perjantai 28. marraskuuta 2008

Maailma ei enää ole kenenkään hallinnassa


"Silmää räpäyttämättä systeemi toisti sanomaa, että talous toimi luonnonlakien alaisena vastaavalla tavalla kuin toimivat fysiikan lait." (Juha Seppälä: Paholaisen haarukka, WSOY 2008)

Ei toimi. Vuoden 1970 jälkeen on maailmassa sattunut 124 sellaista pankkikriisiä, jotka ovat ravistelleet valtioiden pankkijärjestelmiä. Nyt meneillään oleva pankki-, vakuutus- ja muiden finanssilaitosten kriisi on pahin.

Systeemi on pettänyt. Markkinatalous ei enää ole yhteiskunnan palvelija, vaan palveltava.

Nyt palveluksia pyydetään lisää. Nokian ja Shellin johtaja Jorma Ollilakin huutaa meitä veronmaksajia apuun. Entiseen malliin. Suomen edellisen pankkikriisin veronmaksajat selvittivät, mutta kalliiksi kävi. Sen kustannukset olivat meille kolme kertaa suuremmat Norjaan ja Ruotsiin verrattuna.

Samaan menetelmään varustaudutaan nyt. Pankeille on jo luvattu 50 miljardin euron sitoumukset niiden tarvitsemista lainatakuista. Kun jostakin on säästettävä, leikataan työttömyysturvaa (Sata-komitea), vaikka kansainvälinen valuuttarahasto IMF on neuvonut Suomea auttamaan mieluummin ihmisiä kuin pankkeja.

Kapitalismin systeemistä ovat innostuneet myös suomalaiset työeläkerahastot. Tämä innostus on aikaansaanut sen, että niiden pörssipelissä on kansallista omaisuutta hävinnyt tänä vuonna 10 miljardia euroa. Lakisääteisissä työeläkerahastoissa oli vuoden alussa 122 miljardia euroa, mutta nyt enää 112 miljardia.

Sosiaali- ja terveysministeriö suostui kaksi vuotta sitten työeläkeyhtiöiden vaatimuksiin riskien lisäämisen liberalisoinnista. Sen jälkeen alkoi työeläkerahojen sijoittaminen pörssiosakkeisiin, suurin osa ulkomaisiin.

Euroopan parlamentin ihmisoikeusraportoijana 2000-01 toiminut Matti Wuori (1945 - 2005) sanoi jo 15 vuotta sitten, että systeemi on pettänyt ja ettei paluuta enää ole. Kun Neuvostoliitto oli hajonnut ja lännen pelko sosialistisesta blokista oli ohi, järjestelmä meni uusiksi:

"Valtiollisen kiinteyden höltyminen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa tekee myös markkinatalouden ja kapitalismin tulevaisuuden hyvin problemaattiseksi. Vuosisadan lopun leimallisin piirre ei suinkaan ole reaalisosialismin häviäminen, vaan sen pelikuvana syntyvä läntisten markkinatalousjärjestelmien hätätila." (Titanicin kansituolit, WSOY 1993)

Wuori kirjoitti, että maailma ei enää ollut kenenkään hallinnassa, ja ennusti, että tämän kriisin kokonaisvaikutukset ovat tarkasteltavissa vasta kymmenien vuosien kuluttua. Ei kulunut kuin 15 vuotta ja nyt ovat vaikutukset nähtävissä.

"Kansainvälinen kauppa ja maailmantalous toimivat omien tarpeittensa ja lainalaisuuksiensa vaatimalla tavalla ja se johtaa valtion syrjäytymiseen instituutiona entistä enemmän. Samalla heikentyy kansainvälinen kontrolli, jolla on voitu aikaisemmin korjata markkinatalouden pahimpia epäkohtia", kirjoitti Wuori.

Nyt on nähty, että markkinatalous ei tule toimeen ilman vakaita poliittisia järjestelmiä ja kontrollia.

Karl Marx sanoi, että luotonanto pitäisi keskittää valtion käsiin kansallispankin kautta. Nyt Ollilat ja muutkin pohatat kaipaavat valtiota pelastajaksi.

Matti Vanhasen hallitus nyökkäilee nöyränä, tullaan tullaan. Monista muista maista poiketen Suomessa ei kuitenkaan pankkitukea sidota siihen, että vastineeksi valtio saisi omistusta pankeista. Pankkien omistajia ei tälläkään kertaa haluta panna vastuuseen epäonnistumisistaan. Näin meneteltiin viime kerrallakin. Pankkikriisin hoitivat veronmaksajat, mutta siihen syylliset pankkien omistajat vain pääsivät hyötymään, kun nousukausi alkoi ja hommat lähtivät taas sujumaan.

Jyrki Katainen puolestaan on päättänyt antaa suurituloisille veronalennuksia. Niitä varten valtion täytyy ottaa kahden miljardin euron kallis pikavippi. Lisääkin vaaditaan: Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Antti Herlin esitti eilen, että pääomatulojen verotusta alennettaisiin entisestään.

"Pankit olivat kehittäneet monimutkaisia, strukturoituja rahoitusvälineitä välttääkseen järjestelmän ja luottoluokittajien kontrollin, ja lopulta, aina kun finanssikriisi puhkesi, oli kapitalistien halveksiman valtion kuitenkin tultava apuun ja maksatettava lasku tavallisilla ihmisillä, veronmaksajilla." (Juha Seppälä)

kari.naskinen@gmail.com