tiistai 3. lokakuuta 2023

Bitcoin, Dogecoin, ETH, Versocoin, Shiba Inu…


Otsikossa ovat muutaman kryptovaluutan nimet. Viime viikolla kävin Helsingissä teatterissa, jossa kryptovaluutta oli isosti esillä näytelmässä
Ape Army (Studio Pasila). Koska näytelmän yksi henkilö markkeeraa Elon Muskia, kysymyksessä oli Bitcoin, jota oikea Musk jatkuvasti puffaa somessa. Versocoin sen sijaan on tuttu MTV3:n sarjaelokuvasta Kansan vihollinen, jossa sen on polkaissut pystyyn tamperelainen yrittäjä. Tulossa ovat vielä kaksi viimeistä jaksoa, mutta siltä näyttää, että Versocoin on vanhaa tuttua pyramidihuijausta muistuttava järjestelmä.

Kun en juurikaan ymmärrä koko kryptovaluutan ideasta, perehdyin asiaan internetissä, jossa siitä on runsaasti sekä mainos- että varoitusjuttuja. Näitä kummallisia digitaalisia valuuttoja on esimerkiksi
Bitcoinkeskus.com-sivuston mukaan tuhansia. Ensimmäiset otettiin käyttöön ison finanssilaman jälkeen 2008. Alkoivat puhua demokraattisesta ja vapaasta valuutasta, jota on vaikea ymmärrettävästi perustella. Kumpaakaan näistä ominaisuuksista esimerkiksi bitcoin ei mitenkään täytä, vaan sitä hallitsevat monopolit ja kartellit.

Yli sata vuotta toiminut amerikkalainen tutkimuslaitos
The National Bureau of Economic Research laski pari vuotta sitten, että yli neljäsosaa liikkeessä olevasta bitcoin-valuutasta hallitsi 0,01 prosenttia bitcoinien haltijoista. Tästä voi päätellä bitcoin on eräänlainen rikkaiden peli. He saattoivat vielä 2010-luvulla käyttää tätä keinotekoista valuuttaa aivan kuin oikeata rahaa ainakin Microsoft- ja Tesla-ostoksillaan, mutta tällä hetkellä kryptovaluutat pitää ennen ostoksia muuntaa dollareiksi joidenkin välikäsien kautta.

Kun Versocoinin kehittänyt huijari tulee jäämään kiinni, niin todellisessa maailmassa näin ei läheskään aina käy. Suomessakin on jo monta bitcoin-sijoittajaa menettänyt rahansa. Facebookissa joku huijari mainosti kryptovaluuttaa Sanna Marinin kuvalla varustetulla mainoksella ja meni läpi kuin häkä. Yksi tapaus oli sellainen, että valeuutisessa kerrottiin uutistenlukija Matti Röngän sijoittaneen bitcoineihin ja tienanneen nopeasti suuria summia. Nettihakkerit huijasivat maailmassa viime vuonna 4-5 miljardin dollarin edestä kryptovaluuttoja.

Näyttää siltä, että kryptovaluuttojen kanssa voidaan keplotella sata tai tuhat kertaa suurempia summia kuin tamperelaisen Wincapitan puitteissa, kun se 2000-luvun alussa toimi. Myös Tupperwaren muoviastiamyynti kotikutsuissa on joskus mainittu pyramidipeliksi, mutta se ei ilmeisesti ole rikollista, koska toimii edelleen.

Pyramidihuijauksen yksi muoto on Ponzi-järjestelmä, jota Versocoin muistuttaa. Siinä ensimmäisille suursijoittajille
maksetaan luvattua korkoa ja tuottoa niistä varoista, joita myöhemmät sijoittajat tuovat järjestelmään. Versocoin-tapauksessa näitä alkusijoittajia oli mm. Tampereen pormestari, poliisimestari ja Tampereen kaikkien aikojen paras jalkapalloilija. Jossain vaiheessa tulee tietenkin stoppi ja Versocoin-huijari käryy. Niin kovaksi on jo touhu mennyt, että pormestari (kuvassa, Tobias Zilliacus) kävi Barcelonassa murhaamassa tämän jalkapalloilijan, ja asioista hajulla oleva Aamusanomien toimittaja on tällä hetkellä vaarassa.

Kryptovaluttojen louhinta ja lohkoketjut ovat jo niin outoja asioita, että en lähde edes siteeramaan netin tietoja, koska en niistä saa mitään tolkkua.

kari.naskinen@gmail.com