tiistai 7. syyskuuta 2021

Fasismi on palannut poliittiseksi uhaksi

Helsingin käräjäoikeus hyväksyi hakaristilippujen liehuttamisen. Natsikiihottamista ei sallita puhein eikä kirjoituksin, mutta samaa asiaa saa käräjäoikeuden mukaan levittää lipuin tai kuvin. Lisäksi hyväksyttiin syytettyinä olleiden uusnatsijärjestön Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) jäsenten puolustuksena käyttämä vetoomus siitä, että hakaristi on muinaisaikainen hyvän onnen vertauskuva, jota on käyttänyt tunnuksenaan myös Puolustusvoimat.

Hakaristin (swastika) tuhansia vuosia vanha historia viittaa tosiaan toisenlaiseen asiaan kuin nyt, kun se on puhtaasti natsiaatteen tunnus.
Suomessakin sitä käytettiin onnen vertauskuvana jo 1800-luvulla ja Suomen armeijan lentokoneiden tunnukseksi sininen hakaristi valkoisessa ympyrässä määrättiin kansalaissodan aikana 1918. Ilmavoimat poisti hakaristit muutama vuosi sitten, eikä tämän natsitunnuksen nykymerkityksestä ole enää mitään epäselvyyttä. Todennäköistä onkin, että hovioikeus kumoaa käräjäoikeuden väärän päätöksen, mutta asia on joka tapauksessa vakava.

Äärioikeistopopulismi edustaa meillä ja muualla aivan selvää fasismia
ja natsismia, jossain määrin aina eduskuntaa myöten. Sen takana on alempi keskiluokka, joka on tyytymätön kaikkeen. Toiminnassa on vanhempia ja uudempia yhteisöjä, joidan tavoitteena on yhteiskuntarauhan rikkominen ja muutoksen tekeminen.

Kanava-lehden numerossa 5/2021 kolme tutkijaa kirjoittavat, että yhä useammassa maassa voidaan perustellusti puhua fasismin palaamisesta poliittiseksi uhaksi. Yksi oikeistopopulistisen politiikan kulmakiviä on tiukka valtiontalous, johon päästäisiin suurilla leikkauksilla ja veronkorotuksilla. Tämä on sikäli ristiriitaista, että oikeistopopulismi yrittää kuitenkin vedota juuri niihin ihmisiin, joilla vaikeuksia on eniten.
Näin oli alkuun myös Hitlerin Saksassa 1930-luvulla.

Esimerkkinä tuoreemmasta kehityksestä on Ruotsi, jossa äärioikeistolaiset ruotsidemokraatit ovat kasvattaneet kannatustaan erityisesti niissä kunnissa, joissa hallituksen toteuttama työmarkkinauudistus kasvatti työmarkkinoiden sisä- ja ulkopiiriläisten eroa. Talouden globalisoituminen on ajanut kustannuskilpailuun, jossa työehdot joustavat ja epävarmuus lisääntyy. Tässä asetelmassa häviäjiksi kokevien uhrimieli haihtuu, kun luvattuja palkintoja ei tulekaan, ja tämä kärjistää politiikkaa.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan arvo- ja asennetutkimusten mukaan suomalaiset ovat kokeneet 1990-luvun lamasta lähtien yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvaneen liikaa.
Tätä mielipideilmastoa on Perussuomalaiset-puolue käyttänyt hyväkseen ja tehnyt syntipukiksi maahanmuuton. Näin on saatu aikaan selvä jako meihin ja muihin, omiin ja vieraisiin. Vaikka elinkeinoelämän edustajat jokseenkin yksimielisesti sanovat, että Suomi ei enää toimi riittävän hyvin ilman maahanmuuton lisäämistä, tämä ei mene perille, koska se lisääminen tuo tänne vääriä rotuja. Populistit ja fasistihenkiset lähtevät siitä, että he näkevät yksin itsensä kykeneviksi johdattamaan kansakunnan parempaan.

Fasismi hylkää kaiken eurooppalaisen liberalismin (erilainen kuin amerikkalainen liberalismi), jonka elementit ovat:
1. yksilön vapaus ulkoisten ja valtaa ylhäältäpäin käyttävien instituutioiden kontrollista,
2. yksilöiden ja yhteisöjen vapaus käydä kauppaa haluamallaan tavalla,
3. yksilön vapaus kehittää itseään ja ajatella vapaasti,
4. yksilön vapaus ilmentää haluamaansa identiteettiä tahtomallaan tavalla,
5. valtion tarjoamat tasa-arvoiset elämän peruslähtökohdat, esimerkiksi verovaroin kustannettavat terveydenhuolto ja koulutus.

Hakaristilippujen kanssa marssijat eivät näistä periaatteista näe oikeina kuin kohdat 3 ja 4. Näin ne viisi syytettyäkin käräjäoikeudessa puolustautuivat.
Eli miksi natsi ei saa sanoa omaa mielipidettään? Eikä tämä ole enää edes harvinaista. Helsingissä oli muutama vuosi sitten järjestetty mielenilmaustilaisuus koulun läheisyydessä koulun valkoisille oppilaille ja siinä kehotettiin pitämään koulu puhtaan valkoisena. Puheen pitänyt mies kiisti syyllistyneensä rikokseen, sillä hän vain kehotti koululaisia puolustautumaan itse väkivaltaisia maahanmuuttajanuoria vastaan. Oikeudessa mies sanoi, että maahanmuuttajien epäsosiaalinen käytös johtuu osin rodusta ja geeneistä ja alakoululaisten on hyvä tietää "raadollinen totuus".

kari.naskinen@gmail.com