tiistai 14. syyskuuta 2021

Osta pippurihylly, tule Saalem-seurakuntaan

Liityin Facebookiin joskus kymmenen vuotta sitten. Kun en vielä kertaakaan ole klikannut tykkää-nappia, olen luullut sen vaikuttaneen mainosten välttämiseen. Nyt algoritmit ovat kuitenkin löytäneet koneelleni, sillä tänä syksynä on Facebook-sivulleni tullut mainoksia isoina ryppäinä noin viikon välein. Eilen poistin ainakin sadan yrityksen mahdollisuudet tunkeutua näköpiirini uudestaan. Erikoista näiden nettimainosten kohdentamisessa on, että niiden logiikka on järjetöntä. Miksi minulle kaupataan pippurihyllyä, Miss Contour -rintaliivejä, Capital Boxin yritysrahoitusta ym.?


Algoritmi on
matematiikkaa, mekaaninen laskumenetelmä. Algoritmi on tapa tehdä asioita, ratkoa ongelmia vaiheittain yksinkertaisia sääntöjä noudattaen. Tietokoneiden laskentatehon kasvaessa algoritmeilla on tartuttu entistä suurempiin ongelmiin ja ne ohjaavat toimintaa yhä useammilla aloilla elokuvien suosittelusta kansalaisten puheluiden urkintaan. Ateenan taloustieteen ja liiketoiminnan yliopiston apulaisprofessori Panos Louridas sanoo kirjassaan Algoritmit (Terra Cognita, 2021), että ollaan siirrytty tietokoneiden aikakaudesta algoritmien aikakauteen.


Jos etsii pesukonetta Googlesta, saa heti kohta pesukonemainoksia Facebookissa. Eilen sain 20 prosentin paita-alennustarjouksen Hämeenlinnasta, vaikka asun Lahdessa, ja Kauneushoitola Beautyzone toivotti tervetulleeksi Kuopioon. Pyöräliike ET mainosti myös, mutta ei selvinnyt, onko niillä myynnissä vakaasti pystyssä pysyviäkolmipyöräisiä eläkeläisille. Gumbostrandiin johonkin kutsuttiin kuukauden taiteilijaksi ja tarjottiin automyyjänpaikkaa Nelipyörästä.

Älypuhelinta minulla ei ole, joten erilaisia mieltymyksiäni eivät Google, NSA ja CIA saa vanhan Nokia-puhelimeni välityksellä. Sen sijaan käytän autossa navigaattoria, joka jonkin verran paljastaa liikkumistani. Kun taannoin ajelin pari kertaa Kymenlaaksossa, niin eilen sain Facebookiin mainokset Ikosen taksipalvelusta Korialta ja Saalem-seurakunnalta Voikkaalta. Kesällä kävin yleisurheilukilpailuissa Riihimäellä, josta nyt tuli mainos sikäläisestä tilitoimistosta. Joensuun Katajakin on pannut merkille yu-kiinnostukseni, sillä sain kutsun seuran yleisurheilukouluun.

Vakoiluahan tämä on, mutta ehkä algoritmit ovat joissain asioissa hyväksikin. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä kokeillaan mallia, jossa arvioidaan datan perusteella, onko perheessä lastensuojelun tai mielenterveyspalvelujen tarvetta. Mutta tehdäänkö viranomaispäätöksiä enemmän matematiikan vai henkilökohtaisten tapaamisten perusteella?

Kun tekoäly tarjoaa ehdotustaan, ihminen päätyy helposti valitsemaan sen. Puolassa huomattiin yhdessä tutkimuksessa, että työvoimavirkailijat muuttivat algoritmin ehdotusta työnhakijalle vain yhdessä prosentissa tapauksista. Kummasta tämä kertoo, algoritmin erinomaisuudesta vai ihmisen laiskuudesta?

Digitaalinen tekniikka perustuu algoritmien ohjeisiin, jotka kuvaavat, miten tehdä jotain tehokkaasti. Panos Louridas selittää algoritmien toimintaa ja sen kolme tärkeintä sovellusaluetta: 1. kaaviot, jotka kuvaavat verkostoja 1800-luvun ongelmista nykypäivän sosiaalisiin verkostoihin, 2. etsiminen ja kuinka löytää nopein tapa etsiä, 3. lajittelu valittaessa paras algoritmi tiettyihin tehtäviin.

ENGELSIN PAUSSI

Tekoälyn tuleminen ei ole aivan uusi asia, jos sitä vertaa yhteen aikaisempaan isoon murrokseen. Karl Marxin ja Friedrich Engelsin aikana puhuttiin ”Engelsin paussista” (tai ehkä termi on keksitty myöhemmin). Sana tarkoittaa teollisen vallankumouksen ajanjaksoa, kun palkat eivät reaalisesti kasvaneet, vaikka tuotannon arvo ja kokonaistalous kasvoivat. Sellainen tilanne merkitsi vakavia eettisiä ja yhteiskuntarauhaan liittyviä ongelmia. Ison teknologisen murroksen takia työntekijöiden toimeentulo heikentyi, ennen kuin yhteiskunta vasta pidemmällä aikavälillä alkoi vaurastua ja reaalipalkat alkoivat 1800-luvun puolivälin jälkeen kasvaa samassa suhteessa tuottavuuden kanssa.

Engelsin paussi voi nyt olla liioittelua, turhaa pelottelua ja dramatisointia. Työpaikkojen väheneminen tekoälyn aikaansaaman mullistuksen myötä ei ole varmaa, mutta se on, että työnkuvat muuttuvat. Vanhoja elinkeinoja ja työtehtäviä häviää ja uudenlaisia tulee tilalle. Todennäköistä myös on, että varallisuuden keskittyminen harvojen käsiin kasvaa ja perinteisten työpaikkojen katoaminen iskee pahiten huono-osaisimpiin.

Mutta algoritmi voi auttaa. Eilen minua pyydettiin myös PHP-kehittäjäksi intialaiseen firmaan Helsinkiin. Varmaan siksi, että lankapuhelimen aikana olin PHP:n asiakas täällä Lahdessa.

kari.naskinen@gmail.com