Rauhan- ja konfliktin-tutkimuskeskuksen amanuenssi Unto Vesa Tampereen yliopistosta pitää mahdollisena, että Demokraattisella puolueella on Yhdysvalloissa edessään vuosikausien menestys. Vesa perustaa näkemyksensä presidentinvaalien tulokseen:
"Oli merkittävää, että ensi kertaa äänestäneistä 70 prosenttia äänesti Barack Obamaa. Jos Obama onnistuu, tämä todennäköisesti suosii demokraatteja pitkälle tulevaisuudessa", sanoi Vesa, joka esitelmöi Lahden Paasikiviseurassa.
Vesa on Lahden lyseon poikia. Nykyisin hän toimii myös kansainvälisen rauhantutkimusjärjestön International Peace Research Associationin (IPRA) hallituksen jäsenenä ja sen nimityskomitean puheenjohtajana.
Unto Vesa sanoi, että Obaman menestys presidenttinä on kiinni monesta asiasta:
1. Irak. Tavoite on, että USA:n joukot ovat pois Irakista 2011. Jos tavoite täyttyy, tämä asia on kunnossa. (Tiedätteko muuten, mitä nimitystä Amerikassa käytetään Irakin sodasta? - Operaatio Irakin vapauttaminen, Operation Iraq Liberation, lyhenne OIL.)
2. Afganistan. Sinne suunnataan lisää resursseja, mutta ongelma on, että Afganistanin tilanteeseen ei ole olemassa sotilaallista ratkaisua. Tukea Obama odottaa varsinkin Saksalta ja Ranskalta.
3. Iranin ydinohjelma. Iran on allekirjoittanut ydinsulkusopimuksen, jonka mukaan maa ei saa hankkia ydinaseita. Maan johto on virallisesti julistanut, että se vastustaa ydinaseita. Iran sanoo rikastavansa uraania käytettäväksi ydinpolttoaineena, mutta monet Iranin ydinohjelman piirteet viittaavat ydinaseen kehittelyyn. Vuonna 2002 USA väitti Iranin kehittävän ydinasetta, kun Iranin oppositiojärjestö MEK:iin kuuluva terroristi ja aktivisti Alireza Jafarzadeh oli kertonut Natanzin rikastamosta ja Arakin raskasvesilaitoksesta, ja 2003 löydettiin Iranista jäänteitä korkearikasteisesta uraanista.
4. Venäjä. Obaman linjanveto vielä auki.
5. Ilmasto- ja energiapolitiikka. Obama korostaa ympäristöteknologian tärkeyttä ja öljyriippuvuuden vähentämistä, mutta tuotti pettymyksen jo ennen virkaan asettumistaan ilmoittamalla, että öljy-yhtiöiden erikoisverosta luovutaan.
6. Aseidenriisunta. George W. Bushin aikana on kaikissa kysymyksissä menty taaksepäin. Nyt on kuitenkin New York Times kertonut, että Obama tulee tekemään asevarusteluun supistuksia.
7. YK. Obaman ensimmäisten linjausten mukaan USA tulee aktivoitumaan YK-politiikassaan. Tästä on jo osoituksena YK-suurlähettilääksi nimitetyn Susan Ricen nimittäminen myös presidentin kabinetin jäseneksi, siis tärkeään sisäpiiriin.
8. Talous. Yksi avainkysymys on autoteollisuus - vieläköhän sitä on Obaman asettuessa presidentiksi? Entä turvautuuko Obama protektionismiin eli tuontirajoituskeinojen käyttöönottoon lähinnä japanilaisia autoja vastaan? Obaman tuleva hallinto on kaavaillut 700 miljardin dollarin talouspoliittista elvytyspakettia, mutta talouden heikkenemisen takia elyvytykseen joudutaan käyttämään tuntuvasti enemmän rahaa kuin nykyiset ennusteet olettavat.
"Todella suuria muutoksia odottaneet ovat kuitenkin jo pettyneet, kun Obama on valinnut rinnalleen myös Bushin hallinnon virkamiehiä", sanoi Vesa, ja salissa luentoa kuunnelleesta yleisöstä jo ilmaistiinkin pettymys siitä, että Obama antaa puolustusministeri Robert Gatesin jatkaa tehtävässään.
Entä ulkoministeri Hillary Clinton, joka aikoinaan senaatissa äänesti Irakiin hyökkäämisen puolesta?
kari.naskinen@gmail.com