tiistai 25. marraskuuta 2008

Toivottavasti Lahti pelaa reilusti kiinalaisten kanssa

Lahden kaupungin tavoitteena on saada palkkalistoilleen 30 kiinalaista sairaanhoitajaa vuonna 2010. Jos kokeilu onnistuu, on kiinalaista hoitajatyövoimaa tarkoitus houkutella jatkossa muihinkin isoihin kaupunkeihin.

Pekingissä ovat parhaillaan Lahden kaupungin, koulutuskeskus Salpauksen ja Lahden ammattikorkeakoulun edustajat neuvottelemassa sopimuksesta. Eilen käsitteli television MOT-ohjelmakin kiinalaisten maahanmuuttoa ja työskentelyä Suomessa. Hurjan kuvan asiasta sai. Toivottavasti Lahti ei tule menettelemään yhtä likaisesti kuin on menetelty tänne siivoustöihin houkuteltujen kiinalaisten kanssa.

Jo aikaisemmin on julkisuudessa ollut juttua SOL Palvelut Oy:n operaatiosta, jolla se on palkannut kiinalaisia työntekijöitä välitysfirma Sevirita Oy:n kautta. Sevirita puolestaan tekee yhteistyötä kiinalaisten välitystoimistojen kanssa. Seviritan toimitusjohtaja on Timo Nyberg apunaan kiinalainen vaimons Jin Ou. Seviritan nimenkirjoitusoikeus on Nybergin lisäksi myös Varkauden entisellä kaupunginjohtajalla Matti Reijosella, ja Seviritan edustajana on MOT:n mukaan esiintynyt myös Lahden entinen kaupunginjohtaja Kari Salmi. Reijonenkin on entinen lahtelainen, toimi täällä aikoinaan Päijät-Hämeen seutukaavaliiton johtajana.

Parhaillaan Helsingin poliisi tutkii kiinalaisten rekrytointiin liittyviä asioita. Lähinnä kysymys on kovasta rahastuksesta. Tänne tulevat kiinalaiset ovat ensin maksaneet Kiinassa välitysfirmalle jopa 10 000 euroa (keskipalkka Kiinassa 2700 euroa) ja sitten Suomessa menee esimerkiksi pakolliseen kielikurssiin noin 5000 euroa. Useimmat ovat lainanneet rahat ystäviltä ja sukulaisilta; jotkut ovat ottaneet korkeakorkoista lainaa.

Syyskuun alussa Sevirita toi Suomeen 22 kiinalaista lisää. Heti lentokentällä Nyberg antoi heille sopimuspaperin, minkä allekirjoittamalla kiinalaiset sitoutuivat ostamaan kotouttamispalveluita Seviritalta. Kaksi kiinalaista kuitenkin kieltäytyi allekirjoittamasta paperia. He yrittivät mennä työsopimuksensa kanssa suoraan SOL Palveluiden puheille. Töitä ei annettu. Miehet pääsivät töihin vasta, kun suostuivat allekirjoittamaan sopimuksen Nybergin kanssa.

Sevirita järjesti kiinalaisille myös asunnot. Yksi MOT:n haastattelema kiinalainen kertoi, että alkuvaiheessa hän nukkui samassa huoneessa kolmen muun kiinalaisen kanssa. Samassa talossa on useita Seviritan kämppiä. Nyberg on vuokrannut asunnot omiin nimiinsä ja vuokrannut niitä eteenpäin kiinalaisille kalliimpaan hintaan.

Tänä vuonna kiinalaisille on myönnetty Suomessa noin 900 työlupaa, selvästi enemmän kun viime vuonna.

Lahden sosiaali- ja terveysalan toimialajohtaja Matti Liukko on kertonut, että tulevassa työvoimapulassa näitä asioita joudutaan miettimään kaikissa isoissa kaupungeissa ja sairaanhoitopiireissä.

Lahdessa idea kiinalaisten sairaanhoitajien tuomisesta tänne lähti liikkeelle vuosi sitten keskusteluissa koulutuskeskus Salpauksen kanssa. Salpauksella on kymmenen vuoden kokemus erilaisista hankkeista Kiinassa.

Ongelmista suurin on kieli. Kiinalaishoitajat tarvitsisivat todennäköisesti ennen työskentelyn täällä aloittamistaan kolmen kuukauden oppisopimusjakson tai muun harjoittelujakson. Todennäköisesti hoitajat tulisivat alkuun Lahden kaupunginsairaalaan tai vanhustenhuoltoon, eivät suoraan akuuttihoitoon keskussairaalaan.


kari.naskinen@gmail.com