lauantai 22. joulukuuta 2018

Kela ei osaa käyttää tietotekniikkaa

Kansaneläkelaitos (Kela) neuvoo ihmisiä asioimaan kanssaan internetissä: ”Verkossa asiat sujuvat vikkelämmin. Hakemukset ovat perillä heti, ja liitteetkin voi lähettää kätevästi kuvina.” Kela itse ei kuitenkaan osaa käyttää sähköistä tietotekniikkaansa. Joka vuosi joudun lähettelemään Kelalle lääkekuitteja, vaikka kaikki ostotietoni ovat netissä.

Kysymys on reseptilääkkeiden omavastuurajan ylittymisestä. Jos tänä vuonna on jo ostanut korvattavia reseptilääkkeitä yli 605 eurolla, ei loppuvuoden ostoista tarvitse maksaa kuin 2,50 euron omavastuu. Kela ei osaa näitä tietoja tietojärjestelmistään kaivaa, vaan minunkin pitää joka vuosi lähettää Kelalle kuitteja, joista Kela pääsee laskemaan lääkeostosteni määrän. Samanlaista kuitinkeruuta piti yli puoli vuosisataa sitten harrastaa, jos halusi osuusliikkeen ostohyvitykset, kun silloin ei vielä tietokoneita ollut keksitty.

Viime viikolla ihmettelin asiaa apteekissa farmaseutille. Hän katsoi tietokoneelta, paljonko olin tänä vuonna ostanut lääkkeitä. Siinä se oli sentilleen. Kelassa ei tätä osata. Sen sijaan Kelalta tulee aina loppuvuodesta kirje, jossa pyydetään lähettämään viime aikojen kuitit Kelaan, jotta se voi palauttaa pankkitililleni rahat, jotka olen ehkä maksanut, vaikka 605 euron maksukatto on jo ylittynyt.

Eikä ole edes vastauskuorta, vaan Kela neuvoo, että pane kuitit kirjeeseen ja osta postimerkki.

Usein puhutaan siitä, että kaikilla ei ole mahdollisuutta tai eivät osaa käyttää tietokoneita eivätkä esimerkiksi pankkien ja viranomaisten sähköisiä palveluja. Kelalla on tietokone, mutta pitäisi mennä työväenopistoon atk-kurssille.


kari.naskinen@gmail.com