sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Peruspalvelut yksin eivät riitä hyvinvointiin

Lahden kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa maanantaina 23.11. päätetään myös teatterin, orkesterin ja museoiden määrärahoista. Lähtökohtana on kaupunginhallituksen esitys: kaupunginteatterilta pois ensi vuonna 92 000 euroa, kaupunginorkesterilta 72 000 euroa ja museoilta 160 000 euroa. Valtuustoryhmien johtajien kommenttien perusteella varsinkin oikeisto on näiden leikkausten kannalla. Kovinta kulttuurinvastaisuutta edustaa perinteisesti äärioikeiston Perussuomalaiset, joka mieluummin lopettaisi kunnalliset taidelaitokset kokonaan.


Normaalissa oikeistossa eli Kokoomuksessa on vanhastaan puolustettu voimakkaasti ns. korkeakulttuuria, mutta nyt sielläkin ollaan leikkauslinjalla. Otan tähän Kokoomuksen entisen kaupunginvaltuutetun Reijo Salmisen vaalimainostekstin vuodelta 2004: ”Lahtelaisilla on oikeus peruspalveluiden lisäksi nauttia elämästä. Elämänlaatua voi parantaa lippu teatteriin, kiireetön hetki taidenäyttelyssä, vedet silmiin nostattava kappale konsertissa tai urheiluelämys. Kun elämä on muutakin kuin pelkkää puurtamista, sitä jaksaa paremmin.”

Peruspalvelujen on tietenkin oltava kunnossa, tavalla tai toisella järjestettyinä. Lasten ja nuorten on saatava hyvätasoista koulutusta, sairaita ja vanhuksia on hoidettava hyvin, katujen kunnosta on huolehdittava jne. Mutta tämä ei riitä. Ei ihmisten hyvinvointia takaa se, että järjestetään kunnolla vain ne perusasiat, jotka laki määrää. Ei onnea ole vain se, että sairaaloissa ja laitoksissa on petipaikkoja tarpeeksi. Tarvitaan sirkushuvejakin, mikä tarkoittaa myös verorahoilla ylläpidettäviä taidelaitoksia.

Nyt suunnitellut säästöt kohdistuisivat näiden laitosten ostopalveluihin, joilla hankitaan esimerkiksi vierailuesityksiä ja vierailevia solisteja. Kaupungin toimesta on aikaisemmin nimenomaan vaadittu, että tähän suuntaan on mentävä, koska näin saadaan säästöjä verrattuna täysiin omiin tuotantoihin. Kaupunginteatterin johtajan Ilkka Laasosen mukaan vierailuesitykset ovatkin plusmerkkistä toimintaa. Nyt ollaan kuitenkin pienentämässä nimenomaan näitä ostopalvelumäärärahoja.

Perusuomalaisten junttiuden ymmärtäen voi kuvitella, että heille ovat maahanmuuton kaltaisia kirosanoja draama, kubismi, lyriikka ja sinfonia. Persuille riittäisi, että on televisio. Sen sijaan joskus sivistysporvareiksi itseään kutsuneista kokoomuslaisista ei enää saa selvää, kun hekin kannattavat nykyisin mieluummin karkea- kuin korkeakulttuuria. Tai sitten kysymys on yksinkertaisesti vain siitä, että Kokoomus on maksimoinut yksityistämisideologiansa, jossa julkisin verovaroin ylläpidettävää toimintaa ei saisi olla minkäänlaista.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Komu sentään sanoo tämän päivän Etelä-Suomen Sanomissa, että demarit aikovat esittää kulttuurilaitosten ostopalvelujen säästöprosentin pienentämistä merkittävästi. Joitakin vuosia sitten pidettiin Lahdessa SDP:n tulevaisuusfoorumi, jonka asiakirjoissa oli valmiiksi painettuna teksti: ”Mitä enemmän aistillista mielihyvää, sitä enemmän onnea.” Toivottavasti valtuustossa huomenna otetaan tämäkin huomioon.

kari.naskinen@gmail.com