torstai 19. marraskuuta 2020

Ehdokas vuoden huonoimmaksi elokuvaksi

Virolaisten, suomalaisten ja hollantilaisten rahoittama elokuva Viimeiset on Viron ehdokas ei-englanninkielisten elokuvien Oscar-kilpailussa. Tänään iltapäivällä televisiosta tuleva Kulkurin valssi olisi kymmenen kertaa parempi ehdokas, jos olisi mahdollista. Virolaisen Veiko Õunpuun (kuvassa) ohjaama elokuva on yksinkertaisesti huono. Huonous alkaa jo latteasta käsikirjoituksesta, jatkuu laahustavana näyttelemisenä ja kaiken ”kruunaa” tv-ilmaisusta tuttu ahdistava lähikuvaus. Poikkeuksena kyllä pitää mainita pääosassa oleva Tommi Korpela, joka tekee kunnon roolityön mulkvistina kaivosyrittäjänä.


Tapahtumat sijoittuvat Lapin tunturialueelle, jossa heti tapahtuu onnettomuus kaivoksessa. Tämän jälkeen koko kaivos unohdetaan ja keskitytään muutaman henkilön toilailuihin. Melkein kaksi tuntia kestävässä elokuvassa seuraava varsinainen tapahtuminen alkaa tunnin ja vartin päästä, mutta siihen mennessä Oscar-raati on luultavasti siirtynyt jo katsomaan jotain toista ehdokaselokuvaa.

Elokuvassa puhutaan suomea, josta suurimmasta osasta saa selvää. Sen sijaan kuvaus on ihmisten osalta
tukkoista. Ihmisten päistä näkyy luonnottomasti yleensä vain osa ja heiluva kamera on suunnattu vastavaloon. Ainoat kelvolliset kuvat ovat ne, joissa kamera on tallentanut Lapin vaaramaisemia rauhallisesti, paikallaan jalustalla seisoen.

Filmihullu-lehden 5/2020 haastattelussa
Õunpuu sanoo, että kaivoskylän kaoottinen ja säälintunteita herättävä elämäntyyli tuntui hyvältä metaforalta, joka sisältää myös tietyn maailmankatsomuksen: ”Liian kauan kaupungissa asuneena luulin löytäväni pohjoisesta jonkinlaisen autenttisen luontosuhteen jäänteitä tai kurkistusaukon esiteolliseen maailmaan. Ihmisiä, jotka olisivat shokissa maaperän tuhoamisesta. Mutta se romantiikka jäi kyllä löytämättä. Sen sijaan näin tavallista suomalaisuutta, nahkasohvia ja plasmatelkkareita poronkasvattajien olohuoneissa. Normaalia toimeentulemista keskellä kaikennielevää kapitalismia.”

Ajatuksethan ovat ihan jees, mutta elokuvaksi asti ne eivät ole riittäneet. Ongelmantynkää aiheuttaa vanha poromies (
Sulevi Peltola), joka kieltäytyy myymästä maitaan, ja se olisi edellytys kaivostoiminnan jatkamiselle sortumaonnettomuuden jälkeen. Poromiehen poika Rupi on elokuvan ainoa virolainen näyttelijä Pääru Oja, joka kaivosmiehenä aikoo kaapia kasaan tarpeeksi rahaa karistaakseen kaivoskylän tukahduttavan elämän taakseen. Yksi nainenkin on, blondibimboa esittävä Laura Birn, jolla on miesystävä Elmer Bäck ja johon myös Rupi on salaa rakastunut, samoin kuin suoraviivainen kaivospomotörkimys. Rupi on hyvä ihminen, jonka on tehtävä valinta: minne hän kuuluu? Isiensä maille, alkukotiin tuntureille vai itsekkäiden pyrkimysten kylmään maailmaan?

Veiko Õunpuu on yksi tämän hetken menestyksekkäimpiä
virolaisohjaajia. Kolmella edellisellä elokuvallaan hän on pärjännyt hyvin elokuvafestivaaleilla Berliinissä, Venetsiassa ja Sundancessa, saanut palkintojakin. Viimeiset on kuitenkin elokuva, joka nyt kilpailee myös tämän vuoden huonoimman elokuvan tittelistä, on ainakin ehdokaslistalla.

kari.naskinen@gmail.com