perjantai 20. marraskuuta 2020

Muovi on hyvä renki, mutta sillä on huono isäntä

”Että me poijaat naurettiin, kun ´Leskisen Väinön muovikassi´ julistettiin vuoden lehtikuvaksi”, kirjoittaa Asko-Upon entinen tiedotuspäällikkö Kalevi Laalo juuri ilmestyneessä esseekokoelmassa Puolesta ja vastaan (Athanor, 2020). Ulkoministeri Leskinen palasi Kekkosen kanssa vierailulta Yhdysvalloista heinäkuussa 1970 ja lentokoneesta tultuaan he pysähtyivät kuuntelemaan Maamme-laulua. Siinä Leskinen sitten seisoi presidentin vieressä muovikassi kädessään ja monen yön valvomisen jälkeen ryppyinen puku päällään.

Kalevi Laalo tunnetaan nykyisin pilapiirtäjä Kerberoksena Etelä-Suomen Sanomista.
Kirjassa on myös Laalon vanhoja piirustuksia, joista yhdessä äijät keskustelevat Eero Aarnion muovisen pallotuolin ympärillä:

- Sanon kuin asianajaja, syytön jos silloinkaan.
- Onko muovi kuin tuli, hyvä renki mutta huono isäntä?
- Syyllinen on syyllinen, vaikka toisin todistetaan.
- Tai voissa paistais.

Aarnio suunnitteli Pallotuolin 1963 ja ensimmäisen kerran se oli isommassa julkisuudessa Kölnin huonekalumessuilla Askon osastolla 1966. Laalo on löytänyt Muoviyhdistyksen arkistosta myös Lassi Nummen tervehdyksen yhdistyksen 30-vuotisjuhlaan, joka järjestettiin 50 vuotta sitten 20.11.1970, siis tuona samana Leskisen muovikassivuotena. Soitin Laalolle, joka arveli, että tervehdyksen luki juhlassa yhdistyksen silloinen toiminnanjohtaja Jorma Pohjanpalo.

Nummen
Laulu muoville paljastaa, että runoilija tunnisti jo tuolloin muovin mahdollisuudet. Lainaan tähän muutamia kohtia tuosta muovia koskeneesta, futuristisesta juhlatervehdyksestä:

Tänään Sinä ympäröit meitä joka taholla.
Alinomaa me nyt tunnemme Sinun silkinhienon kosketuksesi.
Joka puolella tunnemme värähtelysi
oi alinomaa jakautuva ja taas yhtyvä,
maailmaa syleilevä ameeba.

Jotkut kavahtavat kosketustasi.
Jotkut kokevat Sinut epäystävällisenä,
pelkäävät Sinun tukehduttavaa syleilyäsi.

Eräänä päivänä joku huomasi säpsähtäen:
Sinä et suostu katoamaan, olet kuolematon!
Ja säikähdys valtasi meidät.

Mutta kuka aavistaa,mitä kaikkea tarjoudut korvaamaan?
Väsyneen elimistön osia. Yhä suurempia. Valtasuonen! Sydämen!

Sinä yhdistät meidät toiminnassa ja työssä.
Opetelkaamme tuntemaan toisiamme,
kunnioittamaan toisiamme.
Opetelkaamme ystäviksi.

Lassi Nummi
Puolesta ja vastaan -kirjan alaotsikko on Esseitä kirjoista ja aatteista. Sen ovat toimittaneet Lassi Nummi -seuran puheenjohtaja Katriina Kajannes ja fil. tri, toimittaja Matti Kuhna. Käsiteltäviä henkilöitä ovat mm. Aleksis Kivi, Johannes Linnankoski, Hj. Nortamo, Algot Untola, Kullervo Rainio, Lauri Viita, Eero Tarasti, James Joyce, Henryk Sienkiewicz, Aleksandr Solzhenitsyn, Santeri Alkio ja Albert Einstein.


kari.naskinen@gmail.com