sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Hauskaa pesäpalloa


Meillä oli eilen hauskaa Hyvinkään pesäpallostadionilla. Käynnissä oli Maailmancupin loppuottelu Suomi - Australia ja tunnelma katossa. Turnauksesta jo pudonneiden joukkueiden pelaajat ja kannattajat pitivät kovaa metakkaa Australian puolesta, minä muiden mukana, koska Suomi näytti tänäkin vuonna olevan liian ylivoimainen. Näin siitä huolimatta, että en tuntenut edes nimeltä ketään Suomen joukkueen pelaajista.
En tietenkään Australiankaan pelaajista, vaikka pelipaitojen seljissä oli tuttuja suomalaisia sukunimiä. Katsomossa pärjäsin rallienglannillakin tai oikeastaan ei sitäkään tarvinnut käyttää, kun vieressäni istuneet kaksi kanadalaista neitoa puhuivat myös suomea.


Turnaus järjestettiin nyt yhdennentoista kerran, aikaisemmin on pelattu Brisbanessa, Melbournessa, Luzernissa, Münchenissä, Södertäljessä, Intian Punessa sekä Helsingissä, Porissa, Turussa ja kerran aikaisemminkin Hyvinkäällä.

Ottelu
t vietiin läpi kahdella Pihkalan kentällä kolmen päivän ajan ja kun ohjelmassa olivat miesten, naisten ja sekajoukkueiden sarjat, piti pelien keston olla tavanomaista lyhyemnpi, 50 minuuttia ja tasavuorot. Otteluita tuli paljon, koska osallistujamaita olivat finaalijoukkueiden lisäksi Kanada, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja Viro.

Oli varmaan ollut hauska reissu vieraille,
vaikka vähän ripottelikin. Niin oli pelikin, jota ei niin vakavasti otettu kuin Pihkalan stadionilla normaalisti. Vaikka voittoa kyllä yritettiin tosissaan, yksi vihrepaitainen pelaaja syöksyikin kerran. Välillä jännitys oli niin korkealla, että Suomen pelaajatkaan eivät aina muistaneet sääntöjä: eräskin kunnarin tehnyt lähti tilanteen jälkeen kävelemään kolmoselta kohti kotipesää, jolloin Australian kolmospesävahti meni neuvomaan suomalaista, että sääntöjen mukaan kunnarin tehnyt jää kolmoselle yrittämään sieltä vielä juoksua kotipesään. Vaikeahan sitä kaikkea oli pelin tiimellyksessä hoksata, kun pelinjohtajana ei ollut viuhkamiestä.

Lyöminen on taitolaji. Yksi australialainen löi ensin kaksi hutia ja kolmannella tuli sellainen viiden metrin lurpsahdus, jota lukkari lähti hakemaan, mutta pallo oli siinä tohinassa kuin kuuma peruna, eikä lukkari saanut siitä kunnolla otetta, joten juoksija ehti ykköspesälle.

Taktiset hienoudet eivät tähän otteluun kuuluneet. Ken
ttää ei ulkopelijoukkue täyttänyt tahallaan eli kun pallon sai kopiksi, se myös pidettiin räpylässä ja yleisö taas taputti. Kerran yhdeltä aussilta kuitenkin koppipallo lipsahti takakentällä maahan, jolloin kuuluttaja korjasi tilanteen sanomalla, että se oli taktinen pudotus.

Useampi kunnarikin tuli. Varsinkin kakkospuolen läpilyönneistä suomalaiset tekivät kunnareita, koska sieltä kakkosrajalta eivät australialaiset jaksaneet kunnolla heittää kolmospesälle.

Kun tuli laittomia lyöntejä, joista pallo vieri kentän aidan luo, sekin haettiin sieltä kaukaa, koska budjettisyistä oli vain yksi pelipallo, joten pallopojat olleet viskaamassa uutta palloa tilalle.

Suomi voitti World Cupin finaalin 14-5 ja sitten otettiin yhteiskuva. Naisissa Suomi voitti Sveitsin 19-1 ja sekajoukkueissa Suomi voitti Saksan 16-5. En muista, milloin edellisen kerran olin näin hyväntuulisessa kilpaurheilutapahtumassa.

Pesäpallo on kiva seurapeli, vaikka säännöt ja taktiikkapuoli (halutessaan) ovatkin monimutkaisemmat kuin missään toisessa palloilulajissa. Tästä on kymmenkunta vuotta, kun sukulaisten, tuttavien ja kylänmiesten kanssa pelasimme joka sunnuntai Kasakkamäen koulun kentällä. Osa oppi säännötkin kolmentena kesänä. Silloin huomasin, että vanha pesismies osasi kyllä lyödä ja kiinniottokin sujui jotensakin, mutta juoksu tuotti vaikeuksia. Yhdet housutkin repesivät kaatuessani, koska oli kiire ykköseltä kakkoselle. Viime syksynä sama juttu tennishallissa, jossa jalat eivät toimi niin kuin pää olettaa – neljä tikkiä otsaan.

Ensi viikonvaihteessa ovat kahden suomalaisen kansallislajin juhlapäivät: Itä - Länsi Sotkamossa ja Jyväskylän ralli.


kari.naskinen@gmail.com