Moni sanoo, että ennen olivat asiat
paremmin, sekä Suomessa että maailmassa. Uutisia seuratessa tuntuu,
että aina vain mennään huonompaan. Väkivaltaa, köyhyyttä,
tauteja, keinottelevia poliitikkoja, hyväksikäyttöä,
ympäristökatastrofeja. Hämeenlinnan museossa on näyttely, jossa
hyvin havainnollistuu, että näin ei asianlaita ole. Päinvastoin.
Elämme paremmassa,
helpommassa ja turvallisemmassa maailmassa.
Yhteiskunnallisia parannuksia on toteutettu paljon: kahdeksan tunnin työpäivä, viisipäiväinen työviikko, ylityökorvaukset, sairausajan palkka, kesä- ja talvilomat, irtisanomnissuoja, työttömyysturva, äitiysloma, lapsilisät jne.
Suomi oli aikoinaan maatalousvaltainen köyhä kehitysmaa. Sosiaaliset erot olivat jyrkät ja varallisuus kertynyt harvoille. Harva opiskeli kansakoulua pitemmälle. Lääkäriin oli pitkä matka ja lapsikuolleisuus korkea. Monen ruumiillinen työ oli vaarallista ja kuluttavaa. Nyt olemme tilastojen kärjessä monella tapaa. Pohjoismainen hyvinvointijärjestelmä on maailman paras, suomalaiset ovat keskimäärin hyvin koulutettuja ja Suomi on turvallisimpien maiden joukossa.
Suomi on yksi harvoista alun perin köyhistä maista, jotka ovat viimeisten sadan vuoden aikana kuroneet kiinni johtavien maiden tulotason. Sata vuotta sitten oli asukasta kohti laskettu bkt Suomessa vain puolet Iso-Britannian ja USA:n tasosta. Nyt Suomi on 15-20 korkeimman tulotason maan joukossa.
Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyssä on esillä paljon sellaisia tavaroita, jotka nykynäkökulmasta voivat tuntua jopa hassuilta. Miten sujui ennen pyykinpesu, millaista oli, kun kotona ei ollut sähköä eikä juoksevaa vettä?
Se joka tapauksessa oli ennen paremmin, että kaikkea ei joka päivä haukuttu huonoksi.
kari.naskinen@gmail.com