perjantai 14. heinäkuuta 2023

Beijing bZ4x

Joskus 1900-luvun lopulla tuli tieto, että Peking hakee olympiakisoja. Vuonna 2008 järjestettiin Beijingin kisat. Nimi oli muuttunut, koska jokin translitterointivirasto oli määritellyt nimen uudelleen. Samalla sanottiin, että ei Kiinan entinen johtaja ollut Mao Tse-tung, vaan Mao Zedong.

Yli 50 vuotta tiesin, että Lahden ystävyyskaupunki Neuvostoliitossa oli Zaporozhje, mutta kun sota uudelleen itsenäistyneessä Ukrainassa alkoi, muuttui kaupungin nimi meilläkin lehdissä Zaporizhzhiaksi, tai jos käytetään suhuässiä, Zaporižžjaksi. Turhia muutoksia. Neuvostoliiton hajottua Zaporozhje jäi Ukrainan ystävyyskaupungiksi ja uudeksi venäläiseksi ystävyyskaupungiksi tuli Kaluga.

Zaporozhjessa oli autotehdaskin, jossa 1958-94 valmistettiin pikku-Fiatin kokoisia ZAZ Zaporozhets -autoja. Nimi Zaporožets tarkoitti historiallisen Siczin alueen kasakoita. Suomeenkin näitä autoja tuotiin, mutta nimi oli niin hankala, että täällä auton nimeksi annettiin Jalta. Ei hääppönen vehje, ja Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassakin sen lempinimiä olivat saippualaatikko ja ummetus.


Donetskissa puolestaan tehtiin ainakin 60-luvulla 12-paikkaista Start-pikkubussia, jonka tekniikka perustui GAZ-21:een. Kori oli lasikuitua. Vuonna 1987 tällainen auto oli esillä Helsingissä Konelan 40-vuotispäivänä, mutta toimintakunto oli heikko.


Näistä autoista tulivat mieleen autojen nykyiset mallinimet. Kaikista niistä ei enää saa mitään tolkkua. Mitähän tarkoittavat esimerkiksi Toyotan pässinpäiset mallinimet bZ4x ja C-HR? Tällaisia matemaattisia tai kemiallisia kaavoja muistuttavia nimiä ovat myös BMW:n iX, iX1 ja XM, Citroenin e-C4X, Teslan X, Y, S ja 3, Volkswagenin ID.3, ID.5 ja ID.7 sekä Volvo
n XC40 ja XC60. Ainoa kunnolla ymmärrettävä kirjainyhdistelmä mallinimenä on GT.

Ennen oli hienoja nimiä, joiden taustoja ei tarvinnut arvuutella: Datsun Bluebird, Ford Vedette, Moskvitsh Elite jne. Onhan näitä tietysti edelleenkin, kuten Opelin Astra, Corsa, Insignia ja Mokka.

Joe Bidenilla oli eilenkin mukanaan oma presidenttiautonsa, jonka pohjana on Cadillac Escalade; escalade tarkoittaa kiihtymistä tai laajentumista. Aikaisemmin USA:n presidenttien suosikkiauto oli Ford Lincoln Continental eli Lincoln Mannermainen, vaikka kyytiläiset eivät olleet edes koko oman mantereensa johtajia.

Tuttu amerikkalainen loistoauto on myös Chrysler New Yorker (Chrysler Newyorkilainen). Yhtenä iltana katsoin taas 007-elokuvan, jossa J
ames Bond ajoi Aston Martin Vantagella (Näköalapaikka).

Eilen kävin Kangasalan kahdessa automuseossa, joissa on Nikita Hrushtshovin 50-luvulla J.K. Paasikivelle ja Urho Kekkoselle lahjoittamat ZIS 110 -limusiinit. Toinen niistä on Mobilia-museossa ja toinen Vehoniemen automuseossa.


Seat on antanut monille autoilleen espanjalaisten kaupunkien nimiä, mm. Cordoba, Ibiza, Malaga ja Toledo. Miksei Valmetin autotehdas ole käyttänyt nimiä yhtä nokkelasti? Saab Uusikaupunkilainen, Talbot Eurajoki, Opel Viitasaari, Lada Köyliö, Porsche Keimola…

kari.naskinen@gmail.com