli toisena käsikirjoittajana Paul Haggisin ohjaamassa hyvässä elokuvassa Crash (2004), josta sai Oscar-palkinnonkin yhdessä Haggisin kanssa. Ferruccio Lamborghinin roolissa puhuu englantia keskinkertaisuus Frank Grillo ja Enzo Ferrarin lyhyissä kohtauksissa näyttelijänä on parempiakin rooleja tehnyt Gabriel Byrne. Rouva Annita Lamborghinia esittää Mira Sorvino, joka oli ehdolla vuoden huonoimmaksi naissivuosan esittäjäksi Golden Raspberry -palkintogaalassa.

Ferruccio Lamborghini (1916 - 1993)
Enzo Ferrari (1898 – 1988)

Lamborghinin tuotanto viime vuonna 9 223 autoa
Ferrarin tuotanto viime vuonna 13 221 autoa

kari.naskinen@gmail.com