perjantai 18. elokuuta 2023

Vietnam tai Irak, peli on menetetty


Sodan jättämistä traumoista kertoo elokuvista parhaiten
Michael Ciminon Kauriinmetsästäjä (1978). Samaa ongelmakimppua käsittelee Scott Cooperin Rautakaupunki (2013), jonka nyt löysin dvd:nä. Ei se läheskään yhtä vakuuttavaa tekoa ole, mutta peruskysymykset ovat samoja. Monet sodasta palaavat miehet ovat raunioina, ja tämänhän me historiankirjoituksesta ja muustakin tiedämme Suomenkin käymien sotien osalta. Sota jättää kovat jälkensä, ja niillä on oheisvaikutuksensa muihinkin kuin sotilaisiin.


Kauriinmetsästäjässä kolme kaverusta lähtevät Vietnamiin. Paluu sieltä on pelkkää murhenäytelmää, kun kaikki entinen hyvä on mennyttä - unelmat, nuoruuden ihanteellisuus ja optimismi ovat enää pelkkiä muistoja. On käyty pimeyden ytimessä, siellä missä moraalia ei enää ole. Rautakaupungissa ollaan suoraan siinä ajassa, että Bazen veljesparista nuorempi on jo palannut neljänneltä komennukseltaan Irakista ja hän on pelinsä elämässään menettänyt.

Näillä elokuvilla on myös ulkoisia yhdistäviä tekijöitä.
Kauriinmetsästäjässä kolmikko lähtee Vietnamiin terästehtaalta, jota on kuvattu pienessä Clairtonin kaupungissa Pennsylvanian osavaltiossa. Uudemmassa elokuvassa vielä pienemmän kaupungin terästehdas on käytännössä kaupungin ainoa työpaikka, ja tämäkin kuvauskohde on ollut Pennsylvaniassa, Clairtonista 20 kilometrin päässä Braddockissa saman Monongahelajoen varrella. Rautakaupungissakin Bazen veljeksistä vanhempi käy kaurismetsällä, mutta ei ammu tähtäimeensä saamaansa kaurista. Samalla tavalla menettelee Robert De Niro Kauriinmetsästäjässä. Vain sodassa tapetaan myös puolustuskyvyttömiä ja viattomiakin.

Veljeksiä näyttelevät
Christian Bale (vanhempi) ja Casey Afflec, joka ei enää Irakista tultuaan pysty keskittymään työntekoon eikä paluuseen terästehtaaseen. Veljensä paha tilanne haittaa myös Balen elämää, ja kun asiat lähipiirissä ovat pielessä, menevät ne hänelläkin samaa rataa: kännissä hän ajaa kolarin, jossa kuolee kaksi ihmistä, ja Bale joutuu vankilaan. Näin molemmilla on omat ristinsä, molemmat ovat olleet mukana viattomien lasten väkivaltaisissa kuolemissa. Elämän valttikortit on pelattu pois ja Balen naisystävä Zoë Saldaña jättää hänet. Lisäksi veljesten sairas isä kuolee. Jäljellä on kuitenkin isän veli, joka Sam Shepardin näyttelemänä tuo uskottavuutta tähänkin elokuvaan.

Lopullinen tragedia syntyy, kun pikkuveli lähtee kuittamaan vedonlyönnissä häviämiään velkarahoja laittomia nyrkkitappeluja järjestävälle huumekauppiaalle
(Woody Harrelson) johonkin tappelulatoon New Jerseyn maaseudulle. Vietnamissa tällaista sotahulluuden lisäksi ylimääräistä hulluutta oli vemäläinen ruletti. Monivaiheisten kiemuroiden jälkeen huumekauppiaan gorillat tappavat Afflecin. Raju kertomus saa jatkoa, kun Bale tappaa kostoksi Defoen.

Tämän
lopputapahtuman todistajana on poliisipäällikkö (Forest Whitaker), mutta hieman avoimeksi jäävässä elokuvan loppukohtauksessa Bale istuskelee rauhassa kotonaan, joten poliisipäällikkö on ehkä jättäytynyt tietämättömäksi koko asiasta – jos sodassa voi tappaa siviilejäkin, niin miksei tuollainen huumeparoniroistokin jouda menemään. Niin tai näin, kaiken ytimenä on, että tulevaisuutta ei vanhemmalla veljelläkään enää ole, ja syynä on Irak. Silti Rautakaupunki on enemmän toimintaelokuva kuin filosofinen tutkielma, ei mikään "Kauriinmetsästä kakkonen", mutta toimintaleffaksi oikein pätevä.

kari.naskinen@gmail.com