keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Antero Ipunen ei vielä osaa kaikkea


Tutkijatohtori Anna-Maria Raita-Hakola käytti tekoälyluennossaan Chat GPT:stä persoonapronominia hän. Tämä hän myös aloitti luennon ikääntyvien yliopistossa Jyväskylässä itse tekemällään esittelyvideolla. Oikea ihmisluennoitsija puhui tekoälystä myös lyhenteellä AI, jolla myöhemmin tekemäni selvittelyn perusteella tarkoitetaan ihmisen älykkyyttä jäljittelevää tietokoneen toimintaa (artificial intelligence). Näin suomalaisittain voisi myös AI:n personoida ja alkaa puhua vaikkapa Antero Ipusesta.

Anna-Maria Raita-Hakolan aiheena oli tänään tekoäly, Chat GPT ja arjen kehitysnäkymät.” Hän työskentelee yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa spektrikuvantamisen laboratoriossa tutkijana ja koneoppimismenetelmien opettajana. Chat GPT:n oman esittelyvideon jälkeen oikea ihminen heitti meille kuulijoille arvuutuksen, voiko tekoäly joskus tulevaisuudessa ohittaa älykkyydessä ihmisen, jolloin se voisi halutessaan nousta kapinaankin. Luennon lopulla tuli kuitenkin selväksi, että ei voi. Näin siksi, että algoritmit oppivat vain sen, mitä oikeat ihmiset niihin syöttävät.

”Tekoäly ei siis kykene luovaan päätöksentekoon”, sanoi Raita-Hakola. Vaikka sen oppima tieto paljastaisi aukottomasti, että esimerkiksi vihreä
ilmastovallankumous pitää tehdä yhteiskunnan olojen parantamiseksi, ei se pystyisi luomaan vallankumousta edellyttävää toimintaa. Tästä huolimatta olisi paikallaan, että Antero Ipunen nimitettäisiin jäseneksi Suomenkin hallitukseen ja kaikkiin kunnanvaltuustoihin. Olisi ainakin ilmaisemassa haisevan vastalauseensa kaikkein pölhöimpiin päätösehdotuksiin.

Chat GPT on vähän niin kuin Google, mutta kuitenkin paljon enemmän. Molemmat
antavat vastauksia kysymyksiin, mutta Chat GPT myös keskustelee kysyjän kanssa. Lisäksi se voi laatia vaikka luentoja professoreille sille annettujen asiasanojen ja -aiheiden perusteella. Joissakin sanomalehdissä tekoäly tekee jo juttujakin urheilusivuille, joilla vaatismustaso ei ole korkea. Antero Ipunen kertoo nettisivullaan, että Chat GPT pystyy taitojensa ja teknologiansa ansiosta tarjoamaan tarkempia ja osuvampia vastauksia käyttäjien kysymyksiin kuin Google. Esimerkiksi jos kysyy tietystä aiheesta, Chat GPT voi antaa yksityiskohtaisemman ja tarkemman vastauksen, kun taas Google tarjoaisi vain hakutulosten listan.

En ole vielä Antero Ipusen palveluksia käyttänyt, mutta täytyy jossain vaiheessa kokeilla hänen tekemäänsä Mustaa valkoisella -juttua. Annan aiheiksi vaikka Niko Kyynäräisen, Lahden Kisapuiston katsomon, Aleksanterinkadun muuttamisen kävelykaduksi, presidentinvaalien toisen kierroksen ja Nummisuutarien esityksen heikkoudet kaupunginteatterissa. Jos juttu ei tyydytä, kirjoitan itse.

kari.naskinen@gmail.com