maanantai 16. marraskuuta 2020

Kaikkien aikojen paras on Fangio

On kiinni monista arvostusasioista, miten kaikkien aikojen paremmuslistoja urheilussa tehdään. Lewis Hamilton on nyt monien tilastomittareiden perusteella noussut parhaaksi F1-ajajaksi, mutta vertailu esimerkiksi Juan Manuel Fangioon on vaikea. Aikakaudet ovat aivan erilaiset ja laji muuttunut. Jos kuitenkin otetaan huomioon vain matematiikka, on Fangio paras. Tähän päästään panemalla ajajat järjestykseen kilpailujen voittoprosenttien perusteella:


47 % Juan Manuel Fangio
41 % Alberto Ascari
36 % Lewis Hamilton
35 % Jim Clark
30 % Michael Schumacher
27 % Jackie Stewart
26 % Alain Prost
25 % Ayrton Senna
24 % Stirling Moss
21 % Sebastian Vettel

Fangio saavutti viisi maailmanmestaruutta,
Michael Schumacher seitsemän ja Hamiltonillakin on toistaiseksi seitsemän. Ehkä Fangio olisi yltänyt useampiinkiin mestaruuksiin, mutta F1:n MM-sarja alkoi vasta 1950, kun hän oli jo 38-vuotias. Sitä ennen Fangio oli ajanut kilpaa jo 15 vuotta.

Ajajia voidaan arvioida silläkin perusteella, ovatko he pärjänneet erilaisilla autoilla. Sekä Schumacherin että Hamiltonin mestaruustittelit liittyvät kahteen eri autoon, mutta Fangio ajoi mestaruuksiinsa neljällä eri automerkillä. Tyypillisiä yhden merkin miehiä mestaruuksineen ovat olleet
Ayrton Senna ja Sebastian Vettel. Hamiltonin mestaruudet viime vuosina ovat tulleet ylivoimaisesti parhaalla autolla, jolla on varsinaisesti riittänyt se, että on voittanut tallin kakkoskuskin.

Kun ottaa huomioon tämän monipuolisuusnäkökulman, on kymmenen parhaan lista tällainen:

1. Juan Manuel Fangio
2. Michael Schumacher
= Lewis Hamilton
4. Alain Prost
5. Jack Brabham
6. Jackie Stewart
= Niki Lauda
= Nelson Piquet
9. Graham Hill
= Emerson Fittipaldi

Autourheilu on mies ja kone -
laji, jossa ratkaisevinta on kone. F1-historian parhaat mies ja kone -yhdistelmät ovat (mestaruudet - hopeat - pronssit):

6
1 0 Lewis Hamilton Mercedes
5 2 2 Michael Schumacher Ferrari
4 1 0
Sebastian Vettel Red Bull
3 2 0
Alain Prost McLaren
3 2 0
Ayrton Senna McLaren
2 1 2
Jim Clark Lotus
2 1 0
Juan Manuel Fangio Maserati
2 1 0
Alberto Ascari Ferrari
2 1 0
Jack Stewart Tyrrell
2 1 0
Niki Lauda Ferrari
2 1 0
Nelson Piquet Brabham
2 1 0
Mika Häkkinen McLaren

MM-pisteiden kokonaiskertymiä on turha vertailla. Kun Fangio ajoi, kilpailuja oli puolet vähemmän kuin nykyisin ja voitosta sai 9 pistettä. Nykyisin voittaja saa 25 pistettä.

kari.naskinen@gmail.com